Auksinį stafilokoką prabangiame „Apvalaus stalo klube“ inspektoriai rado tik po vartotojo skundo

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) prabangiame Trakų restorane „Apvalaus stalo klubas“ niekada jokių pažeidimų keliamiems higienos reikalavimams nebuvo aptikusi. Vis dėlto, gautas vartotojo skundas privertė komisiją patikrinti šią viešojo maitinimo įstaigą dar sykį. Šį kartą inspektoriai rado tiek visko, kad teko restoraną kuo skubiau uždaryti. Moliūgų sriuboje aptikus auksinį stafilokoką iš kavinės laikinai atimta veiklos licencija, tačiau VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė 15min.lt patikino, kad bendrovė geranoriškai vykdo visus tarnybos nurodymus ir įgyvendina prevencines priemones.
Auksinis stafilokokas
Auksinis stafilokokas / Wikimedia.org nuotr.

A.Išarienė teigė, kad VMVT kontrolieriai į „Apvalaus stalo klubą“ nuvyko po gauto vartotojo skundo elektroniniu paštu. Vartotojas laiške skundėsi, kavinėje nėra laikomasi keliamų reikalavimų maisto ruošimui.

„Tai tikrai prestižinis restoranas ir norėjome patys staigiai pažiūrėti. Iš visų mūsų turimų duomenų kontrolės sistemoje matėsi, kad toje įstaigoje anksčiau nebuvo jokių pažeidimų, – pasakoja A.Išarienė. – O skundas atvėrė langus į tos kavinės virtuvę“.

Moliūgų sriuboje aptiktas patogeninis mikroorganizmas, auksinis stafilokokas, pasak A.Išarienės, rodo nešvarių rankų ligą ir į maisto produktą pateko būtent dėl sąlyčio su žmogumi.

Moliūgų sriuboje aptiktas patogeninis mikroorganizmas, auksinis stafilokokas, pasak A.Išarienės, rodo nešvarių rankų ligą ir į maisto produktą pateko būtent dėl sąlyčio su žmogumi.

„Tai ne tas atvejis, kai tarša į įmonę būtų atėjusi per žaliavas“, – patikino VMVT Maisto skyriaus vedėja. Jos teigimu, auksinis stafilokokas dažnai aptinkamas ant odos bei nosies gleivinėje, o jo nešiotojas nejaučia jokių simptomų.

Vis dėlto, tai, ar šis patogeninis mikroorganizmas padarys žalą žmogaus organizmui, priklauso nuo pastarojo imuniteto.

„Jeigu žmogaus imunitetas nusilpęs, jam gali prasidėti uždegiminis procesas. Viskas priklauso nuo kiekvieno žmogaus imuniteto. Tačiau rizika didžiulė. Jeigu maistas užkrėstas patogenais, tikriausiai nei vienas nenorės už tai mokėti pinigų“, – tikino A.Išarienė.

Iš viso Lietuvoje veikia daugiau negu 4000 kavinių ir restoranų.

Tarnybos atstovė priminė, kad iš viso Lietuvoje veikia daugiau negu 4000 kavinių ir restoranų. Visos šalies viešojo maitinimo įstaigos, remiantis jų veiklos pobūdžiu, yra suskirstytos į keturias grupes, todėl skiriasi jų planinio tikrinimo dažnis.

„Pagal nustatytą planą didelės rizikos įstaigos tikrinamos du kartus per metus, vidutinės – vieną kartą per metus, mažos vieną kartą per dvejus metus, o labai mažos – kartą per trejus metus“, – aiškino A.Išarienė.

VMVT atstovė tikino, kad įmonės, kuriose aptinkami pažeidimai, siekia juos ištaisyti kuo greičiau ir su šia institucija noriai bendradarbiauja.

„Ši įmonė („Apvalaus stalo klubas“) mūsų pareigūnus informavo apie atliktą valymą ir dezinfekavimą, buvo paimti pakartotiniai aplinkos tyrimai. Ar efektyviai išvalyta patalpa nuo patogeninių organizmų, mes matysime tik sulaukę laboratorinių tyrimų“, – paaiškino A.Išarienė.

„Įmonė geranoriškai vykdė tarnybos nurodymus ir įgyvendina prevencines mūsų rekomenduotas priemones. Be to, darbuotojai tikrinasi sveikatą“, – džiaugėsi VMVT Maisto skyriaus vedėja.

15min.lt susisiekti su Trakų restorano „Apvalaus stalo klubas“ atstovais nepavyko. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis