Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrija siūlo interneto milžinų pajamas iš reklamos apmokestinti 5 proc. mokesčiu

Austrija trečiadienį pasiūlė interneto milžinams, tokiems kaip „Google“ ir „Facebook“, nustatyti mokestį, kuris sudarytų 5 proc. jų pajamų iš skaitmeninės reklamos ir būtų didesnis už siūlomąjį Prancūzijos ir kitų Europos Sąjungos (ES) šalių.
„Google“
„Google“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas pareiškė, jog šiuo mokesčiu siekiama padaryti galą „nesąžiningam“ interneto milžinų elgesiui, nes šios bendrovės savo pardavimus iki šiol nukreipia per patronuojamąsias įmones mažus mokesčius taikančiose ES valstybėse narėse.

„Scanpix“/AP nuotr./Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas
„Scanpix“/AP nuotr./Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas

Vyriausybė tikisi, kad naujasis mokestis, kurį dar turės patvirtinti parlamentas, valstybės iždą nuo 2020 metų kasmet papildys 200 mln. eurų.

Šiuo mokesčiu bus apmokestintos įmonės, kurių metinės įplaukos visame pasaulyje sudaro mažiausiai 750 mln. eurų, įskaitant bent 25 mln. eurų Austrijoje.

Austrija trečiadienį taip pat paskelbė sieksianti elektroninėms rezervavimo platformoms, įskaitant trumpalaikės būsto nuomos milžinę „Airbnb“, įvesti privalomą registraciją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Airbnb“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Airbnb“

Be to, bus panaikinta šiuo metu galiojanti PVM lengvata prekėms, kurios internetu parduodamos už mažiau nei 22 eurus.

Prancūzija praėjusio mėnesio pradžioje pristatė įstatymo projektą, pagal kurį būtų nustatytas 3 proc. vadinamasis GAFA mokestis. Šis mokestis – o jo pavadinimas sudarytas iš JAV milžinų „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“ pavadinimų pirmųjų raidžių – būtų taikomas pajamoms iš skaitmeninės reklamos, tinklapių ir privačių duomenų perpardavimo.

Pasak Austrijos finansų ministro Hartwigo Loegerio, Austrija siekia nustatyti didesnį mokesčio tarifą, nes nori kompensacijos už visus metus, kuriais interneto milžinai išvengdavo mokesčių.

Ministro teigimu, dalis papildomų lėšų, kurios papildys valstybės iždą, bus panaudotos Austrijos žiniasklaidos skaitmeninimo palaikymui.

Prancūzijoje mokestis bus taikomas atgaline data nuo 2019 metų sausio 1 dienos gautoms pajamoms. Planuojama, kad įplaukos iš šio mokesčio valstybės biudžetą šiemet papildys 400 mln. eurų, o iki 2022-ųjų ši metinė suma padidės iki 650 mln. eurų.

Panašias mokesčių schemas rengia ir kitos šalys, įskaitant Didžiąją Britaniją, Ispaniją, Japoniją, Singapūrą ir Indiją.

Žlugus ankstesniam bandymui dėl interneto milžinų apmokestinimo susitarti Europos Sąjungos lygmeniu, Prancūzija sako, jog dabar kartu su kitomis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) narėmis šiuo klausimu siekia nustatyti „bendrą pagrindą“, kuriuo vėliau šiais metais galėtų būti pasiektas ir pasaulinis susitarimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento