Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Automobilių eismo stebėjimo sistemos modelis padės kontroliuoti ir planuoti transporto srautus

Su ES struktūrinių fondų priemone „Ikiprekybiniai pirkimai LT“ finansuojami ikiprekybiniai pirkimai, skatinantys inovacijas šalyje. Vienas iš tokių projektų – eismo srautų stebėjimo ir matavimo sistemos modelis. Numatoma, kad ši sistema padėtų sumažinti eismo įvykių skaičių, pagerėtų susisiekimas, atpigtų infrastruktūros priežiūra ir plėtra.
Sniegas sunkina eismo sąlygas Vilniuje
Sniegas sunkina eismo sąlygas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ikiprekybiniai pirkimai bendradarbiaujant su mokslininkais

Pagal šią priemonę lėšos skiriamos inovacijų kūrimui vykdant ikiprekybinį pirkimą, t. y. skatinant valstybės institucijas pirkti mokslinių tyrimų ir (ar) eksperimentinės plėtros (MTEP) paslaugas, kurių metu bus sukurtas rinkoje neegzistuojantis (arba patobulintas jau esantis) gaminys, paslauga, medžiaga, procesas, skirtas spręsti visuomenei aktualias socialines-ekonomines problemas.

Vienas iš projektų – inovatyvi eismo srautų stebėjimo ir matavimo sistema. Šiuo projektu buvo siekiama sukurti transporto srautų matavimo realiu laiku sistemos modelį, kuris leistų vertinti srautų funkcionalumą ir taikyti funkcionalumo didinimo priemones.

Sistemos iššūkis – duomenų apsauga

Naudojantis šia sistema būtų galima gauti duomenis realiu laiku ir juos valdyti. Sistemos duomenų surinkimo modelio bandymams ir vystymui buvo pasirinktas tam tikras laiko tarpas ir teritorijos atkarpa: tikrinamas duomenų tikslumas.

Tokios sistemos kūrimas neapsiėjo ir be iššūkių. Vienas iš jų yra duomenų nuasmeninimas. Projekto metu ieškota skirtingų šaltinių, kurie padėtų gauti itin tikslius ir patikimus duomenis, tačiau nepažeistų asmens duomenų apsaugos teisių.

Stebėjimui buvo pasitelktos miesto vaizdo kameros, viešojo transporto teikiami duomenys ir kitos priemonės, kurios padėtų vertinti srautų funkcionalumą.

Siekiama didinti valstybės konkurencingumą

Inovacijos yra svarbios ekonominei pažangai, tačiau tik atliekant tyrimus ir bandymus jos išties gali būti integruotos į šalies ūkį. ES fondų finansuojamos priemonės, tokios kaip „Ikiprekybiniai pirkimai LT“, padeda įgyvendinti daugybę projektų, kurie į rinką atneša naujus patobulintus produktus ir paslaugas ir savo ruožtu didina konkurencingumą rinkoje bei gerina žmonių gyvenimo kokybę.

Vykdant ikiprekybinį pirkimą, pirmiausiai yra ieškoma aktualios problemos sprendimų – kuriama koncepcija, vėliau modeliuojamas prototipas, galiausiai išbandomas produktas. Ikiprekybinis pirkimas gali apimti visus etapus, II–III arba užsibaigti ties I ar II etapu.

Ikiprekybiniai pirkimai, kitaip nei viešieji pirkimai, turi daugiau nei vieną laimėtoją.

Ikiprekybiniai pirkimai, kitaip nei viešieji pirkimai, turi daugiau nei vieną laimėtoją. Pradinis finansavimas koncepcijos kūrimui yra skiriamas kelioms įmonėms. Vėliau dalyvių kiekis mažėja, kiekviename etape atmetant silpniau įvertintus pasiūlymus. Taip siekiama, kad į rinką patektų geriausiai sukurtas inovatyvus produktas.

Inovacijoms – 0,8 procentai bendro vidaus produkto

Inovacijos – tai vienas svarbiausių valstybės ekonomikos pažangą skatinančių veiksnių, todėl jų kūrimą įvairiais būdais skatina ir Europos Sąjunga. Kiekvienais metais moksliniams tyrimams ir plėtrai (MTP) ES išleidžia 0,8 proc. BVP. Iš MTP gimsta sprendimai, kaip pagerinti įvairias paslaugas bei produktus, kartu keliant verslo ir šalies konkurencingumą bei gerinant gyvenimo kokybę.


Sekite naujienas internete http://www.esinvesticijos.lt/ ir www.eimin.lrv.lt.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas