Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Davidonytė ir D.Pancerovas paliko 15min, nes nepasitiki bendrovės direktoriumi. R.Šaučikovas – tai tik emocijos

15min Tyrimų skyriaus žurnalistai, didžiulį rezonansą sukėlusios knygos apie premjerą Saulių Skvernelį „Kabinetas 339“ autoriai Birutė Davidonytė ir Dovydas Pancerovas paliko 15min. Pirmadienį žurnalistai savo paskyrose „Facebook“ paskelbė, kad šį žingsnį žengė dėl 15min direktoriaus Ramūno Šaučikovo pradėtų redakcijos permainų, kurioms kategoriškai nepritaria. R.Šaučikovas teigia, kad dėl permainų dar tik diskutuojama, o žurnalistų sprendimą bei kaltinimus laiko emocijomis.
Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygos„Kabinetas 339“ pristatymas
Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygos „Kabinetas 339“ pristatymas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

B.Davidonytė ir D.Pancerovas mato grėsmę žurnalistų nepriklausomumui

B.Davidonytė ir D.Pancerovas savo išėjimo priežastis paaiškino pirmadienio rytą savo paskyrose „Facebook“.

„Palieku redakciją, nes kategoriškai nepritariu direktoriaus Ramūno Šaučikovo elgesiui, planams ir sprendimams. Rugsėjo pabaigoje netikėtai sužinojome apie būsimą bendrovės restruktūrizaciją, kurios vienas iš tikslų, kaip tai suprantu aš – negarbingai pašalinti vyriausiąjį redaktorių ir dar kelis svarbius redaktorius. <...> Jeigu bus įgyvendinta tokia restruktūrizacija, apie kokią buvo netikėtai pranešta, tai direktorius struktūriškai įtvirtins savo vadovavimą žurnalistų redakcijai. Mano supratimu, tai visiškai nesiderina su 15min kultūra ir akcininkų pažadais, duotais po panašių nesėkmingų eksperimentų. Mano nuomone, šiuo atveju bandoma ne tik nutildyti kritikus, bet ir apriboti žurnalistų nepriklausomybę — demokratinėse šalyse priimta, kad žiniasklaidos bendrovės vadovas negali kištis į redakcijos žurnalistų darbus, o tai, ką dabar bandoma padaryti 15min, mano supratimu, šį principą pažeistų“, – pirmadienio rytą savo paskyroje „Facebook“ pranešė D.Pancerovas.

„išeiname iš 15min protestuodami prieš nesąžiningą, negarbingą, neskaidrų 15min direktoriaus elgesį su mūsų kolegomis. Nebepasitikime šiuo direktoriumi ir manome, kad jis privalo trauktis iš užimamų pareigų“, – teigė jis.

„Tai prieštarauja vertybėms, kurias 15min visą laiką skelbė ir kurių savo žurnalistine veikla reikalavo iš visų kitų. O pradėti kelti reikalavimus juk visuomet reikia pirmiausiai sau ir tik vėliau kitiems, – rašo B.Davidonytė. – Dar svarbiau, esu įsitikinusi, kad demokratinėje valstybėje direktorius negali valdyti redakcijos skyrių, o tai reiškia ir žurnalistų, o tai reiškia ir turinio. Mano supratimu, tai kelia didelę grėsmę žiniasklaidos bei redakcijos nepriklausomumui ir sudaro prielaidas direktoriaus kišimuisi į žurnalistų darbą. Vyriausiasis redaktorius tam ir yra reikalingas, kad verslo interesai negalėtų daryti spaudimo žurnalistams – tokia yra vakarietiškoji praktika.

Mudu su Dovydu savo žingsnį suprantame kaip protestą. Tai yra protestas prieš, mūsų supratimu, nesąžiningą, neskaidrų ir grėsmę žurnalistų nepriklausomumui keliantį direktoriaus elgesį. Net jei po redakcijos žurnalistų spaudimo direktorius galiausiai ir atsitrauks nuo šios „restruktūrizacijos“ idėjos, supratau, kad po pastarųjų savaičių įvykių tiesiog nebegalėsiu dirbti jo vadovaujamoje įmonėje, nes daugiau nebepasitikiu bendrovės vadovu ir jo sprendimais.“

Spalio 2 d. buvo paskutinė B.Davidonytės ir D.Pancerovo darbo diena 15min. Dieną anksčiau darbą Tyrimų skyriuje baigė Ernestas Naprys, kuris nusprendė karjerą tęsti portale delfi.

R.Šaučikovas: šie kaltinimai – emocijos

15min direktorius R.Šaučikovas, komentuodamas B.Davidonytės ir D.Pancerovo pareiškimus, sakė, kad bet kuri šiuolaikiška žiniasklaidos priemonė gyvena nuolatiniuose pokyčiuose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Šaučikovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Šaučikovas

„Šiuo metu mes taip pat gyvename pokyčio, kuris niekaip nesusijęs su žurnalistų nepriklausomumu, ritmu. Diskutuojame su darbuotojais, bandome suderinti pozicijas, priimti konstruktyvius sprendimus ir bet kuris vadovas man paantrins – tai sudėtingas procesas, ypač kai įmonėje daug nuomonių ir daug ambicijų.

Mūsų kolegos, deja, priėmė labai greitus sprendimus palikti įmonę, nepaisant to, kad 15min Tyrimų skyriuje jokie pokyčiai nėra numatyti. Tikiu, kad su Dovydu ir Birute mus dar ilgai sies bendri darbai – prieš gerą savaitę portalas 15min apskundė teismui cenzūros precedentą kuriantį VVTAT sprendimą dėl „Kabinetas 339“ reklamos. Na, o kaltinimus dėl žurnalistų laisvių ribojimo, redakcijos nepriklausomumo ar noro atleisti kolegas, aš traktuoju kaip emocijas“, – sakė 15min vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas