Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltarusijoje auginamus cukraus kristalus greičiausiai pamėgo Moldova ir Kazachstanas

Haradzejos cukraus kombinatas (OAO) – ne įprastas cukraus fabrikas. Ši Baltarusijai priklausanti įmonė gamina ne tik cukrų, bet ir sultis, uogienes, įdarus įvairiems konditeriniams gaminiams, netgi turi savo obuolių sodus, iš kurių ir verda įvairius džemus.

Pernai Haradzejoje, prie pat Nesvyžiaus, vyko didelė šventė – valstybė šventė cukraus fabriko 55 metų jubiliejų.

Nuo tada miestelyje sukurta visa infrastruktūra cukraus fabriko darbuotojams – veikia įmonei priklausantis restoranas, biliardas ir keturių takelių boulingas, pastatytas nedidelis viešbutis specialiai cukraus fabriko svečiams ir partneriams įsikurti.

Pradėjo gaminti cukraus kristalus

Prieš trejus metus įmonė pradėjo gaminti naują produktą – cukraus kristalus. Technologiją, kaip sako, sugalvojo ne patys, o atsivežė iš Belgijos.

Atskiroje milžiniško cukraus fabriko patalpoje dabar stovi 8 kristalizatoriai. Kiekviename jų telpa po 960 medinių pagaliukų, ant kurių ir auga kristalai. Kristalui užauginti reikalinga savaitė, taigi per savaitę šioje patalpoje užauginama beveik 7,7 tūkst. kristalų.

Vienas kristalas – vienam kavos ar arbatos puodeliui pasaldinti. Taigi kristalų gamybos apimtys čia neatrodo įspūdingos, bet vidaus rinkai jų visą laiką pakanka – palei vieną patalpos sienų sukrautos dėžės su vartojimui paruoštais kristalais.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Cukraus kristalas
Jurgitos Lapienytės nuotr./Cukraus kristalas

Kristalai keliauja ir į eksporto rinkas, tačiau tuomet jie gaminami specialiai pagal užsakymus ir eksporto apimtys dėl to nuolatos kinta.

Kristalo skonis – kaip įprasto cukraus, tik jis brangesnis. Dėžutėje dažniausiai būna supakuoti šeši į čiulpinukus panašūs rusvi kristalai.

„Jei tik nebijote liežuvio susipjaustyti“, – į klausimą, ar galima juos čiulpti, atsakė viena fabriko darbuotoja. Mat kristalo briaunos tikrai aštrios.

Ypač šie baltarusiški kristalai mėgstami Moldovoje ir Kazachstane.

Be kristalų, baltarusiai čia gamina ir paprastą, įvairaus skonio ir formų gabalinį cukrų, taip pat uogienes ir konditerinių gaminių įdarus, beržų sulą primenančias sultis.

Uogienėms ir konditerinių gaminių įdarams reikalingus vaisius baltarusiai atsiveža iš užsienio, tik obuolius naudoja vietinius – įmonė turi du sodus, kurių vaisiai vėliau ir sutalpinami į uogienių stiklainius.

Mažėjo pajamos iš cukraus eksporto

Baltarusijoje cukrų gamina keturios įmonės – tai jau minėtas Haradzejos cukraus kombinatas, taip pat Žabinkos cukraus fabrikas, Slucko cukraus perdirbimo kombinatas ir Skidliaus cukraus kombinatas.

Remiantis šalies statistika, pirmąjį šių metų pusmetį cukraus eksportas susitraukė 18,2 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Cukraus per pusmetį eksportuota beveik už 103 mln. dolerių.

Daugiausia cukraus iš Baltarusijos keliavo į Rusiją – 137 tūks. tonų (83,33 mln. eurų).

Daugiausia cukraus iš Baltarusijos keliavo į Rusiją – 137 tūks. tonų (83,33 mln. eurų). Tai 16,4 proc. mažiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. 

Į Kazachstaną Baltarusija išvežė 22,9 tūkst. tonų cukraus – net 22,4 proc. daugiau nei prieš metus.

Pirmąjį pusmetį vidutiniškai baltarusiško cukraus tona, parduodama Rusijai ir Kazachstanui, kainavo apie 590 JAV dolerių – 7,1 proc. pigiau nei metais anksčiau.

Taip pat Baltarusija tiekė cukrų Gruzijai – per pusmetį pardavė valstybei cukraus už 87 tūkst. dolerių.

15min.lt žurnalistė Baltarusijoje viešėjo Baltarusijos ambasados Lietuvoje kvietimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas