Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baltijos stiklas“ iš „Alumina Zvornik“ siekia priteisti 20,7 mln. eurų

Didmeninės prekybos stiklo tara bendrovė „Baltijos stiklas“, dalyvavusi perskolinant žlugusio Ūkio banko lėšas su buvusiu didžiausiu jo akcininku Vladimiru Romanovu sietai Bosnijos ir Hercegovinos įmonei „Alumina Zvornik“, iš pastarosios siekia atgauti beveik 20,7 mln. eurų.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Teismas Verslas

Tuo metu „Alumina Zvornik“ yra pateikusi priešieškinį „Baltijos stiklo“ prašymą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui ir prašo su „Baltijos stiklu“ 2011 metais sudarytą sutartį dėl naujos stiklo taros gamybos linijos įrengimo ir vėliau pasirašytus susitarimus pripažinti negaliojančias.

„Alumina Zvornik“ taip pat pavyko pasiekti, kad teismai netenkintų „Baltijos stiklo“ prašymo dėl laikinųjų apsaugos priemonių. Vilniaus apygardos teismas 2019-ųjų gruodžio 6 dieną nurodė areštuoti 20,669 mln. eurų vertės „Alumina Zvornik“ turto, tačiau pastarajai pateikus dokumentus apie turtą areštą atšaukė.

Lietuvos apeliacinis teismas balandžio 9 dieną taip pat atsisakė tenkinti „Baltijos stiklo“ prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių.

„Aplinkybių ir įrodymų, leidžiančių pagrįstai daryti prielaidą, jog „Alumina Zvornik“ nesąžiningai vengs ar gali vengti vykdyti „Baltijos stiklas“ galbūt palankų teismo sprendimą, „Baltijos stiklas“ nenurodė (...) Šiuo metu byloje nėra įrodyta grėsmė „Baltijos stiklui“ galbūt palankaus teismo sprendimo įvykdymui, taigi nėra ir teisėto pagrindo „Alumina Zvornik“ turto areštui taikyti“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) 2016 metais nutarė, kad „Baltijos stiklas“ ir Kauno alkoholio gamybos bendrovė „Boslita ir Ko“ sudarė galimybę Ūkio bankui netiesiogiai suteikti 14,6 mln eurų paskolą „Alumina Zvornik“. Šią paskolą Boslita“ 2011-ųjų spalį gavo iš Ūkio banko, vėliau perskolino „Baltijos stiklui“, o pastarasis perdavė „Alumina Zvornik“.

LAT tuomet pažymėjo, kad „Boslita“ ir „Baltijos stiklas“ elgėsi nesąžiningai – žinojo apie Ūkio bankui taikomus apribojimu pinigų skolinimui, dėl kurių bankas negalėjo tiesiogiai paskolinti „Aluminai“, suprato, kad sandorius sudaro, siekdamos jų išvengti.

Nepaisant to, LAT konstatavo, kad Ūkio banko ir „Boslitos“ sutartis dėl 14,6 mln. eurų paskolos suteikimo nebuvo apsimestinė ir įpareigojo „Boslitą“ šias lėšas grąžinti. Ūkio banko bankroto administratoriaus atstovai BNS patvirtino, kad „Boslita“ šį įpareigojimą jau yra įvykdžiusi.

LAT tuomet taip pat paliko galioti Apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo „Baltijos stiklui“ iš V.Romanovo, jo sesers Olgos Gončaruk, „Birač Europe“ ir Ūkio banko investicinės grupės priteista 15,899 mln. eurų skola pagal 2012 metų gruodį sudaryta įsipareigojimų sutartį, kuri buvo papildomas „Baltijos stiklo“, o netiesiogiai – ir „Boslitos“, interesų užtikrinimo instrumentas.

Kauno apygardos teismas bankroto bylą Ūkio bankui iškėlė 2013 metų gegužės 2 dieną. Nutartis įsiteisėjo birželio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas