Neseniai paskelbus apie naujų viruso mutacijų plitimą, jau kalbama ir apie didesnius jau atidarytų verslų ribojimus. Tad dar laukiančioms maitinimo įstaigoms atidarymo diena gali nusitempti į neapibrėžtą ateitį.
Spėlionių kada tokia diena galėtų ateiti netrūksta. Ketvirtadienį duodamas interviu žiniasklaidai Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigė, kad norėtų, jog miesto lauko kavinės atsidarytų jau vasarą. Tai šiam sektoriui reikštų mažiausiai papildomus du mėnesius laukimo ir stagnacijos.
Vilniaus savivaldybė šią savaitę pristatė keletą priemonių, kurios lauko kavinėms padės atsidaryti lengviau. Į jas įeina tokia pagalba kaip nuomos mokesčio sumažinimas ar terasos mokesčio panaikinimas, tačiau sprendimą dėl atidarymo priims ne atskiros savivaldybės, o Vyriausybė. Ši atsižvelgs į epidemiologinius duomenis, tačiau kokie jie bus kad ir už savaitės, nuspėti gana sunku.
Maitinimo įstaigų atstovai mano, kad papildomų dviejų mėnesių laukti nebūtina – remiantis praėjusio karantino patirtimi, bent daliai jų būtų galima pradėti dirbti jau netrukus.
„Po pirmo karantino buvo daug apribojimų, prieš jį buvo daug apribojimų ir laikydamiesi jų mes galėjome sėkmingai dirbti. Nebuvo nei vieno patvirtinto židinio. Bet matant, kas šiuo metu darosi mieste, parkuose, galėtume laikantis atstumų ir kitų saugumo priemonių dirbti kad ir nuo šiandien“, – 15min sakė Lietuvos barų ir kavinių asociacijos vadovas Raimondas Pranka.
Jis teigė, kad asociacija derėsis dėl priimtinų sąlygų, kad kavinės ir barai galėtų atsidaryti anksčiau. „Teiksime pasiūlymus nuolatos, juos dar patobulinsime. Kitą savaitę planuojame „susėsti“ su kolegomis ir pasitarti“, – žadėjo pašnekovas.
Komentuodamas finansinę situaciją sektoriuje, R.Pranka teigė, kad tai vertinti dar per anksti, tačiau tų barų, kurie pilnai uždaryti, skolos tik auga. „Pagalba yra labai menka, ji nieko nereiškia. Galbūt vieną mėnesį pavyksta apmokėti realias išlaidas ir viskas. Tai gali privesti prie to, kad verslininkai sakys – viskas, neapsimoka. Patalpų nuomotojai taip pat susikaupus skoloms gali su jais nutraukti sutartis. Skoloms didėjant gali būti ir bankrotų, bet kol kas visi užsimarinavę – sėdime ir laukiame“, – apibendrino Lietuvos barų ir kavinių asociacijos vadovas.
Trijų Kauno barų savininkė: staiga pradėti gaminti picas išsinešimui nėra išeitis
Šalia Kauno paveikslų galerijos įsikūrusios kavinės „Kultūra“ vadovė Beta Kondratenkaitė sakė, kad verslams sekasi nekaip – per pandeminius metus nedirbta net aštuonis mėnesius.
Jos vadovaujama įmonė „Sufleris“ dar valdo du miesto barus „Holas“ ir „Kamerinis“. „Kultūra“ yra seniausia įmonės kavinė, šiais metais švęsianti dešimtmetį.
„Per vasarą tikrai neatidirbome, tai tik keturi mėnesiai, o kolektyve – 25 žmonės. „Kultūrai“ geriausias laikas yra vasara, „Kameriniam“ ir „Holui“ – žiema. Pirmi trys šių metų mėnesiai turės labai didelės įtakos, mes kiekvieną mielą dieną prarandame pinigus. Visi su baime laukiame, kokiomis sąlygomis leis atsidaryti ir ar mums tai apsimokės“, – 15min situaciją komentavo B. Kondratenkaitė.
Barų savininkė sako, kad jos įmonei galbūt kiek lengviau. Ji neturi skolų tiekėjams, kadangi matydama gresiantį antrąjį karantiną pasirūpino su jais atsiskaityti. Visos esamos UAB „Sufleris“ skolos yra skolos valstybinėms institucijoms.
B.Kondratenkaitė taip pat tikino, kad valstybės pagalba yra nedidelė bei lėta. „Mes neatleidome nei vieno darbuotojo, bet iš to, ką gauname, jiems sumokami minimalūs atlyginimai. Tai yra viskas. Žinote, kalbama, kad sektoriui valdžia padeda, bet nesuprantu, kaip, nes kai kurių situacija dar blogesnė nei mūsų“, – pastebėjo barų savininkė.
Kaip ir daugelis maitinimo įstaigų vadovų, moteris tikisi, kad dirbti bus galima jau greitai.
„Mes esame pasiruošę atsidaryti kad ir rytoj, laikydamiesi atstumų ir kitų reikalavimų. Darėme, tą patį pernai, pas mus nebuvo užsikrėtęs nei vienas darbuotojas, o turėjome tikrai daug žmonių“, – prisiminė ji.
Skirtingai nei dalis kitų maitinimo įstaigų, nei „Kultūra“, nei kiti du barai karantino metu nedirbo, negamino net maisto išsinešimui. B.Kondratenkaitė teigė, kad pandemijos metu nesvarstė daryti pokyčių, nes tai suniveliuotų ilgai kurtą išskirtinumą.
„Kultūrą“ noriu išlaikyti tokią, kokia yra, nes jos toks konceptas. Nemanau, kad pradėti gaminti picas ar kebabus yra išeitis, ne dėl to mes kūrėme šitą verslą. Aš pati nemėgstu maisto išsinešimui, esu principinga ir nenoriu iš savo mylimos puikios vietos daryti nežinia ką, dėl nežinia ko“, – sakė ji.
Ši kavinė yra įsikūrusi patogioje miesto vietoje, be to, turi apšildomą terasą, kurioje pramogauti galima visus metus. Tai galėtų padėti tuo atveju, jeigu aptarnauti lankytojus viduje kurį laiką būtų uždrausta.
„Bandysime suktis – išgyvenome pirmą krizę, išgyvensime ir antrą. Ar užsidarys kiti – nežinau, bent jau iš mano kolegų nei vienas nežada užsidaryti. Beveik iš visų, kurie dirba su maisto išsinešimui platformomis, girdžiu, kad jie sunkiai supranta, ar uždirba jie, ar uždirba platformos. Mes pasirinkome kitą kelią, lauksime“, – kalbėjo B.Kondratenkaitė.
Ilgaamžiai Vilniaus barai irgi susiduria su sunkumais, pauzę išnaudojo pokyčiams
Vilniaus senamiestyje įsikūrusių barų „BIX“ ir „Artistai“ savininkas Audrius Žydelis teigė, kad kol kas yra daug spėlionių, kaip barai galės atsidaryti – galbūt pradžioje leis dirbti tik lauke, kaip ir praeitais metais.
„Per pirmą karantiną mūsų sektoriuje viskas buvo pakankamai griežtai ir manau, kad pakankamai griežtai bus ir dabar“, – 15min komentavo pašnekovas.
Praėjusių metų pavasarį įgyvendintas Vilniaus lauko kavinių modelis, kai dalis gatvių buvo uždarytos ir tapo savotiška maitinimo įstaigų tąsa, A.Žydelio valdomiems barams neturės daug įtakos – šalia nėra daug papildomos vietos, todėl baras išsiplėstų nebent keletu staliukų.
Kol kas dar visiškai neaišku, kada maitinimo įstaigos galės atsidaryti, tad sektorius kantriai laukia valdžios signalo. „Mes pakankamai stipriai susimažinome prekių kiekius, kad jos negulėtų sandėliuose. Po pirmo karantino buvo sunkiau, nes mus uždarė staiga, per dvi dienas. Daug produkcijos sugedo ir reikėjo išdalinti ją nemokamai. Lapkričio mėnesį matėsi, kad maitinimo įstaigas gali uždaryti, todėl viską išpardavėme arba grąžinome, jeigu produktai ilgalaikio galiojimo. Todėl dabar atsidarant reikėtų užsakyti prekes. Mums būtų patogiausia sprendimą leisti veikti sužinoti bent jau prieš savaitę“, – sakė jis.
Nepaisant įprastą veiklą sustabdžiusio karantino, pasiruošiamieji darbai šiltajam sezonui praktiškai nesiskyrė nuo praeitų metų. Kaip ir kasmet, lauko sezonui buvo tvarkomi baldai, terasos, atliekami smulkūs atnaujinimo darbai.
Karantino laikotarpis tapo papildomu impulsu peržiūrėti meniu, todėl ištikimi klientai gali tikėtis naujovių. „Gyvenimas eina į priekį, ateina naujos mados. Susiformavo tokių pageidavimų, buvo laisvo laiko, todėl galbūt bandysime į meniu įtraukti kiek daugiau vegetariškų patiekalų. Reikia eiti į koją su laiku, jei to nedarytume, tiek ilgai nedirbtume“, – teigė pašnekovas.
Visgi sutrikdyti ilgametę barų veiklą gali finansinė situacija, kuri nėra šviesi. Pirmo paketo pagalbą įmonės gavo, o kompensacija už atlyginimus vėluoja pora mėnesių, todėl dabar ši suma kompensuojama iš savų lėšų.
„Jeigu, sakykime, atsitiks taip, kad bus sumažintas pridėtinės vertės mokestis maistui, tai tikrai bus didelė paskata, nes mes esame daug kam skolingi. Tik atsidarius visi kreditoriai mėgins atsiimti skolas kuo greičiau ir jeigu atsirastų galimybė mokėti nors keliais šimtais eurų per mėnesį mažiau mokesčių, tai būtų didelė paspirtis visiems“, – teigė A.Žydelis.
Visgi jis pridūrė, kad ilgai dirbančios maitinimo įstaigos šį ir praeitą karantiną turėtų išgyventi lengviau nei šviežiai atidarytos. „Jeigu baras tik atsidarė arba atsidarė papildomą tašką, jis ne tik neturi laisvų pinigų, bet dar yra kažkam skolingas – tiekėjams ar statybininkams. Jie visi planavo išsimokėti tuos kreditus per laiką, bet jiems karantinas reiškė įbridimą į skolas. Mums buvo lengviau, nes mes nevykdėme plėtros, bet nuostoliai ir įsiskolinimai vis tiek yra dideli ir jie per šitą laiką tik išaugo“, – pasakojo jis.
Klaipėdietis vieną kavinę įsigijo prieš pirmąjį, kitą perkraustė prieš antrąjį karantiną
Nuo 2003 m. veikianti Klaipėdos kavinė „Kurėnas“ per karantiną pasirinko dirbti ir klientams išsinešimui gamina įvairius patiekalus.
15min kalbintas kavinės savininkas Nerijus Puidokas sakė, kad taip daugiau siekia ne uždirbti, o priminti klientams apie egzistavimą. Klaipėdiečių pamėgta kavinė per metus atnaujino meniu, tačiau šis pokytis buvo lemtas ne tik karantino – savaitė prieš šalyje paskelbiant pirmąjį karantiną ji atsidarė vadovaujama naujojo savininko.
„Mes pataikėme į tokią bangą – atsidarėme kovo 8 d. ir užsidarėme kovo 16 d. Per šį laiką realiai nedirbome, bet turėjome puikaus laiko susitvarkyti, pasiruošti. Pokyčius planavome anksčiau, bet per pirmą bangą nežinojome kokia bus žmonių reakcija, todėl galbūt neišpildėme tiek sumanymų, kiek norėjome. Mes turime ir daugiau maitinimo įstaigų, vieną jų – kavinę „Stasio kampas“, kurią prieš antrą bangą, spalio viduryje, perkraustėme į naujas patalpas“, – 15min pasakojo N.Puidokas.
Šiandien jis teigė laukiantis daugiau informacijos, kokia bus naujoji veiklos tvarka ir kas keisis. „Kurėno“ kavinė turi nemažą terasą ir pašnekovas mano, kad pagal logišką seką pirmos atsidaryti galėtų būtent tos įstaigos, kurios gali užtikrinti aptarnavimą lauke. Taip būtų lengviau kontroliuoti ir atstumus, ir srautus. „Lauko terasa visada kviečia žmogų išeiti pasėdėti į lauką ir pasidžiaugti pavasarėjančiu oru. Dėl koronaviruso įtakos klientai gali pagrįstai manyti, kad lauke yra saugiau, čia būtų galima išlaikyti didesnius atstumus“, – sakė pašnekovas.
Nepaisant to, kad naująją kavinę jis valdo vos daugiau nei metus ir daug uždirbti per vasarą nespėjo, N.Puidokas teigia, kad susidariusi situacija kol kas pernelyg neslegia. „Gyvename neblogai, sumažinome darbuotojų skaičių, kai kas prastovose. Bet kažkaip išgyvename. Užsidarę nebuvome, dirbame su maisto išvežėjais. Jaučiasi žmonių pagyvėjimas, todėl ir mes laukiame atsidarymo, laukiame terasų, laukiame žmonių salėje. Laukiame atidarymo dienos kaip geriausios svajonės išsipildymo. Ruošiamės, kad ir kas bebūtų. “, – sakė jis.