Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas keisis jau nuo pirmadienio: be galimybių paso viduje prie staliuko – tik po du

„Nepasiskiepijusių karantinas“, kai daugelis paslaugų bus prieinama tik su galimybių pasu, prasidės rugsėjo 13 dieną, tačiau jau nuo ateinančio pirmadienio įsigalioja griežtesni reikalavimai viešojo maitinimo, apgyvendinimo, renginių sektoriuose. Tiesa, šių apribojimų galima išvengti anksčiau pradėjus taikyti galimybių pasą, o be jo kavinėse prie staliuko viduje bus galima sėdėti tik po du, viešbučiai negalės organizuoti maitinimo savitarnos principu, taip pat atsiras kaukių ir atstumo apribojimai.
Vokiečių g. kavinės
Vokiečių g. kavinės / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Trečiadienį Vyriausybė nusprendė, kad nuo rugsėjo 13 dienos dauguma paslaugų bus prieinamos tik paskiepytiems, persirgusiems ar turintiems neigiamą PGR testą žmonėms, tačiau griežtesni saugumo reikalavimai įsigalioja jau pirmadienį. Tiesa, numatyta, kad verslai jau dabar gali pradėti naudoti galimybių pasą ir išvengti įsigaliosiančių griežtesnių reikalavimų dėl atstumų laikymosi, kaukių dėvėjimo, paviršių dezinfekcijos ir panašiai.

Be galimybių paso – prie staliuko po du

Kaip 15min nurodė Sveikatos apsaugos ministerija, netaikant galimybių paso baruose, kavinėse, restoranuose viduje prie vieno stalo galės sėdėti ne daugiau kaip 2 žmonės arba vienos šeimos nariai, lauke – ne daugiau kaip 5 asmenys.

Nevalgant bus privaloma dėvėti kaukes, užtikrinti saugų 2 metrų atstumą arba 1 metro atstumą ir pertvarą, užtikrinti sąlygas tinkamai rankų higienai, dezinfekuoti paviršius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė

Jei įstaiga veiktų su galimybių pasu, nei asmenų skaičius, nei maitinimas savitarnos principu nebūtų ribojamas, tačiau būtų rekomenduojama dėvėti apsaugines kaukes, laikytis 2 metrų atstumo.

Ribojimai, kurie įsigalios nuo pirmadienio
Ribojimai, kurie įsigalios nuo pirmadienio

Viešbučiams apribojimai dėl maitinimo

O apgyvendinimo įstaigose, kurios veiks be galimybių paso, bus draudžiama teikti maitinimą savitarnos principu.

Taip pat bus privaloma nustatyti maitinimo grafiką, bendrose erdvėse laikytis 2 metrų atstumo, dėvėti kaukes, užtikrinti tinkamas sąlygas rankų higienai ir dezinfekuoti paviršius, vėdinti patalpas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsinaujinęs viešbutis „Neringa“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsinaujinęs viešbutis „Neringa“

Jei apgyvendinimo įstaigos veiks su galimybių pasu, bendrose erdvėse bus rekomenduojama dėvėti kaukes, laikytis 2 metrų atstumo.

Renginiuose – ribojimai dėl kaukių ir srautų

Renginiai nuo pirmadienio irgi turės prisitaikyti prie naujos tvarkos. Jei veikiama be galimybių paso, uždarose erdvėse bus privaloma dėvėti kaukes, dalyvius ir žiūrovus skirstyti po 500 žmonių, užtikrinti srautų nesikirtimą tarpusavyje.

Bilietų prekyba turės vykti elektroniniu būdu arba užtikrinama dalyvių registracija, privalės būti laikomasi kitų bendrųjų ir higienos saugumo reikalavimų.

Kai renginiai vyks be galimybių paso, uždarose erdvėse nebus galima užimti daugiau nei 75 proc. salės vietų, žiūrovai negalės stebėti renginio ne iš sėdimų vietų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renginys

Tačiau visai kitaip renginiai galės būti organizuojami prašant iš žiūrovų galimybių paso. Tokiu atveju tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse nebus ribojamas žiūrovų ar dalyvių skaičius, o jei žiūrovų skaičius neviršija 500, stebint renginį iš sėdimų vietų galima valgyti.

Kaukių dėvėjimas ir 2 metrų atstumo laikymasis bus rekomenduojami.

Prekyboje – kaukės ir atstumai

Tuo metu prekybos įstaigose – palyginti mažai pokyčių. Kai veikiama be galimybių paso, bus privaloma dėvėti kaukes, uždarose erdvėse laikytis 2 metrų atstumo, užtikrinti sąlygas rankų higienai, valdyti darbuotojų srautus, dažnai vėdinti patalpas.

Bus draudžiama atvykti į darbą ar gauti paslaugą, kai asmuo serga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras „Panorama“, sušvelninus karantiną
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras „Panorama“, sušvelninus karantiną

Su galimybių pasu bus leidžiamos visos paslaugos ir veiklos, išskyrus numatytas išimtis. Taip pat bus rekomenduojama dėvėti apsaugines kaukes ir laikytis 2 metrų atstumo.

Už reikalavimų nesilaikymą taikoma administracinė atsakomybė, baudos siekia nuo 1500 iki 6000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas