Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bendrovė: „Orlen Lietuvos“ gamyklos modernizacija bus baigta 2025 metų rudenį

Naftos perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ gamyklos Mažeikiuose modernizavimas bus baigtas 2025 metų rugsėjį, sako įmonės vadovo pavaduotojas gamybinės veiklos valdymui Audrius Daugnora.
„Orlen Lietuva“
„Orlen Lietuva“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki to laiko gamykloje turės būti pastatytas ir prie veikiančios sistemos prijungtas giluminio naftos perdirbimo įrenginys, teigė A.Daugnora.

„Pabaiga – tai 2025 metais, vasaros pradžioje turėtume pradėti paleidimo darbus, įrenginių paleidimo, derinimo darbai, tikiuosi, kad viskas bus sėkmingai ir finalinis etapas, tai jau visai paskutinis taškas, po visų testavimų ir išbandymų turėtų būti 2025 metų rugsėjo mėnuo“, – antradienį LRT radijui sakė A.Daugnora.

Anksčiau įmonė skelbė, kad modernizacija bus baigta iki 2024 metų pabaigos.

Pirmadienį į gamyklą atkeliavo milžiniškas reaktorius, kuris bus montuojamas į gamykloje statomą giluminio naftos perdirbimo įrenginį – jis, pasak A.Daugnoros, prie gamyklos bus pradėti jungti kitų 2025 metų pavasarį.

„Šiai dienai įmonė dirba beveik maksimaliu pajėgumu. Kadangi tai yra atskira teritorija, kurioje vyksta statybos darbai, tai neįtakoja visiškai gamyklos darbo. Taip, kai reikės šį įrenginį prijunginėti prie veikiančių sistemų gamykloje, bus tam tikrų apribojimų, bet gamykla nebus visiškai sustabdyta (...) bet tai prasidės kitų metų pavasarį“, – sakė A.Daugnora.

Italijoje pagamintas 100 metrų ilgio, 6,5 metro pločio ir 10 metrų aukščio reaktorius specialiu laivu į Klaipėdos uostą buvo atgabentas rugpjūčio 1-ąją ir iškrautas bendrovėje „Bega“, iš ten įrenginys išvežtas rugpjūčio 6-osios naktį. Kartu su jo pervežimui skirtomis specialiomis platformomis jis sveria apie 2,5 tūkst. tonų.

A.Daugnora sako, kad reaktorius gamykloje jis bus statomas į vertikalią padėtį, prie jo bus jungiama keli šimtai įrenginių.

„Ten dar atveš daug dar papildomos įrangos (...) Visumoje tai turėtų būti daugiau nei 400 įrangos arba aparatų, kurie bus sumontuoti naujoje teritorijoje šio projekto ir visi sujungti į visumą ir tada tas reaktorius turės krūvą aparatų „draugų“, tada jie galės atlikti savo funkciją – perdirbti sunkųjį naftos likutį“, – teigė A.Daugnora.

Nauja technologija naftos produktų perdirbimo efektyvumą turėtų padidinti nuo 72 proc. iki 84 proc., todėl bendrovė tą patį produktų kiekį galės gauti iš 20 proc. mažesnio naftos žaliavos kiekio, veikla turėtų būti pelningesnė.

„Gamyba pasikeis į gerą pusę (...) Įgyvendinus šį projektą, mūsų gamykla taps viena moderniausių Europoje“, – teigė A.Daugnora.

Projekto generalinė rangovė yra Didžiosios Britanijos „Petrofac International“. Gamyklos modernizavimo vertė siekia apie 970 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas