Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

BKK: Sankcijos Baltarusijos kalio chloridui rinkoje lems trąšų deficitą

Galimas Europos Sąjungos (ES) sankcijų įvedimas baltarusiškoms kalio trąšoms išprovokuos kalio chlorido deficitą pasaulio rinkoje ir pasaulinių maisto kainų kilimą, pareiškė Baltarusijos kalio trąšų gamintojos „Belaruskalij“ prekybos įmonės BKK atstovai.
„Belaruskalij“
„Belaruskalij“ / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Baltarusiškam kaliui tenka daugiau kaip 20 proc. pasaulio eksporto. Apribojus tokį didelį pasiūlos kiekį, neišvengiamai atsiras nepataisomas kalio deficitas ir ims sparčiai kilti šios rūšies trąšų kainos. Dėl to pakils maisto kainos visame pasaulyje“, – pareiškė BKK spaudos tarnyba, komentuodama ES svarstomą baltarusiškų trąšų tiekimo į ES šalis uždraudimą, taip pat jų eksporto per ES valstybių narių teritoriją draudimą.

BKK atstovai įsitikinę, kad „dirbtinis staigaus kalio deficito rinkoje sukūrimas pakirs tarptautinio aprūpinimo maistu saugumo pagrindus, neabejotinai sulėtins pasaulio žemės ūkio plėtros procesą ir smarkiai pakenks milijardams eilinių žmonių visame pasaulyje“.

Spaudos tarnyba taip pat priminė, jog, kaip prognozuoja Tarptautinė mineralinių trąšų gamintojų asociacija (IFA), kalio deficitas pasaulio rinkoje išliks iki 2050 metų.

„Šiais metais visi gamintojai dirba visu pajėgumu ir vis vien negali patenkinti pasaulyje esančios kalio paklausos. Mes matome, kokį poveikį tai daro kainoms, kurios kai kuriuose regionuose per mažiau nei šešis mėnesius jau pakilo beveik dukart“, – pažymėjo BKK spaudos tarnyba.

Bendrovė, remdamasi IFA ataskaita, taip pat pabrėžė reguliaraus trąšų tiekimo ir pasaulinio aprūpinimo maistu saugumo tarpusavio sąsają.

„Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, sunkumų apsirūpinant maistu jau dabar turi 25,9 proc. pasaulio gyventojų – beveik 2 mlrd. žmonių. Ir šis skaičius didėja – badaujančiųjų skaičius Žemėje kasmet didėja po 10 mln. žmonių“, – pabrėžė BKK spaudos tarnyba.

Sektorinių sankcijų Baltarusijai paketas, kaip pranešama, apima septynis ekonomikos sektorius, tarp kurių yra prekyba baltarusiškomis trąšomis.

Pirmadienį šioms sankcijoms Baltarusijai pritarė ES užsienio reikalų ministrai, o galutinai jos turėtų būti patvirtintos ketvirtadienį. Tądien vyks ir ES šalių vadovų susitikimas.

Sektorinės sankcijos Baltarusijai rengiamos po gegužę įvykusio incidento, kai Baltarusija į Minską nukreipė reisu Atėnai-Vilnius skridusį „Ryanair“ orlaivį ir sulaikė opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių bei jo merginą Sofiją Sapegą.

Baltarusijos statistikos tarnybos duomenimis, Baltarusijos kalio trąšų eksportas sausio–balandžio mėnesiais, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, padidėjo 18,2 proc. iki 834,1 mln. JAV dolerių. Pagrindinės baltarusiško kalio chlorido rinkos yra Brazilija, Kinija, Jungtinės Valstijos ir Indija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas