Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Brazilijos Kongresas atvėrė kelią privatizuoti didžiausią Lotynų Amerikos elektros įmonę

Brazilijos Kongresas pirmadienį patvirtino įstatymo projektą, kuriuo atveriamas kelias privatizuoti didžiausią Lotynų Amerikos elektros energijos tiekimo įmonę – valstybės valdomą bendrovę „Eletrobras“.
Elektra
Elektra / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Brazilija Elektra

Už įstatymo projektą, kuriame numatoma, jog bus išleista „Eletrobras“ akcijų ir sumažės vyriausybės valdomas bendrovės akcijų paketas, balsavo 258 žemųjų parlamento rūmų nariai, o prieš balsavo 136 įstatymų leidėjai.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų prezidentui Jairui Bolsonaro šis įstatymas, kuris vadinamas jo pergalę įgyvendinant savo privatizavimo programą, bus nusiųstas tik po to, kai Kongresas surengs balsavimą dėl tam tikrų įstatymų pakeitimų.

Senatas įstatymo projektui dėl „Eletrobras“ pritarė praėjusį ketvirtadienį.

Pagal naująjį įstatymą, išleidus naujų akcijų, vyriausybės valdomas „Eletrobras“ akcijų paketas sumažės nuo 51,82 iki 45 procentų. Akcijas numatomas išleisti kitų metų pradžioje ir valstybė iš jų pardavimo tikisi pritraukti 60 mlrd. realų (apie 12 mlrd. JAV dolerių).

Ekspertų skaičiavimais, 25 mlrd. realų turėtų atitekti bendrovei, o likusi suma – vyriausybės programoms.

Vyriausybė išsaugos bendrovės „auksinę akciją“, taigi tars galutinį žodį, kai bus priimami sprendimai strateginiais klausimais.

1962 metais įkurta „Eletrobras“ yra viena iš Brazilijos valstybės valdomų bendrovių „didžiojo ketverto“, kuriam taip pat priklauso naftos bendrovė „Petrobras“ ir bankai „Banco do Brasil“ bei „Caixa Economica Federal“.

„Eletrobras“ tiekia maždaug trečdalį elektros, suvartojamos Brazilijoje – didžiausioje Lotynų Amerikos ekonomikoje.

Tačiau kritikai tvirtina, kad bendrovė yra neveiksminga, jos personalas – išpūstas ir jai reikia daugiau lėšų investicijoms į savo turto modernizavimą.

J.Bolsonaro yra įspėjęs, jog, „nevykdant privatizavimo, Brazilijos energetikos sistemą galiausiai ištiks chaosas“.

O itin liberalių pažiūrų ekonomikos ministras Paulo Guedesas yra sakęs, jog, privatizavus bendrovę, brazilų sąskaitos už elektrą sumažės iki 7,4 procento.

Tačiau privatizavimo priešininkai per debatus Kongrese įspėjo, jog vartotojų sąskaitos už elektrą tokiu atveju tik padidės. Taip pat, anot jų, kils grėsmė Brazilijos turimai energijos tiekimo kontrolei.

Oponentai taip pat kritikavo pakeitimus, dėl kurių padidės itin taršiose šiluminėse elektrinėse gaminami elektros energijos kiekiai.

Šis klausimas vyriausybei yra itin opus, juolab kad ji jau sulaukia daug tarptautinės bendruomenės kritikos dėl Amazonijos atogrąžų miškų naikinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas