Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britai jau džiaugiasi sugrįžę į aludes, bet Anglijos lietuviams lauke alų gerti dar per šalta

Balandžio 12-oji britams tapo tikra nacionaline švente – atsidarė jų taip mėgstamos aludės: nuo šios savaitės pradžios leidžiama maitinimo įstaigoms klientus aptarnauti lauko kavinėse. Tuo pasinaudojo ir kai kurie lietuviški restoranai Anglijoje: sakoma, kad lietuviai į juos sugrįžo ne mažiau pasiilgę, bet santūriau nei vietiniai.
Nuo pirmadienio Anglijos alinės ir restoranai gali priimti klientus lauke
Nuo pirmadienio Anglijos alinės ir restoranai gali priimti klientus lauke / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę Anglijoje prasidėjęs naujas karantino ribojimų švelninimas leido maitinimo įstaigoms po ilgos pertraukos priimti lankytojus, tiesa, juos aptarnauti leidžiama tik prie lauko staliukų, išlaikant saugų atstumą tarp žmonių ir vykdant kitus valdžios reikalavimus.

Neturintiems lauko kavinių ir terasų leista laikinas vietas įkurti ant šaligatvių, suderinus veiksmus su savivaldybe.

Anglai šios akimirkos laukė kaip tyro oro gurkšnio – visoje šalyje jie į aludes grįžo tuntais, buvo tokių, kurie mėgstamo gėrimo pintos ėjo iš karto po vidurnakčio, o pirmadienis virto milžinišku festivaliu.

Kaip rašoma ANGLIJA.today, iš 7 lietuviškų restoranų Anglijoje (Londone, Bostone, Nortamptone, Greise, Piterbore) tik 3 pasinaudojo atsiradusia galimybe pakviesti sugrįžti klientus.

Žmonės raginami prieš atvykstant rezervuoti staliukus. Sušvelninimas pagyvino karantino metu veiklos nenutraukusių maitinimo įstaigų rezultatus, nors iki visiškos laimės trūko geresnio oro – angliški orai balandžio pradžioje mūsiškiams per šalti mėgautis užkandžiais ir gėrimais lauke.

Bet kokiu atveju tai – geriau nei nieko.

Pilna ten – kur šilčiau

„Atėjo metas atsigriebti už prarastą laiką, susitikti su draugais, skaniai pavalgyti ir pasimėgauti keliais gėrimais“, – dar praėjusios savaitės pabaigoje į klientus kreipėsi Londone, Bektone ir Leitonstone veikiančios „Bernelių užeigos“, kurios karantino metu darbą buvo sustabdžiusios.

Restoranų tinklo atstovas pasidžiaugė galimybe sugrįžti klientams po ilgos pertraukos. Tai, anot jo, svarbu ne tik verslui, bet ir žmonėms.

„Oras šiuo atveju yra labai svarbus. Bektone turime terasą su stogu, todėl ji dažnai yra pilnutėlė. O Leitonstone nuolat užimti 6–7 stalai. Žmonės ateina pavalgyti, išgerti ir susitikti su draugais – matyti, kad socialinis šio reiškinio aspektas yra labai svarbus. Džiugu, kad vėl galime suteikti jiems tokią galimybę“, – sakė restoranų tinklo atstovas.

Jis sakė, jog dar anksti vertinti veiklos rezultatus.

„Po pirmųjų dienų nuotaika – pozityvi“, – kalbėjo jis.

Jaučiasi, kad pasiilgo

Nortamptone esantis lietuviškas restoranas „Savas kiemas“ – vienas iš tų, kurie kvietė sugrįžti klientus po karantino atlaisvinimo, į žmones savo paskyroje kreipėsi lietuviškai ir angliškai. Priminė, kad jų labai pasiilgo.

Maitinimo įstaigos atstovai patikino pajutę, kad ir klientai pasiilgo tokių apsilankymų.

„Žmonių tikrai buvo, daugiausia – lietuvių, gal apie 80 procentų. Atėjo latvių, lenkų, anglų. Žinoma, orai dar ne tokie, kad būtų galima ilgai sėdėti ir mėgautis alumi lauke, todėl daugiausia klientų buvo tuo metu, kai švietė saulytė. Gal jeigu orai būtų buvę geresni, žmonių būtų atėję daugiau. Bet kokiu atveju pagyvėjimas tikrai pasijuto, šią savaitę – visai kitokie veiklos rezultatai“, – pasakojo „Savas kiemas“ padavėja Jolita.

Ji priminė, kad restoranas dirbo viso karantino metu, visi norintieji galėjo užsisakyti maisto į namus arba išsinešimui.

„Reikėjo pamaitinti tautiečius“, – sakė darbuotoja.

Tik savaitgalį

Rytų Londone, Leitone esantis restoranas „Smiltė“ šią savaitę paskelbė, kad po apribojimų sušvelninimo laukia lankytojų lauko terasoje.

„Dirbsime tik savaitgaliais, kiemelyje 35 vietas paruošėme taip, kad atitiktume visus reikalavimus dėl atstumų. Žmonės greitai sureagavo į mūsų skelbimą, jau turime rezervuotų vietų, tikimės, kad jos visos bus užpildytos“, – sakė restorano savininkė Dangira Jankauskaitė.

Karantino laikotarpiu maitinimo įstaiga veiklos nenutraukė, ruošė maistą išsinešimui, pristatė jį į namus, šiek tiek sumažino kainas.

„Žinoma, kad apribojimai paveikė verslą. Uždirbti nepavyko, tačiau išvengėme skolų, išlaikėme restoraną ir jo darbuotojus. Už tai galime dėkoti valstybei, tikrai pajutome paramą smulkiajam verslui. Dabar laukiame gegužės vidurio, kai bus leista priimti klientus viduje“, – kalbėjo savininkė.

Beje, per karantiną priimtas sprendimas plėtrai – dar vieną tokį restoraną vasarą planuojama atidaryti greta Londono, Harlou.

Dangira Jankauskaitė yra ir lietuviško restorano „Bernelių užeiga“ Piterbore bendrasavininkė. Šiame mieste, anot jos, nepavyko pasinaudoti valdžios siūlymu įrengti laikinas lauko kavines ant šaligatvio – leidimas neišduotas dėl per siauro šaligatvio.

„Piterbore irgi veikėme karantino metu, pavyko išsilaikyti ir išlaikyti darbuotojus“, – sakė verslininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos