Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Briuselis perspėja ES šalis neblokuoti „Uber“ ir „Airbnb“

Europos Sąjunga ketvirtadienį perspėjo valstybes nares neblokuoti tokių „dalijimosi ekonomikos“ paslaugų, kaip „Uber“ ir „Airbnb“, ypač siekiant apsaugoti esamas įmones nuo konkurencijos.
„Uber“
„Uber“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Negalima visiškai uždrausti veiklos, jeigu to priežastis yra noras tik apsaugoti verslo modelį“, – sakė EK narė, atsakinga už vidaus rinką, pramonę, verslumą ir MVĮ, Elzbieta Bienkowska.

„Uber“ ir „Airbnb“ susilaukė didžiulio taksi vairuotojų ir viešbučių savininkų pasipriešinimo. Reaguodamos į tai nacionalinės vyriausybės ir rinkos priežiūros institucijos ėmėsi priemonių riboti šių įmonių veiklą ar net ją visai drausti.

Dėl to „Uber“ pateikė skundą Europos Sąjungai prieš Vokietiją, Prancūziją ir Ispaniją ir teigia, kad nacionalinės priemonės prieštarauja Europos Sąjungos teisei.

„Visiškas veiklos draudimas turėtų būti kraštutinė priemonė“, – pabrėžiama Europos Komisijos gairėse dėl dalijimosi ekonomikos reglamentavimo.

Nors EK rekomendacijos nėra įpareigojančios, jos atskleidžia, kaip institucija reaguos į „Uber“ skundus.

„Raginame valstybes nares peržiūrėti savo taisykles atsižvelgiant į šias gaires ir būti pasirengusioms jas palaikyti“, – sakė E. Bienkowska.

Rekomendacijose taip pat teigiama, kad dalijimosi ekonomikos paslaugų teikėjai turėtų bendradarbiauti su nacionalinėmis mokesčių tarnybomis, nes dažnai teigiama, kad tokių paslaugų teikėjai gali vengti mokesčių.

„Uber“ pasveikino tokias EK rekomendacijas.

„Europos Komisija aiškiai pasakė, kad ES teisės aktai saugo dalijimosi ekonomikos paslaugas nuo nepagrįstų ribojimų“, – sakė „Uber“ atstovas Garethas Meadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas