Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Credit Suisse“ atsidūrė žiniasklaidos priemonių atliekamo tyrimo taikinyje

Šveicarijos bankas „Credit Suisse“ savo sąskaitose dešimtmečius laikė milijardus dolerių nešvarių pinigų, sekmadienį pranešė naują tarpvalstybinį tyrimą, pagrįstą didžiuliais anoniminio šaltinio nutekintų duomenų srautais, atliekantys žiniasklaidos atstovai.
„Credit Suisse“
„Credit Suisse“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Credit Suisse“ sekmadienį paskelbtame pareiškime atmetė „kaltinimus ir insinuacijas“, teigdamas, jog daugelis iškeltų problemų yra istorinės, kai kurios jų siekia net 5-ajį praėjusio amžiaus dešimtmetį.

Tyrimą koordinuoja tarptautinis žurnalistinių tyrimų centras „Organised Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP), o jame dalyvauja 48 įvairios žiniasklaidos priemonės visame pasaulyje, įskaitant Prancūzijos „Le Monde“ ir Britanijos „The Guardian“.

Tyrimas, OCCRP pavadintas „Suisse“ paslaptimis“ (Suisse Secrets), pradėtas, kai Vokietijos laikraštis „Suddeutsche Zeitung“ prieš šiek tiek daugiau nei metus gavo duomenų iš pranešėjų.

Tyrimas parodė, kad „Credit Suisse“ pažeidė tarptautines bankininkystės taisykles, keletą dešimtmečių laikydamas lėšas, susijusias su nusikalstamumu ir korupcija, skelbia „Le Monde“.

Nutekinti duomenys apima informaciją apie daugiau nei 18 tūkst. banko sąskaitų, datuojamą nuo XX amžiaus 5-ojo dešimtmečio ir iki šio amžiaus 2-ojo dešimtmečio pabaigos, nurodė OCCRP.

Tai yra didžiausias kada nors duomenų nutekėjimas iš Šveicarijos banko, pridūrė OCCRP.

Sekmadienį paskelbtame pareiškime bankas nurodė: „Credit Suisse“ griežtai atmeta kaltinimus ir užuominas apie tariamą neteisėtą banko verslo praktiką.“

„Paskelbtieji dalykai daugiausia yra istoriniai, kai kuriais atvejais siekia net 5-ąjį dešimtmetį, o pranešimai yra pagrįsti daline, netikslia arba selektyvia informacija, ištraukta iš konteksto, dėl ko atsiranda tendencinga banko verslo elgesio interpretacija,“ – pareiškė bankas.

Apie 90 proc. susijusių sąskaitų buvo uždarytos arba jų uždarymo procesas pradėtas prieš spaudos atstovams kreipiantis į banką, pridūrė „Credit Suisse“, o daugiau nei 60 proc. šių sąskaitų buvo uždarytos iki 2015 metų.

Anot OCCRP, sumos, laikomos sąskaitose, kurios laikomos probleminėmis, siekia daugiau nei 8 mlrd. JAV dolerių (7 mlrd. eurų).

Antrą pagal dydį Šveicarijos banką „Credit Suisse“ pernai metus ištiko virtinė nesėkmių.

2021 metų kovą banką sukrėtė finansų paslaugų įmonės „Greensill Capital“ žlugimas, bankui atsiėjęs 10 mlrd. JAV dolerių. JAV fondo „Archegos“ žlugimas bankui kainavo daugiau nei 5 mlrd. JAV dolerių.

Tarp „Suisse Secrets“ tyrime dalyvaujančių žiniasklaidos priemonių yra „The New York Times“, Italijos „La Stampa“, Kenijos „Africa Uncensored“ ir Argentinos „La Nacion“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas