Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas: ES turėtų gaminti automobilius JAV, jeigu nori išvengti muitų

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, jog įvesti muitus grasina, norėdamas paskatinti Europos gamintojus gaminti daugiau automobilių Jungtinėse Valstijose.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Televizijai duotame interviu D.Trumpas taip pat paneigė, jog derybos su Kinija dėl prekybos yra įstrigusios, ir pareiškė, kad jos artėja prie pabaigos.

Interviu televizijos kanalui „Fox Business“ JAV valstybės vadovas davė tuo metu, kai Vašingtonas tęsia savo prekybos konfrontaciją su didžiausiais pasaulyje ekonominiais blokais.

Vyriausieji prekybos derybininkai kitą savaitę Pekine pradės naują derybų ratą.

Tuo tarpu Baltieji rūmai taip pat svarsto galimybę nacionalinio saugumo sumetimais įvesti baudžiamuosius muitus automobilių importui, nors ekonomistai įspėja, jog tai gali sukrėsti viso pasaulio ekonomiką.

„Pasakysiu jums, kuo visa tai baigsis. Jie pastatys savo gamyklas Jungtinėse Valstijose ir nemokės muitų“, – pareiškė D.Trumpas.

Užsienio automobilių gamintojai dažnai pabrėžia, jog nemaža jų automobilių dalis jau yra gaminama Jungtinėse Valstijose – arba vidaus rinkai, arba eksportui į trečiąsias šalis.

Pramonės atstovai taip pat baiminasi, jog dėl tokių muitų bus imtasi atsakomųjų priemonių, kurios pakenks Jungtinių Valstijų eksportui.

Baltieji rūmai praėjusį mėnesį gavo Prekybos departamento ataskaitą apie automobilių pramonę, kurioje, pasak dviejų informuotų naujienų agentūros AFP šaltinių, padaryta išvada, jog automobilių importas kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Gavęs šią ataskaitą, D.Trumpas turi iki maždaug gegužės vidurio apsispręsti, ar įvesti muitus.

Vašingtonas jau pasinaudojo nacionalinio saugumo argumentais, kad pagrįstų muitus importuojamam aliuminiui ir plienui, nors tai papiktino JAV prekybos partnerius.

D.Trumpas penktadienį pareiškė, jog grėsmę kelia nesubalansuota prekyba.

„Riziką nacionaliniam saugumui kelia būtent mūsų balansas“, – pareiškė jis interviu „Fox Business“.

JAV prezidentas pridūrė nemanąs, kad Jungtinės Valstijos ir ES visus automobiliams taikomus muitus turėtų sumažinti iki nulio.

„Problema yra ta, kad „ Chevrolet“ Europoje niekada nebus vertinamas taip, pas mus vertinamas „Mercedes“, todėl tai nebūtų geras sandoris“, – paaiškino jis.

Jis taip pat paminėjo norįs išsaugoti dabartinius 25 proc. importo muitus 50 mlrd. vertės prekėms iš Kinijos.

„Norime juos [muitus] išsaugoti, nes mums to reikia, – pareiškė D.Trumpas. – Mes tikrai pajėgsime taikyti tokius muitus.“

Jungtinių Valstijų prezidentas anksčiau sakė, jog ketina vėliau šį mėnesį susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir pasirašyti galutinį susitarimą, tačiau, pradėjus strigti deryboms, tie lūkesčiai išblėso.

„Manau, esame visai netoli [susitarimo]“, – pareiškė D.Trumpas, bet pridūrė, jog sėkminga derybų baigtis vis dėlto nėra garantuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas