Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Danone“ turtą Rusijoje ketina parduoti su R.Kadyrovu susijusiam verslininkui

Prancūzijos pieno produktų gamintoja „Danone“ ruošiasi parduoti turtą Rusijoje, kuris buvo perduotas laikinai valdyti Federalinei valstybės turto valdymo agentūrai, rašo „Financial Times“, remdamasis dokumentais ir informuotais šaltiniais.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak leidinio, pirkėjas turėtų būti pieno produktų bendrovė „Vamin Tatarstan“, priklausanti 29 metų Mintimerui Mingazovui. 2023 m. vasarą jis buvo paskirtas į bendrovės „Life & Nutrition“ (pervadintos „Danone“ patronuojamosios įmonės Rusijoje) direktorių valdybą po to, kai jai vadovauti pradėjo Čečėnijos vyriausybės pirmininko pavaduotojas ir respublikos žemės ūkio ministras Jakubas Zakrijevas.

Už „Danone“ turtą Rusijoje„Vamin“ pasirengęs sumokėti 17,7 mlrd. rublių (176,8 mln. eurų) . Tai matyti iš naujai sukurtos ir valdomos bendrovės „Vamin“ direktoriaus Airato Muchamadejevo laiško, adresuoto Rusijos Federacijos žemės ūkio ministerijos vadovui Dmitrijui Patruševui. Kartu 7,7 mlrd. rublių iš šios sumos bus panaudoti Rusijos verslo skoloms aptarnauti.

Kaip laiške pažymėjo A.Muchamadejevas, sandorio kaina yra 56 proc. mažesnė už verslo rinkos vertę, kuri buvo nustatyta atlikus nepriklausomą vertinimą.

Be to, A.Muchamadejevas pažymėjo, kad, siekdama užtikrinti buvusio verslo Rusijoje tęstinumą, „Danone“ sutiko teikti paramą iki kitų metų liepos pabaigos. Taip yra todėl, kad „Life & Nutrition“ ir toliau lokalizuoja kai kurių ingredientų gamybą, siekdama išlaikyti „aukštos kokybės produktus, prie kurių įpratę Rusijos vartotojai“.

Prancūzijos „Danone“ paskelbė, kad 2022 m. spalio mėnesį pradės savo verslo Rusijoje perkėlimo procesą. Prieš tai bendrovė atmetė galimybę pasitraukti iš Rusijos rinkos. Įvairiu metu į „Danone“ turto įsigijimą pretendavo „Rusagro“, „Čerkizovo“, „Agrarta“, „EkoNiva“, „Tkačevo agrokompleksas“ ir kitos įmonės. Be to, į bendrovės Rusijos įmones pretendavo arabų ir Kinijos investiciniai fondai.

2023 m. liepą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė perduoti „Danone“ Rusijos filialą laikinai valdyti Federalinei turto valdymo agentūrai. Po to „Danone Russia“ vadovavo 33 metų Jakubas Zakrijevas, kuris yra Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo sūnėnas.

Prieš tai bendrovės generalinis direktorius buvo Charlie Cappetti. Pasak „Financial Times“, C.Cappetti ir toliau neoficialiai vykdo daugelį jo pareigų. Visų pirma jis palaiko nuolatinį ryšį su „Danone“ pagrindine būstine Paryžiuje, kad užtikrintų sklandžią bendrovės veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito