Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl koronaviruso smukus naftos paklausai, „Saudi Aramco“ pelnas krito 73 proc.

Dėl koronaviruso krizės pasaulyje gerokai sumažėjus naftos paklausai ir jos kainoms, Saudo Arabijos valstybinės naftos ir dujų bendrovės „Saudi Aramco“ grynasis pelnas antrąjį ketvirtį krito 73 procentais.
Naftos išgavimas
Naftos išgavimas / Zbynek Burival nuotr./ Unsplash nuotr.

Grynasis pelnas balandžio–birželio mėnesiais sumažėjo nuo 24,7 mlrd. JAV dolerių tuo pat laikotarpiu pernai iki 6,6 mlrd. JAV dolerių, pranešė „Saudi Aramco“, iš kurios JAV technologijų milžinė „Apple“ neseniai atėmė brangiausios pasaulyje biržinės bendrovės titulą.

„Mūsų antrojo ketvirčio veiklos rezultatai atspindi didelius sunkumus, kurių kilo dėl smukusios paklausos ir mažesnių naftos kainų“, – pareiškė „Aramco“ generalinis direktorius Aminas Nasseras, cituojamas bendrovės paskelbtame pranešime.

„Tačiau mažos gamybos sąnaudos, unikalus veiklos mastas, darbo jėgos lankstumas ir lygiųjų neturintys finansiniai bei veiklos pajėgumai mums padėjo uždirbti didelį pelną“, – pažymėjo jis ir pridūrė, jog bendrovė ir toliau laikysis savo ilgalaikės diversifikavimo ir augimo strategijos.

Saudo Arabijos naftos ir dujų milžinei antrąjį ketvirtį sekėsi kur kas geriau negu jos pagrindiniams varžovams: penkių didžiausių pasaulio naftos bendrovių – BP, „Chevron“, „ExxonMobil“, „Royal Dutch Shell“ ir „Total“ – bendri nuostoliai antrąjį ketvirtį sudarė 53 mlrd. JAV dolerių.

Pirmąjį pusmetį „Saudi Aramco“ grynasis pelnas taip pat smarkiai krito. Bendrovės pelnas sausio–birželio mėnesiais sudarė 23,2 mlrd. JAV dolerių ir buvo 50,5 proc. mažesnis negu metais anksčiau.

Kritus naftos kainoms, Saudo Arabijos – didžiausios pasaulyje naftos eksportuotojos – pajamos iš naftos gerokai sumažėjo. Poveikį pajamų mažėjimui padarė ir gavybos karpymas, kurio šalis ėmėsi kartu su kitais naftos gamintojais, kad atkurtų pusiausvyrą „juodojo aukso“ rinkoje.

Balandį ir gegužę naftos kainos buvo kritusios žemiau 20 JAV dolerių už barelį ir pasiekusios žemiausius per du dešimtmečius lygius. Tačiau vėliau, Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) šalims ir jų sąjungininkams – vadinamajai OPEC+ grupei – sutarus dėl rekordinio gavybos sumažinimo, naftos kainos atsitiesė iki maždaug 44 JAV dolerių už barelį.

Saudo Arabijos naftos gavyba dėl minėto susitarimo birželį sudarė vidutiniškai 7,5 mln. barelių per dieną, nors 2019 metais ji siekė vidutiniškai 10 mln. barelių per dieną.

Visgi A.Nasseras pareiškė, jog „Saudi Aramco“ antrojo ketvirčio dividendams skirs 18,75 mlrd. JAV dolerių, nes neketina atsisakyti anksčiau duoto pažado per penkerius metus išmokėti mažiausiai 75 mlrd. JAV dolerių dividendų.

2019 metų pabaigoje „Saudi Aramco“ surengė didžiausią pasaulyje pradinį viešą akcijų platinimą (IPO), per kurį pardavė 1,7 proc. savo akcijų ir pritraukė 29,4 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau „Apple“ praėjusią savaitę atėmė iš Saudo Arabijos naftos ir dujų milžinės brangiausios pasaulyje biržinės bendrovės titulą: „Apple“ kapitalizacija padidėjo iki 1,9 trln. JAV dolerių ir viršijo „Aramco“ rinkos vertę, kuri sudarė 1,76 trln. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas