Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl Lietuvos rinktinės pergalių rankomis trina ir barai: sulaukia sirgalių antplūdžio

Be pralaimėjimų Pasaulio krepšinio čempionate žygiuojanti Lietuvos rinktinė džiugina ir verslininkus. Kai kurie 15min kalbinti barų vadovai sako, kad apyvartos dėl krepšinio rungtynių išaugo maždaug 25 proc., ypač daug susidomėjimo sulaukta sekmadienį, kai vyko mačas tarp Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų komandų. „Atsidarome trečią valandą, tai prieš tris žmonės jau laukė prie durų, visos vietos buvo užimtos“, – 15min sakė Alaus studijos vadovas Audrius Paukštė.
Rokas Jokubaitis
Rokas Jokubaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos krepšinio rinktinė sekmadienį nukovė JAV krepšininkus ir pasiekė istorinę pergalę. Tai – tik trečias kartas, kai mūsų šalis triumfavo prieš šios 330 mln. gyventojų turinčios valstybės atletus.

Teigiamų emocijų rungtynės atnešė ne tik sirgaliams, bet ir barams bei kavinėms, nes dalis žmonių stebėti mačo plūdo būtent ten. 15min paklausė barų vadovų, kaip jiems praėjo pastarasis savaitgalis.

Gastrobarus „Plius plius plius“ valdančios įmonės „Pliusai“ vadovas Audrius Zimnickas komentavo, kad didesni svečių srautai stebimi tiek prieš rungtynes, tiek per jas ir joms pasibaigus.

„Tiesa, šį savaitgalį Vilniuje vyko ir kiti renginiai – „Sostinės dienos“, jau grįžę yra studentai. Bet tikrai yra daug žmonių, kurie rezervuojasi vietas, žiūri krepšinį ar vėliau švenčia pergales, rungtynėms pasibaigus. Tai tikrai veikia viešąjį maitinimą“, – 15min komentavo A.Zimnickas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krepšinio sirgaliai Vilniaus baruose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krepšinio sirgaliai Vilniaus baruose

Jis svarstė, kad vien krepšinio čempionatas, kuriame Lietuvos rinktinei kol kas sekasi labai gerai, apyvartas išaugino maždaug 20–25 proc.

„Senamiesčių baruose apyvartos yra išaugusios labiau, bet ten vyko ir sostinės dienos, koncertai, mugės. Srautas yra padidėjęs ir „Ozo“, „Mados“ gastrobaruose“, – nurodė jis.

Jam antrino ir baro „Alaus studija“ vadovas Audrius Paukštė, kuris teigė, kad sekmadienį sulaukta didelio srauto žmonių, laisvų vietų beveik nebuvo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krepšinio sirgaliai Vilniaus baruose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krepšinio sirgaliai Vilniaus baruose

„Žmonės atėjo nesirezervavę, tik kai kurie skambino ir klausė, ar rodysime krepšinį, tada jau atėjo ir susirado vietą. Nors ir nieko nelemiančios rungtynės, visos vietos praktiškai buvo užimtos. (...) Mes atsidarome trečią valandą, tai sekmadienį žmonės prieš tris jau stovėjo, laukė“, – sakė A.Paukštė.

Tiesa, jis pripažino, kad lankytojų srautai priklauso nuo rungtynių laiko. Jei laikas nepalankus, srautai taip pat kuklesni.

„Pavyzdžiui, penktadienį laikas nebuvo tinkamas, nors manau, kad jei Lietuva gerai žais, tai kuo toliau, tuo labiau žmonės eis ir žiūrės, nesvarbu, koks laikas“, – nurodė pašnekovas.

Jis Pasaulio krepšinio čempionatą įtaką verslui vertino pozityviai – nors indėlis ir nėra itin didelis, pagyvėjimą baras išties jaučia.

„Vakar mačiau, kad ir vyresnio amžiaus žmonių užėjo, sakė, kad tiesiog nori pajusti aplinką, pasėdėti, pažiūrėti kartu su visais. Negali pasakyti, kad tai lemiantis indėlis, bet tikrai susidaro“, – nuomone dalijosi jis.

Baras prisipildė jau pasibaigus rungtynėms

Tuo metu Totorių g. įsikūrusio baro „Būsi trečias“ vadovas Martynas Dacius pastebėjo kiek kitokią tendenciją – anot jo, sekmadienį daugiau žmonių sulaukta jau pasibaigus rungtynėms. Jis tai siejo su tuo, kad baras siūlo galimybę krepšinį stebėti viduje, kai vis daugiau žmonių pirmenybę teikia terasoms.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sekmadienis Vilniaus mieste
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sekmadienis Vilniaus mieste

„Vakar, kai rungtynės pasibaigė, baras buvo pilnas. Didžioji dalis žmonių eina į terasas, o mes krepšinio terasoje nerodome, tai ten jų ir nebuvo. Bet vakare prigužėjo. Šį savaitgalį didesnis susidomėjimas buvo ir dėl „Sostinės dienų“, tai daugiau paaiškės rytoj ir, jeigu laimėsime, per pusfinalio rungtynes“, – nurodė M.Dacius.

Apskritai jis džiaugėsi tolyn einančia Lietuvos rinktine, anot M.Daciaus, tokiomis akimirkomis bare nuotaika – itin gera.

„Ir kolektyvui smagiau dirbti, ir žmonės laimingesni, jaučiasi pozityvas. Iš pradžių žmonės nieko nesitikėjo, o dabar, kai laimėjo prieš stipresnius, žmonių vakar vakare buvo pilna, visi laimingi, šnekasi, džiaugiasi. Atsirado tokia bendra nuotaika“, – įvardijo jis.

Pokyčius pastebėjo ir Kauno barai. Tiesa, šalia Žalgirio arenos įsikūrusio baro „Hogas“ Vytas Ambrasiūnas teigė, kad didesnių pasikeitimų pastebėta dėl žmonių persiskirstymo, o ne apyvartų augimo.

Jei varžybos penktadienį, pastebime, kad žmones darbdaviai išleidžia anksčiau.

„Pardavimai per daug nesiskyrė, bet tiesiog buvo srauto persiskirstymas. Manau, kad žmonės vakar kitaip dieną susiplanavo, per pietus pažiūrėjo krepšinį, bet kadangi jau prasideda mokslo metai, vakaras buvo gana ramus. Arba mes išmokome švęsti pergales labai tvarkingai ir europietiškai. Pasibaigė varžybos ir visi pradėjo skirstytis“, – teigė V.Ambrasiūnas.

Eiliniais vasaros sekmadieniais, anot jo, žmonės į barą renkasi vakare.

„Vasarą paprastai žmonės grįžta iš pajūrio sekmadienį ir kadangi namuose nėra ko valgyti, eina į barą ir tuomet pradeda savaitę. Dabar žmonės užpildo ramiąsias valandas. Pavyzdžiui, jei rungtynės penktadienį, pastebime, kad žmones darbdaviai išleidžia anksčiau“, – pasakojo baro vadovas.

Rinkosi alų ir keptą duoną

Tad ką rinkosi krepšinio sirgaliai? Pašnekovai sutiko, kad tokiais atvejais paklausiausi yra alus ir užkandžiai.

„Paklausūs yra alus ir kepta duona, karštų patiekalų nebūna valgoma. Virtuvė iškart žino, kad kai bus krepšinis, karštų patiekalų žmonės nevalgys“, – tvirtino M.Dacius.

Vida Press nuotr./Kepta duona
Vida Press nuotr./Kepta duona

Su tuo sutiko ir A.Paukštė, kuris teigė, kad žmonės standartiškai renkasi keptą duoną ir kitus užkandžius bei alų.

„Didžiausias judėjimas vyksta prieš krepšinį, per ilgąją pertrauką ir jau po jo, bet krepšinio metu nėra valgoma“, – teigė „Alaus studijos“ vadovas.

Tiesa, A.Zimnickas pastebėjo, kad žmonės vartoja viską.

„Alus yra krepšinio gėrimas, tai žmonės renkasi alų, turime ir užkandžių patraukliomis kainomis, valgo ir dienos pietus“, – sakė jis.

Tuo metu „Hogas“ vadovas V.Ambrasiūnas teigė, kad žmonės „alkoholį vartojo saikingai“,

„Alkoholio per daug nebuvo, nes buvo sekmadienio pietūs, bet per varžybas įprasta valgyti načos, šonkauliukus ir visa kita. Lengvas pasirinkimas, nieko sunkaus, alkoholį irgi rinkosi saikingai. Per „Žalgirio“ varžybas, pavyzdžiui, pasiima po porą alaus, bet čia to nebuvo“, – sakė „Hogas“ vadovas.

Tikisi, kad žmonių sulauks ir antradienį

Antradienį Lietuvos rinktinė ketvirtfinalio kovoje su Serbija susikaus 11.45 val. Lietuvos laiku, tačiau barai tikisi ir tokiu laiku sulaukti lankytojų.

„Manau, kad rytoj geranoriški darbdaviai leis darbuotojams prasiilginti pietų pertrauką, nes žmonės pietauja tarp dvyliktos ir pirmos. Gal darbuotojams bus leista išeiti anksčiau ir grįžti vėliau“, – teigė A.Zimnickas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Serbų treniruotė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Serbų treniruotė

Pietautojų, kurie atvyks žiūrėti krepšinio, tikisi sulaukti ir M.Dacius.

„Kaip tik bus pietų metas, tai įdomu, ar žmonės ilgiau pietaus, ar žiūrės krepšinį ofisuose“, – sakė „Būsi trečias“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas