Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl galimai neteisėtos paramos nacionaliniam transliuotojui Estijos žiniasklaidos priemonės pateikė skundą EK

Estijos žiniasklaidos kompanijų asociacija pirmadienį Europos Komisijai įteikė skundą dėl šalyje vykstančios nesąžiningos konkurencijos tarp valstybinės žiniasklaidos ir verslo išlaikomų žiniasklaidos priemonių, rašo postimees.ee.
Žurnalistų darbas įdomus, bet nenuspėjamas
Žiniasklaida / 123rf.com

Europos Komisijai buvo apskųstas ERR (Estijos nacionalinio transliuotojo) internetinio naujienų turinio finansavimas iš valstybės biudžeto. Pasak asociacijos, tai sukelia nesąžiningą konkurenciją žiniasklaidos rinkoje.

Internetinės žiniasklaidos sferoje egzistuoja pakankama konkurencija tarp privačių žiniasklaidos portalų, tad valstybinės žiniasklaidos įsikišimas yra itin skausmingas skaidriai konkurencijai. Privatūs naujienų portalai, rašo Postimees.ee, naujienas teikia greitai, profesionaliai, suprantamai ir nepriklausomai.

„ERR niekada neleido laikraščių, šią žiniasklaidos platformą puikiai išlaikė privatus sektorius, – sakė Merle Viirmaa-Treifeldt, Estijos žiniasklaidos kompanijų asociacijos pirmininkė. – Dabar prie to prisidėjo naujienų portalai, tad konkurencija yra labai intensyvi. Naujienų portalai yra laikraščių tradicijos tąsa savo turiniu.“

Pastaraisiais metais žiniasklaidos rinka sparčiai išsiplėtė visame pasaulyje. Egzistuoja poreikis išlaikyti gerai apmokamus darbus žurnalistams, o sparti viešai finansuojamos ERR internetinės žiniasklaidos plėtra gilina nesąžiningą konkurenciją su privataus sektoriaus išlaikoma žiniasklaida – privatus sektorius niekada nebus pajėgus šitaip varžytis.

„Estijos privačių žiniasklaidos kanalų susirūpinimas nesąžininga nacionalinio transliuotojo keliama konkurencija nėra unikalus, – teigė Piret Blankin, „Derling Primus“ bendrovės partnerė, atstovaujanti Estijos žiniasklaidos kompanijų asociacijai. – Estija yra viena iš kelių valstybių Europoje, kurioje nebuvo sukurta tiksli ir konkreti žiniasklaidos finansavimo procedūra. Dauguma šalių tai padarė pačios arba besivadovaudamos Europos Komisijos gairėmis.“

Prieš kelis mėnesius ir Lietuvoje Interneto žiniasklaidos asociacija dėl galimai neteisėtos valstybės pagalbos Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai (LRT) kreipėsi į EK. Kreipimosi autoriai teigia, kad EK jau nurodė nemažai ES šalių pakeisti nacionalinių transliuotojų finansavimo modelius. Skundo autoriai pažymėjo, kad jis nėra nukreiptas prieš LRT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas