Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl sezoninių darbuotojų pajūris kaunasi su kitais kurortais: algos panašios

Vasarai lipant ant kulnų darbdaviai strimgalviais ieško sezoninių darbuotojų, ir jų poreikis išaugo ne tik pajūryje. Nuo jūros nutolę šalies kurortai pritraukia vis daugiau darbo jėgos, nors už tą patį darbą siūlomas atlyginimas skirtingose Lietuvos vietose mažai skiriasi, sako darbo skelbimų portalų atstovai.
Šventės vietos personalas
Personalas / 123RF.com nuotr.

Sezoninio darbo ieškantys daug metų traukdavo būtent į pajūrį –padavėjai, barmenai, pardavėjai, tačiau dabar situacija keičiasi – tokį darbą ir panašų atlyginimą siūlo darbdaviai likusioje Lietuvos dalyje.

Darbo skelbimų portalų atstovų teigimu, atlyginimas už tą patį sezoninį darbą yra panašus visoje šalyje.

Darbo ieško Vilniuje

Šešiolikmetė vilnietė Goda šiuo metu ieško sezoninio darbo. Patirties mergina jau turi – pas ūkininkus yra skynusi trešnes.

„Dirbau apie 2 savaites, kol buvo trešnių. Užsidirbau apie 200 eurų“, – 15min pasakojo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Halės turguje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Halės turguje

Dabar Goda dairosi padavėjos ar tvarkytojos darbo būtent Vilniuje.

„Nes turiu kur gyventi, o Vilniuje didesnė tikimybė susirasti darbą“, – tikino pašnekovė.

Tačiau kol kas darbo paieškos Godai sekasi sunkiai, mat darbdaviai kartais prisibijo nepilnamečių.

Per vasarą Goda norėtų uždirbti bent 500–600 eurų per mėnesį į rankas.

Auga sezoninių darbuotojų paklausa ne pajūryje

Panašu, kad sezoninio darbo ieškančių ne tik pajūryje yra ir daugiau. Darbo skelbimų portalo cvbankas.lt vadovas Tomas Toleikis pastebi, kad tipinis sezoninio darbo ieškotojas pirmenybę teikia darbo vietai, o ne sričiai.

„Jei seniau sezoniniai darbai Lietuvoje būdavo išskirtinai pajūryje, tai dabar tokių darbuotojų ieškoma visoje Lietuvoje. Sezoninio darbo ieškantys pajūryje daugiausia gali rinktis iš klientų aptarnavimo, maitinimo, paslaugų, prekybos sričių pasiūlymų. Ieškantys sezoninio darbo likusioje Lietuvos dalyje dažniausiai turi pasirinkimą gamybos, sandėliavimo, prekybos srityse“, – teigė T.Toleikis.

Tomas Toleikis
Tomas Toleikis

Dabar sezoninių darbuotojų ieškoma visoje Lietuvoje, – dėstė T.Toleikis.

Druskininkai ir Birštonas pritraukia darbuotojus

Kalbėdama apie sezoninio darbo vietą, darbo skelbimų portalo cvonline.lt marketingo atstovė Rita Karavaitienė išskyrė Druskininkus ir Birštoną.

„Kurortai – tai ne tik pajūris, bet ir Birštonas, Druskininkai. Juose daugėja sezoninių darbo pasiūlymų. Plečiasi geografija. Bet pareigybės panašios: reikalingi padavėjai, barmenai, aptarnaujantis personalas viešbučiuose“, – sakė ji.

Asmeninio archyvo nuotr./Rita Karavaitienė
Asmeninio archyvo nuotr./Rita Karavaitienė

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė antrina ir tikina, kad dėl darbuotojų trūkumo kartais tenka juos atsivežti iš užsienio.

„Didžiausias jų trūkumas jaučiamas kurortiniuose ne pajūrio miestuose – Druskininkuose, Birštone, Anykščiuose. Daugiausiai ieškoma pagalbinių darbuotojų – kambarinių, virėjų ar darbuotojų virtuvėje. Į šiuos miestus darbdaviams dažnai tenka vežtis netgi žmones iš Ukrainos, Baltarusijos, kas sukelia nemažai trukdžių darbdaviams – reikia gauti vizą, o tai užtrunka“, – pasakojo E.Šiškauskienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

Sezoniniams darbuotojams dažniausiai siūloma alga svyruoja tarp 500 ir 1000 eurų per mėnesį į rankas.

„Nesimato aiškių tendencijų, kaip skiriasi atlyginimas sezoniniams darbuotojams pajūryje ir likusioje Lietuvos dalyje. Tai labiau priklauso nuo darbo pobūdžio bei įmonės veikos“, – aiškino T.Toleikis.

Rizikos vertinimo ir skolų išieškojimo įmonės „Creditreform Lietuva“ specialistai pastebi kurortuose gerokai išaugusį vidutinį mokamą atlyginimą. Labiausiai darbo užmokesčio vidurkis per metus pašoko Neringoje (45 proc. iki 655,09 euro), o mažiausiai Palangoje (40,4 proc., iki 655,09 euro).

Darbdaviai siūlo daugiau

Cvmarket.lt rinkodaros vadovė Raimonda Tatarėlytė pastebi, kad darbdaviai skelbimuose darbo pobūdį aprašo daug išsamiau nei anksčiau.

„Paminimos darbo valandos, konkretus užmokestis, apgyvendinimo galimybės ir kitos visos naudos. Kartais net nurodoma tiksli darbo vieta (adresas). Konkretesni skelbimai padeda darbdaviui iš karto atsijoti tinkamus darbuotojus, nes iš esmės viskas yra išdėstyta skelbime“, – vardijo ji.

Konkretesni skelbimai padeda darbdaviui iš karto atsijoti tinkamus darbuotojus, – pastebi R.Tatarėlytė.

Cvonline.lt marketingo atstovė aiškina, kad darbdaviai darbuotojams stengiasi pasiūlyti daugiau dėl to, kad jų trūksta.

„Pagrindinis dalykas – trūksta darbuotojų. Darbdaviai, norėdami pritraukti sau tinkamus darbuotojus, turi daugiau kažką pasiūlyti. Atsiranda daugiau papildomų priedų, privalumų, gerinamos darbo sąlygos. Pavyzdžiui, jei ieškoma darbuotojų kurortuose, siūlomas apgyvendinimas, jeigu darbas yra už miesto – nuvežimas į ir iš jo, maitinimas“, – kalbėjo R.Karavaitienė.

Ji pažymėjo, kad darbdavių požiūris į nepilnamečius darbuotojus darosi palankesnis.

123rf.com/
123rf.com/

Pardavėjų, padavėjų, kambarinių reikia visur

15min jau rašė, kad šiemet „McDonald's“ Lietuvoje vasarą ketina įdarbinti 230 žmonių, o „Hesburger“ vasaros laikotarpiui įprastai įsidarbina 100–150 darbuotojų. Neseniai prekybos tinklas „Maxima“ paskelbė, kad vasaros sezonui įdarbins 830 darbuotojų, daugiausiai (apie 300) Vilniuje, 100 Kaune, o 86 žmonės galės dirbti Palangoje ir Nidoje.

Sostinėje įsikūrusios viešbučio „Radisson Blu Hotel Lietuva“ personalo vadovė Skaidrė Markovienė 15min sakė, kad vasaros sezonui ketina įdarbinti apie 20 žmonių: padavėjų, kambarinių, virėjų. Paklausus apie nepilnamečius tikino, kad juos įdarbina su išlygomis. Jie galėtų dirbti, pavyzdžiui, pusryčių padavėjais.

Viešbučio personalo vadovė nepanoro atskleisti už sezoninį darbą siūlomų atlyginimų, tik patikino, kad jie didesnį už minimalią mėnesinę algą.

„Daugiau. Tik minimalios algos pas mus niekas negauna", – kalbėjo ji.

Pasak S.Markovienės, kartą per dieną viešbutis darbuotojams suteikia nemokamą maitinimą.

123rf.com nuotr./Kambarinė
123rf.com nuotr./Kambarinė

Palangoje esančio viešbučio „Vanagupė“ registratūros vadovė Vilma Samuilovienė informavo, kad šiemet taip pat ketina įdarbinti apie 20 sezoninių darbuotojų.

„Ieškome restorano padavėjų, pusryčių padavėjų, lauko baseino barmenų, baseino prižiūrėtojų, kambarinių. Padavėjams, barmenams keliami reikalavimai – komunikabilumas, paslaugumas, anglų kalbos mokėjimas, apskritai visiems – noras dirbti“, – komentare rašė ji.

15min viename darbo skelbimų puslapyje rado kelis įmonės skelbimus. Pavyzdžiui, padavėjui–barmenui, ne jaunesniam nei 20 metų, „Vanagupė“ žada 450–600 eurų mėnesinį atlyginimą į rankas.

Darbo skelbimai viešbutyje „Vanagupė“. Šaltinis: cvbankas.lt
Darbo skelbimai viešbutyje „Vanagupė“. Šaltinis: cvbankas.lt

Pasak „Vanagupė“ registratūros vadovės, viešbutyje įdarbinami pusryčių padavėjai, kambarinės, baseino prižiūrėtojais, neturintys 18 metų.

Darbuotojams tam tikrais atvejais suteikiamas apgyvendinimas arba padedama susirasti gyvenamoji vieta, nemokami pietūs.

Vida Press nuotr./Šampanas
Vida Press nuotr./Šampanas

Padavėjų, barmenų, kambarinių, valytojų, auklių, laisvalaikio koordinatorių laukia „Eglės sanatorija“ Birštone ir Druskininkuose, informavo personalo vadovė Vilma Baltrušienė.

„Vasaros sezono metu moksleiviai ar studentai užpildo laisvas darbo vietas, į kurias nepavyksta rasti darbuotojų arba vietas, kuriose išauga užimtumas savaitgaliais ar dėl vasaros sezono“, – teigė ji.

Vasaros sezono metu moksleiviai ar studentai užpildo laisvas darbo vietas, – tikino V.Baltrušienė.

Pasak V.Baltrušienės, prieš įdarbinant ypatingas dėmesys kreipiamas į kandidatų užsienio kalbų žinojimą, o įdarbinus – suteikiamas maitinimas. Sezoniniams darbuotojams siūlomo atlyginimo dydžio ji neatskleidė.

Druskininkuose įsikūrusio viešbučio „Pušynas“ administratorė patikino, kad sezoninių darbuotojų taip pat ieško.

„Daugiausiai į restoraną – padavėjų, kambarinių, nes padidėja viešbučio užimtumas“, – kalbėjo ji.

15min darbo skelbimų portale cv.lt rado keletą šio viešbučio skelbimų. Viename jų rašoma, kad ieškomas restorano padavėjas, jam keliamas vienintelis reikalavimas – vidurinis išsilavinimas. Siūlomas atlyginimas yra 560 eurų per mėnesį popieriuje.

Darbo skelbimas viešbutyje „Pušynas“. Šaltinis: cv.lt
Darbo skelbimas viešbutyje „Pušynas“. Šaltinis: cv.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas