„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Dėl vadovų aplaidumo Kauno kepykloje darbuotojai pyko dar prieš patvirtinant koronavirusą

Dar likus parai iki patvirtinto teigiamo koronaviruso testo „Fazer“ priklausančioje duonos kepykloje Kaune, redakcija gavo laišką, kuriame skųstasi atsainiu kepyklos vadovybės požiūriu į koronavirusą. Sekmadienį, patvirtinus vieną atvejį, iš 256 kepyklos darbuotojų 19 teko izoliuoti. Įmonė tikina dezinfekavusi patalpas, parūpinusi apsaugos priemonių, atidžiai stebinti ir besirūpinanti kiekvienu darbuotoju.
„Fazer“ duonos kepykla
„Fazer“ duonos kepykla / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Tokį laišką šeštadienį ryte gavo 15min redakcija:

„Sveiki. Noriu pasidalinti situacija vienoje Kauno kepyklų, priklausančių tarptautiniam tinklui „Fazer–Gardėsis Lietuva“. Darbuotojai nenešioja kaukių, nes, pasak vadovybės, jos nepadeda. Kas prasilenkia su logika, nes simptomai gali būti nejaučiami ir vis tiek gali platinti užkratą čiaudėdamas, kalbėdamas ir pan. Negana to, asmeniškai kaukes įsigiję darbuotojai yra pajuokiami tų pačių žemesnių grandžių vadovų ar net liepiama jas nusiimti.

Biure taip pat tikinama, jog nėra ko bijoti, nors patys saugiai dirba iš namų. Vadukai gąsdina atleidimais visų, pasak jų, pernelyg panikuojančių. Traškios „Jorės“ duonelės ceche praėjusią savaitę susirgo viena iš darbuotojų. Ji namuose gyvena su broliu mediku, kuris galėjo jai parnešti „dovanėlę“ iš darbo ligoninėje. Mergina dirbo didelėje komandoje ir nieko dėl to nebuvo daryta, nei tirta, nei sustabdyta. Rašiau apie tai asmeniškai el. Paštu vadovams Suomijoje, bet jie, nežinodami nei tikros padėties, nei vietinio mentaliteto, užtikrino, jog patalpos dezinfekuojamos ir viskas yra ok. Realybė, deja, kitokia. Tokie žmonės kaip duonos pardavėjos net neturi įrengtos fizines apsaugos nuo klientų, kaip kad daroma daugelyje parduotuvių“.

Asmuo piktinosi, kad kitose įmonėse matuojama darbuotojų temperatūra, jie dėvi kaukes.

Įmonė pasiruošusi užtikrinti veiklos tęstinumą ir darbuotojų apsaugą

Tačiau kepyklas kontroliuojančios „Fazer Bakery Baltic“ generalinis direktorius Klavs Berzins patikina, kad kovo 28 dieną kepykloje vienam iš darbuotojui diagnozavus koronavirusą, įmonė buvo pasiruošusi situacijai ir deda visas pastangas, kad užtikrintų kitų darbuotojų saugumą ir gamybos tęstinumą.

„Visi darbuotojai, turėję kontaktą su užsikrėtusiuoju, identifikuoti ir šiuo metu yra saviizoliacijoje namuose. Po visų kepyklos patalpų ir įrenginių paviršių dezinfekcijos, darbą pradėjo kita darbuotojų pamaina, tad duonos tiekimas vartotojams nesutriks“, – sako K.Berzins.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Fazer“ duonos kepykla
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Fazer“ duonos kepykla

Jis tvirtina, kad dar kovo pradžioje buvo parengtas prevencinių veiksmų planas. Patalpos kasdien valomos dezinfekuojančiomis priemonėmis, o paviršiai – ne rečiau kaip 5 kartus per dieną, sugriežtinti rankų higienos reikalavimai, įdiegtos papildomos dezinfekcines priemonės, papildomai rūpinamasi švara ir ventiliacija biuro bei gamybos patalpose, sustabdyti bet kokie pašalinių žmonių vizitai, o vežėjai gali patekti tik užpildę spec. klausimyną, uždraustos asmeninės kelionės, komandiruotės ir pan.

„Atsižvelgdami į LR atsakingų institucijų paskelbtas rekomendacijas, užsakėme darbuotojams papildomas darbo saugos priemones (daugkartinio naudojimo kaukes). Jos jau yra gautos ir pradėtos dalinti. Kaukes privaloma dėvėti visiems gamyboje dirbantiems darbuotojams, pagal pateiktą naudojimo instrukciją“, – sako vadovas.

Čia pat jis papildo, kad „pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama kartu su kitomis prevencijos priemonėmis“, tokiomis kaip rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketu

„Kiekvienas darbuotojas yra atidžiai stebimas ir pajutus bet kokius negalavimus, jam nedelsiant matuojama kūno temperatūra. Esant bent menkiausiems peršalimo ligos simptomams, darbuotojas yra atleidžiamas nuo darbo funkcijų vykdymo“, – patikina vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas

Jis apgailestauja dėl susidariusios situacijos.

„Suprantame darbuotojų susirūpinimą – šiuo metu visas pasaulis susiduria su neįprasta padėtimi. Tačiau galiu patikinti, kad įmonėje dedame visas pastangas, siekdami užtikrinti mūsų darbuotojų ir duonos gamybos proceso saugumą bei verslo tęstinumą. Dar kartą norėčiau pabrėžti, kad kiekvienas darbuotojas mums yra labai svarbus“, – sako K.Berzins.

Įmonėje šiuo metu dirba 265 darbuotojai.

„Šis įvykis turėjo įtakos ilgo galiojimo produktų (duonos traškučių) gamybos organizavimui, tačiau perskirsčius žmogiškuosius resursus, produktų tiekimo procesas nesutriks“, – teigia K.Berzins.

Kepyklą dezinfekavo

Įmonėje „Fazer Lietuva“ užfiksuotas vienas darbuotojas, kuriam kovo 28 dieną buvo diagnozuotas koronavirusas.

„Darbuotojas, dirbantis ilgo galiojimo produktų (duonos traškučių) gamybos ceche, informavo, jog jo šeimos nariui buvo nustatytas koronavirusas. Darbuotojas iš karto liko saviizoliacijoje namuose. Nepaisant to, kad jis ligos simptomų nejautė, nedelsiant priėmėme sprendimą atlikti dezinfekciją ilgo galiojimo produktų (duonos traškučių) gamybos ceche bei paprašyti visų darbuotojų, turėjusių tiesioginį fizinį kontaktą (mažesnį kaip 2 metrai atstumą ir būti ilgiau kaip 15 minučių) neatvykti į darbo vietą, siekiant apsaugoti save ir kitus darbuotojus“, – paaiškina įmonė.

Vis tik kovo 28 d. tam darbuotojui ir buvo diagnozuotas koronavirusas. Jis anksčiau kontaktavo su 19 kolegų. Sudarius tikslų jų sąrašą, jie šiuo metu saviizoliuoti namuose.

„Vadovaujantis valdžios institucijų rekomendacijomis, visos kepyklos darbas (ne tik ilgo galiojimo produktų ceche) kovo 28 d. buvo stabdomas dezinfekcijai, kurią atliko įmonė „Dezinfa“, – teigia K.Berzins.

Prašo galimybės savarankiškai atlikti tyrimus

Įmonės vadovas atkreipia dėmesį į problemą, kad įmonės pačios negali tirti darbuotojų.

„Dėl susiklosčiusios sudėtingos situacijos Lietuvoje kovojant su virusu, maisto pramonės įmonės susiduria su iššūkiais. Vienas iš jų – atliekamų tyrimų pasiekiamumas ir operatyvumas. Latvijoje, kurioje taip pat turime kepyklą, yra sudaryta galimybė už tam tikrą mokestį pasitikrinti kiekvienam, todėl mes tikrinsime visus darbuotojus be išimties, jeigu matysime bent menkiausią grėsmę. Tuo metu Lietuvoje tyrimo pasiekiamumas yra itin komplikuotas, dėl ko kyla labai daug klausimų ir rizikų. Tai didelė spraga, kurią reikėtų nedelsiant taisyti, kitaip gali atsirasti nesklandumų dėl nenutrūkstamo maisto produktų tiekimo Lietuvos žmonėms“, – sako „Fazer Bakery Baltic“ direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs