Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dešimtmečius tose pačiose kėdėse sėdintys vadovai susitaikė su likimu

Beveik pusė vadovų, kurie iki šiol diriguoja valstybės įmonėms, turėtų miegoti neramiai, nes jų dienos darbe jau suskaičiuotos. Antradienį Seimas imasi svarstyti prezidentūros pateiktą įstatymo projektą, kuris nulems daugiau nei 40 vadovų likimą.
Senas vyras
Senas vyras / Shutterstock nuotr.

Jei Seimas pritars pateiktoms Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo ir Akcinių bendrovių įstatymo pataisoms, pusė vadovų turės palikti šiltas kėdes.

Vengia vertinti įstatymą

Pagal siūlomas naujoves, valstybinei ar savivaldybės įmonei specialistas galės vadovauti ne daugiau kaip dešimt metų – dvi kadencijas po penkerius metus. Tačiau šiuo metu beveik pusės valstybės įmonių (34 iš 79) vadovų vadovauja daugiau nei 10 metų, o ilgiausiai daugiau nei 20 metų vadovauja 12 miškų urėdijų ir kelių priežiūros srityje veikiančių valstybės įmonių vadovai.

„Taip, esu vienas ilgiausiai vadovaujančių. Bet nematau jokios problemos – kai priims įstatymo pataisą, pasielgsiu taip, kaip reikia“, – 15min sakė Prienų miškų urėdijai 28 metus vadovaujantis Robertas Judickas.

Automagistralinių kelių priežiūra užsiimančios įmonės „Automagistralė“ vadovas Vladislovas Molis pareigose – 23 metus. „Jei bus priimtas įstatymas – aš jį vykdysiu“, – nelinkęs komentuoti V.Molis.

Kartėlio nejaučia

Prezidentūra mano, kad Lietuvoje būtina įvesti ribotą vadovų kadenciją kaip papildomą saugiklį nuo korupcijos, nepotizmo, piktnaudžiavimo tarnyba.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lina Antanavičienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lina Antanavičienė

Prezidentės patarėja Lina Antanavičienė įsitikinusi, kad nekeičiami vadovai susigyvena su politikais, o „valstybės įmonės negali būti partijų maitinimo įmonės“. Todėl manoma, kad pasikeitus vadovams įmonės taps skaidresnės, greičiau prisitaikys prie naujovių, o užsisėdėję vadovai bus pakeisti imlesniais vadybininkais.

„Mane į šį darbą dar tėtis atvedė, vasaromis dirbau, baigiau institutą dirbdamas, taigi pradėjau nuo pat pradžių, o 1993 metais į vadovo postą mane paskyrė Jonas Biržiškis (tuometinis susisiekimo ministras)“, – pasakojo ilgametis „Automagistralės“ vadovas V.Molis. Tačiau kartėlio dėl to, kad greičiausiai bus atleistas, nejaučia. „Mano darbą vertina kolektyvas ir žmonės, kurie autostrada važiuoja. Aš niekada nepolitikuoju ir elgsiuosi taip, kaip bus priimta“, – sakė pašnekovas.

Su likimu susitaikė ir Prienų urėdas R.Judickas. „Man užtenka jau – savo atidirbau“, – teigė R.Judickas ir pridūrė jokios nuoskaudos nejaučiantis.

Gali tapti pavaduotojais

Per 20 vadovų savo postuose išsilaikė jau ilgiau nei 20 metų. Tad pagal įstatymo pataisas, jie prarastų darbą. Tiesa, įstatymo pataisos projekte įrašyta, kad jie pareigas dar galės eiti vienerius metus nuo pataisų įsigaliojimo. Kita vertus, įstatymas jiems nedraus likti bendrovėje ir toliau dirbti, pavyzdžiui, direktoriaus pavaduotoju.

Vladislovas Molis
Vladislovas Molis

„Čia jau priklausys nuo naujo vado“, – pabrėžė V.Molis. Tačiau panašu, kad dalis vadovų darbą gali prarasti ir anksčiau, pavyzdžiui, urėdijas sujungus į vieną.

Beveik trečdalį amžiaus Anykščių miškų urėdijai vadovaujantis Sigitas Kinderis sako sako, kad nepakeičiamų nėra. „Na, žinot, nepakeičiamų – pilnos kapinės“, – juokavo urėdas. Tačiau, pasak jo, ilgas vadovavimas yra pateisinamas, jei geri įmonės rezultatai. „O mūsų rezultatai yra geri, tai apie ką kalbėti?“ – sakė S.Kinderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas