Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dešimtmetį elektros nebegaminančioje Ignalinos AE valgykla vis dar veikia: šiemet kainas kėlė tris kartus

5 tūkst. žmonių – tiek valgytojų per dieną anksčiau priimdavo veiklos jau 13 metų nebevykdančios Ignalinos atominės elektrinės (AE) valgykla. Šiandien šis skaičius susitraukęs iki vos 200 pietautojų, o valgyklos darbuotojai sako suprantantys, kad, įsibėgėjant elektrinės uždarymo procesams, jų paslaugos bet kada gali tapti nebereikalingos. Valgyklos vadovė taip pat pripažįsta, kad kainų kėlimo banga neaplenkė ir šios vietos – patiekalų kainos čia vien šiais metais kilo tris kartus.
Ignalinos atominė elektinės valgykla
Ignalinos atominė elektinės valgykla / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nors Ignalinos AE elektrą nustojo gaminti prieš 13 metų, įmonėje vis dar dirba 1716 darbuotojų, o komplekse tebeveikia valgykla. Tiesa, lankytojų gretas gerokai pakoregavo koronaviruso pandemija. Kaip pasakoja atominės elektrinės valgyklos padalinio vadovė Svetlana Danilova, iki jos per dieną pietauti ateidavo 450-500 žmonių, o šiuo metu per dieną užsuka 160-200 žmonių. Pasak moters, lankytojų skaičiai negrįžo prie ankstesnių, nes didelė dalis darbuotojų vis dar dirba nuotoliniu būdu, jų taip pat mažėja dėl elektrinės likvidavimo procesų.

Beliko vienas konditeris

Atominės elektrinės gyvavimo laikais valgykla, kurioje apsilankė 15min, tebuvo mažytė patalpa, o pagrindine pietavimo vieta buvo laikoma antrame aukšte įsikūrusi valgykla.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ignalinos atominė elektinės valgykla
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ignalinos atominė elektinės valgykla

„Ji buvo tokio dydžio kaip šitos trys salės. Dabar ten viskas uždaryta“, – pasakojo S.Danilova.

Beje, įdomus faktas, kad antro aukšto valgykloje buvo filmuojamas serialas „Černobylis.“

Tad, kuo dabar gyvena išmontuojamos Ignalinos AE valgyklos darbuotojai ir jos svečiai?

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Svetlana Danilova
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Svetlana Danilova

S.Danilova pasakoja, kad šiuo metu čia maistą ruošia vos 6 žmonės, kai anksčiau darbuotojų skaičius siekė 26. Pavyzdžiui, vien konditerijos skyriuje anksčiau dirbo 5 konditeriai, o dabar jų beliko viena. Pastaroji gamina bandeles, sausainius ir pan.

„Kai atominė elektrinė vykdė veiklą, valgykla dirbo ir naktinėmis pamainomis, gamino maistą darbuotojams. Jie ateidavo čia pietauti. Per parą buvo kelios pietų pertraukos skirtingoms pamainoms“, – pasakojo S.Danilova, pati valgykloje dirbanti apie 14 metų.

Vis mažėjantys į valgyklą beužsukančiųjų skaičiai verčia koreguoti ir valgyklos darbo laiką – ji šiuo metu dirba nuo 10 iki 13 valandos.

Į valgyklą atvykus 15min žurnalistams, ši jau buvo visiškai ištuštėjusi, nes iki 13 valandos buvo likę nedaug laiko.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ignalinos atominė elektinė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ignalinos atominė elektinė

Valgyklos vadovė pasakoja, kad žmonės iš Visagino atvykti čia papietauti nėra linkę, tačiau dažnai apsilanko moksleivių ekskursijos.

Dienos pietūs pabrango 1,7 karto

Apsižvalgius, tampa akivaizdu, kad prabėgę dešimtmečiai šią vietą keitė nedaug – interjeras čia paprastas ir mena sovietinius laikus. Visgi valgyklos vadovė pripažįsta, kad į augančių kainų aplinką priversta reaguoti ir valgykla – per pirmus aštuonis šių metų mėnesius kainos čia keitėsi net tris kartus.

„Pavyzdžiui, kompotas metų pradžioje kainavo 25 centus, o dabar jau kainuoja 50 centų. Dienos pietūs anksčiau kainavo 2,5 euro, o dabar – 4,40 euro“, – ženklius kainų pokyčius įvardija S.Danilova.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ignalinos atominė elektinės valgykla
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ignalinos atominė elektinės valgykla

„Kainas koreguojame ir mes, kaip ir visas miestas. Lankytojų mažėja, Ignalinos AE darbuotojų taip pat, tad suprantame ir esame tam pasiruošę, kad kažkuriuo metu mums gali pasakyti, jog mūsų paslaugos yra nebereikalingos“, – priduria ji.

Valgyklos padalinio vadovė sako, kad meniu jokio sovietinio palikimo neliko – pavyzdžiui, ketvirtadieniais čia būna cepelinų diena, kitomis dienomis galima gauti jautienos kepsnį ir panašių valgių.

Pasak S.Danilovos, Ignalinos AE veiklos laikais valgykla garsėjo savo konditerija – kepdavo 18 rūšių tortus, maistą čia gamindavo moksleivių, gimnazistų išleistuvėms.

„Čia kepdavo medaus tortą, tortą „Napoleonas“, eklerus su varškės kremu, sviestiniu kremu. Eklerus vadindavo atominiais eklerais“, – šypteli S.Danilova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas