Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Detalus interneto svetainės kūrimo planas: profesionalų rezultatą pasieks netgi „žaliausi“ (II dalis)

Ankstesnėje šio straipsnių ciklo dalyje apžvelgėme populiariausių internetinių tinklalapių tipus, aptarėme unikalaus domeno ir patikimo hostinimo paslaugų tiekėjo svarbą bei gilinomės į svetainių kūrimą su turinio valdymo sistema „WordPress“.
Mergina darbuojasi
Mergina darbuojasi / 123RF.com nuotr.

Išskyrėme ir 11 populiariausių bei naudingiausių šios turinio valdymo sistemos įskiepių. Ankstesnę šio straipsnių ciklo dalį rasti galite čia. Perkandę „WordPress“ turinio valdymo sistemos funkcionalumą ir pridėtinę vertę suteikiančių įskiepių niuansus, toliau nagrinėsime svetainių kūrimo su „Joomla“ paslaptis.

Dėmesys – aršiai į „WordPress“ atlapus puolančiai „Joomla“

„Joomla“ taip pat gerai žinoma turinio valdymo sistema. Ne vienerius metus tarp „WordPress“ ir „Joomla“ sistemų vyksta arši kova. Ir iš tiesų – ne be reikalo. „Joomla“ iš savo pusės taip pat serviruoja nemažai svarių argumentų. Pirmiausia, su šia sistema galima sukurti bet kokią svetainę: el.parduotuvę, įvaizdinę svetainę ar tinklaraštį – absoliučiai tik jūsų pasirinkimas.

Antra – „Joomla“ padės atrasti inovatyvius problemų sprendimus, nes ir ši sistema nenusileidžia vartotojų bendruomenės dydžiu. Šios bendruomenės dėka, iškilus bet kokiems sunkumams, atsakymus gauti yra labai paprasta. Be to, nusilipdyti itin funkcionalią internetinę svetainę su šia turinio valdymo sistema pavyks ir vartotojams be didesnių techninių žinių. „Joomla“ naudotis yra itin lengva, todėl ši platforma tinka ir pradedantiesiems.

Paprasčiausias būdas ją įsidiegti yra naudojimasis tam sutvertu automatiniu diegimo įrankiu. Jį galima rasti „Hostinger“ valdymo skyde. Įveskite pagrindinius duomenis ir susikurkite administratoriaus paskyrą. Ją susikūrę, galėsite pradėti kurti ir savo svetainę. Prie savo administratoriaus paskyros prisijungsite jusudomenas.com/administrator adresu. Šiuo adresu suvedę prisijungimo duomenis, turėtumėte pamatyti administratoriaus valdymo skydą. Šiame nesudėtingame valdymo skyde galėsite valdyti visus svetainės kūrimo elementus.

Kitas svarbus elementas – jūsų internetinės svetainės šablonai ir dizainas. Pirmiausia turėsite išsirinkti akį traukiantį svetainės šabloną. „Joomla“ siūlo dvi numatytąsias išvaizdos temas, tačiau jos labai minimalistinės. Ir nors „Joomla“ neturi svetainės šablonų bibliotekos, juos galite rasti internete. Išvaizdos temų siūlome ieškoti „JoomDev“ bei „ASTemplates“ svetainėse.

Norėdami įdiegti dizaino šabloną, naviguokite į skiltį „Papildinių diegimas“. Galite rinktis iš trijų dizaino šablonų įkėlimo variantų, tai – failų paketo įkėlimas, diegimas iš aplanko ir diegimas su URL adresu.
Failų paketą įkelsite nutempę suspaustą šablonų failą į instaliavimo laukelį. Daugiau nieko šiuo atveju daryti nereikia. Diegimas iš aplanko vyksta tada, kada į tam skirtą hostingo paskyros sekciją įkeliate dizaino šabloną. Didesnių problemų neturėtų sukelti ir diegimas su URL adresu: jeigu turite dizaino šablono URL nuorodą, ją paprasčiausiai įklijuokite į instaliavimo laukelį. Svarbu prisiminti, kad gėdos nedaro atsarga, kuomet rinksitės trečiųjų šalių dizaino šablonus. Dizaino šablonus apskritai rekomenduojama rinktis tik iš patikimų šaltinių.

„Joomla“ valdymas, dizainas ir turinys

Ši turinio valdymo sistema vartotojus įgalina kurti trijų tipų turinį – straipsnius, kategorijas ir media failus. Straipsniai – paprasčiausia „Joomla“ turinio forma – juos galima pavadinti „WordPress“ įrašų atitikmeniu. Kiekvieną straipsnį galite priskirti tam tikrai kategorijai bei sukurti straipsnio žymes. Kategorijos leidžia sugrupuoti sukurtus straipsnius pagal tam tikrus kriterijus, o tai padeda svetainės lankytojams rasti turinį gerokai lengviau.

Media failų sekcijoje galite įkelti paveikslėlius, vaizdo ir garso įrašus, PDF formato failus bei kitokį vizualinį turinį. Vėliau juos galite prisegti prie sistemoje anksčiau įkeltų straipsnių.

Labai daug nemokamų bei mokamų papildinių, kuriuos galite įdiegti savo valdymo skyde, siūlo ir „Joomla“. Tereikia suinstaliuoti papildomą modulį, kuris atsiras spustelėjus „Įdiegti papildinius“. Šį modulį įdiegę, išvysite didžiulę papildinių biblioteką, kurioje papildiniai bus sugrupuoti į kategorijas.

8 „Joomla“ įskiepiai, kuriuos būtina išbandyti

Kaip anksčiau pasiūlėme mūsų sudarytą veiksmingiausių „WordPress“ įskiepių sąrašą, tokiu paruoštuku dalijamės ir su „Joomla“ vartotojais. Jūsų dėmesiui – 8 šios turinio valdymo sistemos įskiepiai, kurie padės sukurti profesionalią svetainę.

Galingas „Joomla“ įrankis „Akeeba Backup“ pasirūpins jūsų svetainės perkėlimu ir atsarginėmis kopijomis. Šiuo papildiniu galėsite sukurti svetainės atsarginę kopiją bei atkurti svetainės atsarginę kopiją bet kuriame „Joomla“ serveryje. Dar šis įrankis suteikia galimybę atsisakyti tam tikrų failų, aplankų ar duomenų bazių atsarginių kopijų ir pasirinkti iš kelių kompresijos formatų.

„Breezing Forms“ taps patogiu įrankiu svetainės lankytojams susisiekti su jumis. Šis įskiepis padeda sukurti kontaktinę bei atsiliepimų formą, pasirenkant iš daugybės formų šablonų. Be to, apsaugos ją nuo šlamšto pranešimų su „CAPTCHA“.

Kai tik subursite didesnę lankytojų auditoriją, ateis puikus metas monetizuoti savo svetainę. Su „J2Store“ įrankiu į svetainę pridėsite įvairius produktus ir jų kategorijas, skirtingus atsiskaitymo už prekes ar paslaugas metodus, galėsite pasirinkti vieno žingsnio apmokėjimo sistemą bei kitų šalių valiutas ir mokesčius.

Profesionalios interneto svetainės įvaizdį, be jokios abejonės, kuria aukštos kokybės paveikslėliai. Skaidrės – geras būdas juos pademonstruoti. Su šia užduotimi susitvarkyti padės nemokamas papildinys „DJ–ImageSlider“. Įrankis yra suderinamas su dauguma paieškos platformų, skaidres sukuria vos vienu paspaudimu, suteikia galybę redagavimo funkcijų, o ir pačias skaidres leidžia įterpti bet kurioje svetainės sekcijoje.

Kaip jau minėjome, greitos svetainės itin patinka jų lankytojams. Minėjome ir tai, kad svetainės greitis daro tiesioginę įtaką jūsų užimamai pozicijai paieškos sistemose. „Joomla“ įskiepis „JCH Optimize“ pagerins svetainės veikimą, sujungs „CSS/JS“ failus į vieną, suspaus didelės apimties failus beigi visus fono paveikslėlius sukels į vieną aplanką.

Pristatome jums ir „sh404SEF“. Ne, ši skaičių kombinacija tikrai nėra kokio nors kompiuterinio viruso koduotė. Po margu pavadinimu slypi dar vienas galingas įrankis, kurį vertėtų išbandyti interneto svetainių kūrėjams. Šis SEO įrankis padės maksimaliai optimizuoti jūsų „Joomla“ svetainę ir aprūpins nemažai kitų naudingų funkcijų. Pavyzdžiui, padės valdyti metaduomenis, skatins „Google Analytics“ ir „Tag Manager“ integracijas. Tarp šio įrankio galimybių – ir automatinis peradresavimas iš nepasiekiamų puslapių (įvykus 404 klaidai) bei klaidos puslapių redagavimas (pavyzdžiui, 404 ar 500).

Nemaža dalis turinio valdymo sistemos „Joomla“ vartotojų yra tinklaraščių kūrėjai. Jeigu jų fantazija ar poreikiai viršija sistemos suteikiamus įrankius, „EasyBlog“ papildinys turėtų padėti susikurti svajonių tinklaraštį. Su šiuo papildiniu gausite naują ir ištobulintą straipsnių redagavimo įrankį bei pagalbinius „Google AMP“ ir „Facebook Instant Article“ įrankius. „EasyBlog“ suteiks ir perkėlimo įrankį, su kuriuo lengviau perkelsite turinį iš kitų platformų (pavyzdžiui, „WordPress“) bei socialinių tinklų integracijas („Facebook“, „Twitter“, „Google+“, „Pinterest“). Tiesa, „EasyBlog“ papildinys yra mokamas.

Kad jau paminėjome socialinius tinklus, vertėtų akcentuoti, kad šios platformos yra vienos lankomiausių svetainių interneto platybėse apskritai. Socialinius tinklus galite pasitelkti gerindami lankytojų patirtį savo svetainėje. Vartotojams susikurti paskyras naudojantis jau egzistuojančiais jų socialinių tinklų prisijungimais leisti galite su „JFBConnect“. Su šiuo įrankiu taip pat galėsite įjungti vieno paspaudimo prisijungimo galimybę, įgalinti vartotojų komentarus tokiose socialinių tinklų platformose kaip „Facebook“, „Twitter“, „Google+“ bei automatizuoti straipsnių publikavimo procesą. Šis papildinys taip pat neturi mokamos versijos – siūlo tik mokamas funkcijas.

Dar viena CMS alternatyva – profesionalų „Drupal“

„WordPress“ ir „Joomla“ – ne vieninteliai turinio valdymo sistemų pasaulyje žinomi vardai. Tarp jų nuskamba ir „Drupal“. Tiesa, šis svetainių kūrimo įrankis yra, pavadinkime, šiek tiek kitoks. Jeigu pirmosios dvi mūsų aptartos turinio valdymo sistemos nereikalauja daug techninių bei programavimo žinių, „Drupal“ yra sukurtas ir subalansuotas specialiai programuotojams. Iššūkis, sakote? Tik dalinai. Jeigu žinių apie kompiuterijos pasaulį turite, šią turinio valdymo sistemą rinksitės dėl jos teikiamų privalumų.

Pirmiausia „Drupal“ siejama su lankstumu bei augimo galimybėmis. Sakykime, jog ši platforma ideali smulkioms ir vidutinio dydžio svetainėms kurti. Kokią svetainę? Tame ir slypi „Drupal“ sprogstamoji jėga – ogi bet kokią. Šios turinio valdymo sistemos bibliotekoje rasite daugiau nei 40 000 (!) papildinių ir modulių, reikalingų jūsų svetainės tobulinimui.

Tobulinama svetainė padės pasiekti geresnius rezultatus ir sutaupyti laiko. Nemokamų modulių pasirinkimas išties didelis. Dar didesnis dėmesys – turiniui ir jo kūrimui. Turinio valdymas su „Drupal“ yra vienas malonumas: viską rasite viename valdymo skyde.

Įsitikinkite „Drupal“ įsidiegdami vos vienu pelės mygtuko spustelėjimu su „Hostinger“, naudodami automatinio diegimo įrankį. Suveskite visus reikiamus duomenis ir susikurkite administratoriaus paskyrą. Pastarąją pasieksite adresu jusudomenas.com/user/login. Atvykę į šį valdymo skydą, galėsite matyti visus savo svetainės elementus.

Pirmiausia turėsite susikurti išskirtinę svetainės išvaizdą. „Drupal“ oficialioje išvaizdos temų bibliotekoje galėsite rinktis net iš 2 800 unikalių variantų. Išvaizdos temas galite išsifiltruoti pagal „Drupal“ versiją, temos statusą bei daug kitų filtrų. Šios turinio valdymo sistemos išvaizdos temos diegimas yra itin paprastas: pagrindiniame meniu naviguojate į sekciją „Išvaizda“, spustelite mygtuką „Įdiegti naują išvaizdos temą“, įklijuojate išvaizdos temos URL adresą, spustelite „Įdiegti“. Vualia – temos nustatymo procesas oficialiai užbaigtas.

Pridėti įrašus, kurti straipsnius bei svetainės puslapius, naudojantis „Drupal“, išties paprasta. Visus šiuos veiksmus atlikti galite „Turinio“ sekcijoje. Kurkite „Turinio sekciją“, susidedančią iš straipsnių (laikui jautrūs įrašai) bei svetainės puslapių (pavyzdžiui, „Apie mus“). Kurkite „Komentarų sekciją“, kurioje galite valdyti svetainės lankytojų komentarus. Kurkite ir „Media failų sekciją“, kurioje galite talpinti norimus skaitmeninius failus.

„Drupal“ moduliai ir funkcionalumas

Turinio valdymo sistemų aptarimą užbaigsime apžvelgdami ir „Drupal“ siūlomas funkcionalumo galimybes. „Drupal“ svetainių funkcionalumas leidžia šiai platformai konkuruoti su kitomis populiariomis CMS platformomis. „Papildinių“ sekcijoje rasite daugybę funkcijų, kurios padės susikurti unikalią svetainę. Pagrindinius papildinius siūlo kiekviena „Drupal“ versija, o papildomai oficialioje saugykloje rasite virš 40 000 modulių.
„Drupal“ modulius įdiegsite lengvai: spustelėkite „Įdiegti naują modulį“ mygtuką, įklijuokite pasirinkto modulio URL adresą, tada spustelėkite „Įdiegti“ ir užbaikite modulio diegimo procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas