Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausi pasaulio bankai pasirengę stiprinti pastangas kovoje su klimato kaita

Tarptautinių bankų grupė, įskaitant sektoriaus milžinus, prisijungė prie Jungtinių Tautų organizuoto pakto, kad iki 2050 metų būtų įgyvendintas tikslas pasiekti neutralumą anglies dioksido išmetimo atžvilgiu, trečiadienį pranešė pasaulinė organizacija.
Langų plovėjai
Langų plovėjai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Aljansas „Net Zero Banking Alliance“, sutelkęs 43 bankus, įskaitant tokius milžinus kaip „Barclays“, „HSBC“, „Bank of America“, „Deutsche Bank“ ir „BNP Paribas“, pažadėjo, kad šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos, kurias lems projektai, finansuojami iš bankų išduotų paskolų ir investicijų portfelių, „2050 metais ar greičiau pasieks nulinį lygį“, įgyvendinant „reguliariai atnaujinamus tarpinius tikslus“.

„Visi tikslai bus reguliariai peržiūrimi, siekiant užtikrinti suderinamumą su naujausiais mokslo pasiekimais“, – sakoma Jungtinių Tautų Aplinkos apsaugos programos finansavimo iniciatyvoje UNEP FI.

HSBC vadovas Noelis Quinnas teigė, kad bankams yra „būtina“ finansuoti perėjimą prie ekologiškų technologijų, pridurdamas, jog „jie privalo sukurti tvirtą ir skaidrią pažangos stebėjimo sistemą <...> ir nustatyti šį standartą bankų pramonei“.

Grupė taip pat taps viso sektoriaus iniciatyvos – „Glasgow Financial Alliance for Net Zero“ (GFANZ), vadovaujamos buvusio Anglijos banko vadovo Marko Carney, šiuo metu einančio JT specialiojo pasiuntinio kovos su klimato kaita ir finansų klausimais pareigas, – steigiamąja nare.

„GFANZ sieks sutelkti trilijonus dolerių, reikalingus pasaulinei „nulinės emisijos“ ekonomikai sukurti ir įgyvendinti Paryžiaus susitarimo tikslus“, pranešė UNEP FI.

Pats M.Carney aljansą pavadino „pasauliniu kovos su klimato kaita finansavimo integravimo proveržiu, kuris labai reikalingas pasaulio ekonomikai“ ir „auksiniu standartu, prisiimant įsipareigojimus dėl nulinio lygio emisijų“.

GFANZ pavadinime vartojamas Glazgo pavadinimas reiškia klimato kaitos konferenciją COP26, kurią planuojama surengti didžiausiame Škotijos mieste lapkričio mėnesį.

UNEP FI pridūrė, kad didžiausios pasaulinės draudikės ir perdraudėjos, kaip ir bankai, kuria panašų projektą, pavadintą „Net-Zero Insurance Alliance“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas