Sportas gyvai
06 30

Didžiausias Lietuvoje gėlių augintojas – apie madas: kokius žiedus lietuviai mėgsta labiausiai ir kokių pardavimai mažėja?

Didžiausiame Lietuvos gėlių ūkyje, įsikūrusiame Alytaus rajone, Punios kaime, baigėsi vasarinių gėlių sezonas. Tuoj jas pakeis rudenį aktyviai lietuvių perkamos chrizantemos, o po jų – kitos gėlės, ir taip darbas nestoja ištisus metus. Gėlininkystės verslininkas atskleidė, kokias gėles lietuviai mėgsta labiausiai ir kodėl mados jam kelia sunkumus.
Algimanto Žemaičio gėlininkystės ūkis
Algimanto Žemaičio gėlininkystės ūkis, kurį dabar valdo jo sūnus Eimantas. / 15min.lt koliažas

Augina visus metus

Daugelyje šiltnamių matyti tušti plotai, mat vasarinių gėlių sezonas baigiasi. Paskutiniosios gėlės keliauja pardaviman, o neparduotos bus kompostuojamos.

Ir štai vasarines begonijas, pelargonijas, jurginus, gvazdikus ir visas svyrančias gėles Algimanto Žemaičio gėlininkystės ūkyje pakeis lapkričio 1-ajai auginamos chrizantemos. Jas lietuviai perka gausiai, todėl šiltnamiuose išdygsta net keli aukštai, kad būtų galima užauginti kuo daugiau gėlių.

Patricija Adamovič / BNS/Algimanto Žemaičio gėlininkystės ūkis
Patricija Adamovič / BNS/Algimanto Žemaičio gėlininkystės ūkis

„Vasarinės gėlės dažniausiai perkamos gegužę, birželį, žmonės jas pasisodina į vazonus, lovelius, ir tada mūsų vasarinių gėlių sezonas baigiasi, visi apsiperka ir daugiau neperka, nebent kokia gėlė nugaišta.

Toliau bus auginamos chrizantemos. Jų per metus, palyginti su kitomis gėlėmis, užauginame daugiausiai. Visuose šiltnamiuose būna tik chrizantemos – ir viršuje kabo, ir apačioje, ir ant žemės būna. Tai – laikinos gėlės, nuneša jas ant kapų ir viskas. Aš jų labai nemėgstu, bet reikia auginti“, – 15min pasakojo Eimantas Žemaitis, prieš keletą metų į savo rankas šio verslo vadovavimą perėmęs iš tėvo Algimanto.

Patricija Adamovič / BNS/Eimantas Žemaitis
Patricija Adamovič / BNS/Eimantas Žemaitis

Ir taip gėlės šiltnamiuose auga ir žydi ištisus metus, mat po chrizantemų ateina žiemos sezonas, kada auginamos raktažolės, svogūninės gėlės, o sausio 1 d. jau sodinamos ir tulpės, kurios turi užaugti iki vasario 14 d. ir kovo 8 d.

Anksčiau žiemomis ūkyje augdavo ir puansetijos, tačiau dėl vienos priežasties jau kelis metus jų čia nė kvapo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius