Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dovydas Pancerovas: „Pirmą laikraštį išleidau būdamas penkerių“

Tiriamosios žurnalistikos asas ir knygos „Kiborgų žemė“ autorius Dovydas Pancerovas prisipažįsta kasdien matantis savo žmoną su kitu vyru, tačiau dėl to nė kiek nepavyduliauja. Principingas ir griežtas savo straipsniuose, visai kitaip Dovydas atsiskleidžia neformalioje aplinkoje. Tai jis neseniai įrodė viešėdamas pokalbių šou „Kitokie pasikalbėjimai“.
„Kitokie pasikalbėjimai“ su Dovydu Pancerovu
„Kitokie pasikalbėjimai“ su Dovydu Pancerovu / Igno Gaižausko nuotr.

Straipsnio herojus – kalėjime

„Kiekvieną kartą, kai skaitau tavo straipsnius, tai yra visiškas „smegengazmas“, – svečiui prisipažino laidos vedėjas humoristas Justinas Jankevičius.

Tuo metu rašytojo plunksnos aštrumą jau išbandęs D.Pancerovas atskleidė neseniai pradėjęs savo antrąją knygą. Šįkart tai bus politinis šnipų trileris apie tiriančius žurnalistus Lietuvoje, bet visa istorija, anot autoriaus, visiškai išgalvota.

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Dovydu Pancerovu
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Dovydu Pancerovu

Tiesa, minčių ir siužeto linijų žurnalistui netrūksta jau vien iš asmeninės patirties. Per savo karjerą jis demaskavo ir paviešino ne vieną skandalingą korupcijos atvejį ar kitokią aferą. J.Jankevičius nepraleido progos paklausti svečio apie tai, kaip jis savo žurnalistiniams tyrimams pasirenka temas, konkrečius asmenis ir kaupia su tuo susijusią informaciją. Kad ir kaip straipsnių herojams atrodo neįtikėtina, vis dėlto dažniausiai tai tebūna visiškas atsitiktinumas.

„Kitokių pasikalbėjimų“ studijoje pašnekovas kartu su publika turėjo progos prisiminti prieš kelerius metus internete pasirodžiusį vaizdo įrašą, kuriame šimtus gyventojų apmulkinęs Karolis Šimkus jo adresu pažėrė užgauliojimų pavadindamas žurnalistą „tešlagalviu“. Necenzūrinę leksiką vartojęs sukčius tąkart niršo, kad D.Pancerovas ėmė domėtis jo įtartina veikla. Po visos publikacijų serijos „herojus“ buvo nuteistas laisvės atėmimu ir šiuo metu atlieka bausmę už grotų.

15min tyrimų skyriaus žurnalisto dėmesio yra sulaukęs verslininku prisistatantis Žilvinas Grigaitis, o pernai į akiratį pakliuvo ir dėl to smarkiai įtūžo Seimo narys Artūras Skardžius. Dabar šias temas autorius prisimena su šypsena, o aštrialiežuvis J.Jankevičius netruko jam pritaikyti iškalbingą epitetą: „Jūs esate tikra Seimo socialinė rūpyba, besirūpinanti rizikos grupei priskiriamais politikais“.

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Dovydu Pancerovu
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Dovydu Pancerovu

Šis momentas, kaip ir didžioji dalis jųdviejų pokalbio ne kartą privertė kvatoti „Kitokių pasikalbėjimų“ publiką.

Dizonaurai grįžda“

Jei laikytume, kad ne vien televizija, bet ir likusios medijos turi savo veidus, D.Pancerovas neabejotinai gali būti laikomas vienu ryškiausių naujienų portale 15min. Savo „pirmuosius žingsnius“ žurnalistikoje jis žengė būdamas vos penkerių, kuomet parašė ir išleido pirmąjį laikraštį.

„Laikraštis vadinosi „Viskas“. Pirmame straipsnyje buvo įklijuota Steveno Spielbergo „Juros periodo parko“ kažkokia dinozauro nuotrauka. Ten teksto nebuvo, tik antraštė „Dizonaurai grįžda į Lietuvą“, o antrame tekste nupiešiau Landsbergį ir parašiau „Landsbergis grįžda į Lietuvą“. Po to išvien viską rašydavau ir fotografuodavau su neveikiančiu „Leica“ fotoaparatu“, – nuo vaikystės jaustą potraukį ateities profesijai šypsodamasis prisiminė žinomas žurnalistas.

Tiesa, jo tėvai galvodavo, kad dailės mokyklą lankęs Dovydas taps dailininku, mat visai gerai piešė. Tapyti ne itin mokėjo, tad labiausiai jo mėgstama technika – pieštuku.

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Dovydu Pancerovu
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Dovydu Pancerovu

Be to, dar maždaug prieš dešimtmetį D.Pancerovą galėjai ne tik skaityti, bet ir išgirsti repuojat. Jis su pasididžiavimu prisimena, jog vienas kūrinys net dvi savaites išsilaikė pirmoje „Gatvės lygos“ vietoje. Drąsos ir entuziazmo nestokojantis jaunuolis anuomet sumanė įrašyti dainą su Selu, tačiau į tokį pasiūlymą feisbuke tesulaukė trumpo atsakymo: „Gera idėja.“ Ir nieko daugiau. Po to sekė bandymas su Gabrieliumi Liaudansku-Svaru, bet irgi nerezultatyviai.

Uždirbo baudą „Bitei“

Žurnalistu gimstama ar tampama? Atsakymą į šį klausimą sufleruoja vienas pirmųjų nuotykių profesionalioje D.Pancerovo karjeroje. Baigęs mokyklą gimtojoje Šilutėje, tuomet devyniolikmetis jaunuolis mėgino įsidarbinti vietos laikraštyje „Šilo karčema“. Gavęs užduotį „parašyti ką nors“, jis netrukus ėmėsi pirmosios savo temos.

Viskas baigėsi tuo, jog spaudoje pasirodęs straipsnis „uždirbo“ 18 tūkst. litų baudą tuometiniam mobiliojo ryšio operatoriui „Bitė GSM“ už klaidinančią „Labas“ paslaugos reklamą apie nemokamas SMS žinutes visam gyvenimui.

„Tavo debiutas buvo 18 „štukų“ litų ir dar tais laikais“, – nusistebėjo J.Jankevičius.

„Tada supratau, kad aš jau viską žinau apie žurnalistiką ir galiu dirbti bet kur, tačiau tuomet man davė rašyti apie darželinukų renginius, – toliau juokelius iš savo karjeros laidė žurnalistas ir netrukus pripažino, kad šiame gyvenimo etape jis jaučiasi pasiekęs svajonę. – Dabar aš dirbu tokį darbą, kuris man – svajonių darbas. Aš negalėjau patikėt, kad Lietuvoj galima tokį darbą dirbti. Pasirodo, galima.“

Kita išsipildžiusios svajonės dalis D.Pancerovą lydi asmeniniame gyvenime. Jis augina sūnų, kuris nuolat tėčiui pabrėžtinai primena esąs vyras: „Kiekvieną dieną grįžęs namo matau savo žmoną su tuo kitu vyru, tik jam dar tėra kiek daugiau nei pusantrų metų.“

Pasirašinėja pseudonimu

Jei kada skaitytojai paprašys būsimos knygos autoriaus palikti autografą, tikėtina, kad akylesni gerbėjai parašo hieroglifuose įskaitys pseudonimą „Dowiis“. Būtent toks buvo pirmasis D.Pancerovo slapyvardis internete, kurį anuomet šešiolikos buvęs paauglys pavertė savo skiriamuoju ženklu tik iki šių dienų gerokai modifikavo, kad nebūtų lengvai įskaitomas.

Dar daugiau pikantiškų detalių, šypsotis verčiančių nutikimų ir žurnalistinio darbo užkulisių žiūrovai išgirs ir pamatys peržiūrėję visą naujausią „Kitokių pasikalbėjimų“ seriją to paties pavadinimo „Youtube“ kanale.

VIDEO: „Kitokie pasikalbėjimai“ su Dovydu Pancerovu

Jau kovo 16 dieną pokalbių šou į svečius Kauno „Gargare“ pakvies Agnę Jagelavičiūtę, kovo 23-ąją ten pat viešės aktorė Inga Jankauskaitė, o šio mėnesio pasirodymų programą kovo 31 d. Vilniuje, „Lofte“ užbaigs humoristas Haroldas Mackevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant