Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

E.parduotuvę kurti planavęs verslininkas priblokštas: jo įsigytą domeną nugvelbė konkurentas

Prieš beveik du mėnesius domeną www.armygear.lt įsigijęs verslininkas planavo kurti e.parduotuvę. Vyras atsispausdino plakatus su nauju prekės ženklu, nusipirko reklamos internete, tačiau netrukus patyrė šoką – tą patį domeną nusipirko jo konkurentas. Paaiškėjo, kad domeną pardavusi įmonė „Baltneta komunikacijos“ neįregistravo jo oficialiame registre. Verslininkas skaičiuoja nuostolius, o „Baltneta komunikacijos“ savo kaltės nemato – teigia, kad tai buvo techninė klaida.
Neįvykęs domeno registravimas
Neįvykęs domeno registravimas / 123RF.com nuotr.

Parduotuvę „FighterShop“, prekiaujančią kovinio sporto prekėmis, turintis smulkusis verslininkas Aleksas (pavardė redakcijai žinoma) 15min pasakojo šiemet nutaręs plėsti savo veiklą ir pradėti prekiauti karine apranga bei ekipuote.

Tad verslininkas šiai veiklai ruošėsi apie du mėnesius – sukūrė naują prekės ženklą „Army Gear“, el.parduotuvę, feisbuko ir instagramo paskyras, taip pat kovo pradžioje iš įmonės „Baltnetos komunikacijos“, prekiaujančios domenais, įsigijo domeną www.armygear.lt.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Aleksas
Asmeninio archyvo nuotrauka/Aleksas

Su nauju prekės ženklu Aleksas atspausdino ir plakatus, kuriuos pakabino fizinėje parduotuvėje, o prieš savaitę užsakė mokamą reklamą internete. Tačiau po sklandaus pasiruošimo verslininko laukė šokas – pastebėjęs, kad internetinis puslapis nebeveikia, verslininkas teigia sužinojęs, jog domenas Armygear.lt jam nebepriklauso.

„Reklamą pamatė mūsų konkurentai ir jos direktorius nusipirko tą domeną viešoje erdvėje dar kartą balandžio 24 d. Sistema jam leido“, – piktinosi Aleksas.

Pasak pašnekovo, jis pats iš „Baltnetos komunikacijos“ domeną www.armygear.lt nusipirko kovo 9 dieną. Apmokėjo už domeno registravimą, gavo pranešimus, kad paslauga sėkmingai įvykdyta. Dėl viso pikto kovo 14 dieną dar parašė laišką į „Baltnetos komunikacijos“ aptarnavimo centrą, ar domenas užregistruotas. Atskriejo patvirtinimas, kad tikrai užregistruotas.

Baltnetos atsakymas
Baltnetos atsakymas

Domenus su lietuviška galūne .lt registruoja Kauno technologijų universiteto valdoma „Domreg“ (www.domreg.lt) sistema. Jos atstovai 15min patikslino, kad domenas armygear.lt buvo įkurtas ir registruotas tik kovo 22 dieną. Tačiau tai padaryta gavus ne paslaugų teikėjo „Baltnetos komunikacijos“, o „Interneto vizija“ paraišką – domeno turėtoju buvo nurodyta įmonė „Taktinės pajėgos“. Ši įmonė užsiima panašia veikla, kaip ir Alekso bendrovė. Kovo 24 dieną paslaugų teikėjas UAB „Interneto vizija“ užbaigė domeno armygear.lt perleidimo procedūrą fiziniam asmeniui. Kaip teigia Aleksas – konkuruojančios įmonės „Taktinės pajėgos“ vadovui.

„Padarytas didžiulis darbas. Prie projekto dirbau aš ir mano įmonės darbuotojas, pasamdytas programuotojas, dizainerė ir logotipo kūrėja. Darbas nuo 2023 metų kovo 9 dienos – tiesiog į šiukšliadėžę“, – piktinosi Aleksas, paskaičiavęs, kad parduotuvės kūrimui galėjo išleisti apie tūkstantį eurų.

Įmonė šio įvykio nesureikšmina: tai 10 eurų klausimas

Paaiškėjus, kad domeno neturi, Aleksas kreipėsi į įmonę „Baltnetos komunikacijos“ ir sulaukė atsakymo, kad įvyko techninė klaida.

„Atsiprašome už susidariusią situaciją, dėl įvykusios techninės klaidos domeno 2023-03-09 neužregistravo. Dėl domeno armygear.lt pirkimo, toliau aiškinamės su registratoriumi ir klientu, kuris pirko domeną. Patikslinsime, kai tik turėsime detalesnės informacijos“, – teigiama „Baltnetos komunikacijos“ atsakyme Aleksui.

Baltnetos atsakymas dėl techninės klaidos
Baltnetos atsakymas dėl techninės klaidos

Verslininko ir „Baltnetos komunikacijos“ susirašinėjimus dėl domeno įsigijimo, patvirtinimus, kad jis įsigytas ir „Baltnetos komunikacijos“ atsakymą, paaiškėjus, kad domeną įsigijo jau kitas asmuo, matė ir 15min žurnalistai.

Panašų pasiaiškinimą dėl įvykusios situacijos „Baltnetos komunikacijos“ atstovai pateikė ir 15min.

„Domenų registracija vykdoma automatizuotu būdu ir kartais ar dėl netinkamai įvestų simbolių, ar dėl https://www.domreg.lt/ atmetimo, robotams nepavyksta užregistruoti domeno. Tai nėra nestandartinė situacija ir tol, kol „Domreg“ sistemose neatvaizduojamas sėkmingas domeno užregistravimas, tol domenas laikomas neužregistruotu ir bet kas kitas gali jį registruoti“, – komentavo „Baltnetos komunikacijos“ komunikacijos projektų vadovė Milda Vaškelytė.

Pasak jos, tokio skundo iš kliento sulaukiama pirmą kartą.

Tačiau domeną pardavusi, bet jo tinkamai neįregistravusi įmonė savo kaltės neįžvelgia.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Baltneta“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Baltneta“

„Klientas domeną prarado, nes pradėjo jį reklamuoti anksčiau nei jis buvo užregistruotas „Domreg“ sistemoje. Reklamuojant internetinę svetainę jos neužregistravus yra didelė rizika, kad taip gali nutikti“, – teigė M.Vaškelytė.

15min įmonės taip pat teiravosi, ar ne domeno pardavėjui – t.y. „Baltnetos komunikacijos“ tenka atsakomybė įsitikinti, kad domenas užregistruotas? Kodėl šiuo atveju nebuvo įsitikinta, kad registracija sėkminga? Kodėl nepavyko užregistruoti domeno – ar tai lėmė įmonės darbuotojo žmogiška klaida, ar techniniai nesklandumai? Kokią atsakomybę įmonė prisiima nutikus tokioms situacijoms?

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Baltneta“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Baltneta“

Tačiau į šiuos klausimus bendrovė neatsakė, teigdama, kad daugiau komentarų neturi, domenų pardavinėjimas nėra jos pagrindinė veikla, o ši istorija – 10 eurų klausimas (įsgyti domeną metams kainuoja apie 9 eurus).

Paklausta, kokių veiksmų konkrečiai imasi dėl šios situacijos, įmonė teigė, kad „nagrinėja situaciją, kad ateityje išvengtų tokių nesklandumų“.

Konkurentas: buvo laisvas, todėl įsigijau

15min susisiekė ir su Armygear.lt domeną įsigijusiu „Taktinės pajėgos“ vadovu, vykdančiu panašią veiklą, kaip Aleksas. Jis 15min tvirtino, kad dairėsi laisvų domenų rinkoje, o Armygear.lt buvo neįregistruotas registruose. Anot jo, taip nutiko, nes „Baltnetos komunikacijos“ nors ir pardavinėja savo paslaugas, „kažkokių galų nesutvarkė“.

„Domenas nebuvo pagrindiniame Lietuvos duomenų registre registruotas, todėl ir buvo laisvas įsigyti“, – teigė verslininkas.

Pasak jo, „Baltnetos“ atstovas su juo susisiekė, tačiau į paklausimą, kokią sumą įmonė siūlo už prarastą domeną, nebeatsakė – ties tuo derybos ir sustojo.

Nebuvo registruoti ir kiti domenai

Kuo baigsis ši istorija kol kas dar neaišku. Šokiruotas dėl situacijos Aleksas teigia kreipęsis ir į domeną esą nusipirkusį konkurentą, pasiūlydamas atpirkti jį atgal.

Visgi, pasak jo, asmeniškai susitarti nepavyko, todėl verslininkas paprašė ir „Baltnetos komunikacijos“ nutraukti derybas su minėtu asmeniu dėl domeno perpirkimo.

„Aš manau, kad ne piniguose laimė, man nepatinka tokie konkurentų neetiški sprendimai, pasipelnymas, todėl pasakiau UAB „Baltnetos komunikacijos“, kad nemokėtų konkurentams nieko – nei cento. Pasakiau, kad jaučiuosi apgautas ir man morališkai būtų sunku tęsti veiklą per tą domeną“, – kalbėjo Aleksas.

Iš pradžių verslininkas nusiuntė įmonei „Baltnetos komunikacijos“ sąmatą, kiek išlaidų patyrė dėl logotipo kūrimo, el.parduotuvės dizaino maketavimo, plakatų rengimo, reklamos socialiniuose tinkluose ir programuotojų, kurių el.parduotuvę, darbo ir kitų. Tačiau kitą dieną paprašė „Baltnetos komunikacijos“ sumą, prilygstančią jo patirtai žalai, pervesti „Lietuvių Legionui“, kuris dabar kariauja Ukrainoje, kaip paramą.

Visgi verslininkas teigia, kad nė į vieną prašymą atsižvelgta nebuvo – įmonė nurodė, kad šiuo metu derasi su domeną įsigijusiu asmeniu.

Alekso susirašinėjimas su Baltneta
Alekso susirašinėjimas su Baltneta

Išaiškėjus, kad prarado domeną, verslininkas Domreg.lt sistemoje pasitikrino ir kitus savo domenus, įsigytos iš „Baltnetos komunikacijos“. Jis tvirtina, kad kai kurie anksčiau esą įsigyti domenai taip pat buvo rodomi, kaip laisvi.

„Jų UAB „Baltnetos komunikacijos“, neregistravo, už ką jie tada imdavo pinigus aš nežinau. Taigi tai nebuvo vienkartinė techninė klaida ir manau susijusi ne tik su mano domenu", – piktinosi jis.

Tiesa, rengdama šį straipsnį šių eilučių autorė patikrinimo tikslais taip pat įsigijo domeną iš „Baltnetos komunikacijos“. Suvedus domeno pavadinimą paieškos laukelyje Domreg.lt pasirodė įrašas, kad jis sėkmingai įregistruotas – būtent tuo metu, kai ir buvo įsigytas. Tad domeną įsigyti pavyko sėkmingai.

Tuo tarpu Aleksas pabrėžė, kad viešindamas šią istoriją jis nori vieno – įspėti gyventojus ir paraginti pasitikrinti, ar jų įsigytas domenas tikrai priklauso jiems. Tai galima padaryti www.domreg.lt.

Tą patį pabrėžia ir Kauno technologijos universiteto Interneto paslaugų centro, kuris yra .lt domeno administratorius ir valdo domreg.lt sistemą, direktorius Tomas Mackus. Jis rekomenduoja domeną siekiančiam įkurti asmeniui visada po paslaugų teikėjo pranešimo apie registruotą domeną patikrinti duomenis viešoje .lt domeno Whois duomenų bazėje ir įsitikinti, kad domenas buvo sėkmingai įregistruotas.

Lietuviškų domenų administratorius: „Baltnetos komunikacijos“ turėjo imtis veiksmų

Tuo tarpu komentuodamas aptariamą situaciją centro direktorius T.Mackus 15min teigė, kad domeną siekiantis įkurti asmuo turi kreiptis į .lt domeno administratoriaus akredituotus paslaugų teikėjus, nes būtent jie gali teikti domeno užsakovui paslaugas, susijusias su .lt antro lygio domeno įkūrimu ir valdymu.

Įkuriant domeną, paslaugų teikėjas pateikia suformuotą paraišką .lt domeno administravimo sistemai, kurioje automatiniu būdu realiu laiku paslaugų teikėjas gauna atsakymą, ar paraiška priimta, ar atmesta dėl techninės klaidos.

„Jei Jūsų minimoje situacijoje UAB „Baltnetos komunikacijos“, kaip paslaugų teikėjas, teikė domeno įkūrimo paraišką .lt domeno administravimo sistemai ir gavo atsakymą, kad paraiška techniškai neteisinga ir yra nepriimama, UAB „Baltnetos komunikacijos“ turėjo atsižvelgti į gautą atsakymą ir imtis atitinkamų veiksmų nurodytai klaidai pašalinti ir pakartotinai teikti paraišką“, – pabrėžė T.Mackus.

Pasak jo, domenas laikomas įregistruotu, kuomet .lt domeno Whois duomenų bazėje atsiranda įrašas apie šį faktą.

Advokatė: paslaugų teikėjas galimai neįvykdė savo įsipareigojimų įregistruoti domeną

„AAA Law“ advokatų kontoros advokatė, vadovaujanti partnerė Giedrė Domkutė 15min komentavo, kad ši situacija iš vienos pusės pakankamai standartinė, iš kitos – unikali.

„Standartinė, nes tinkamai neapsaugotos intelektinės nuosavybės užregistravimu suskumba pasirūpinti konkuruojantis asmuo. Unikali, nes intelektinės nuosavybės teisės prarandamos ne dėl pačios įmonės aplaidumo, o galimai dėl paslaugų teikėjo veiksmų.

Iš mums pateiktos informacijos matome, kad paslaugų teikėjas, panašu, ne tik kad neįvykdė savo įsipareigojimų įregistruoti domeną, bet taip pat savo veiksmais suklaidino klientą dėl domeno užregistravimo fakto“, – komentavo G.Domkutė.

Advokatės nuomone, jeigu ši situacija tarp nukentėjusios įmonės ir domeną užregistravusio asmens neišsispręs taikiai, ginčas turi potencialo pasiekti į teismą.

„Tokiu atveju klausimas – kam turėtų priklausyti domenas – spręstųsi per domeną užregistravusio asmens teisėtų interesų prizmę, t.y. ar turėjo domeną užregistravęs asmuo teisėtą interesą registruoti šį domeną, ar jo ketinimai buvo sąžiningi. Vertinant domeną užregistravusio asmens teisėtus interesus tokiose bylose yra labai svarbu įvertinti, ar asmuo, kuris registravo ginčo objektą, registravimo momentu faktiškai ketino jį naudoti, ar ruošėsi jo naudojimui.

Jeigu įrodymų, patvirtinančių faktinį ketinimą naudoti domeną nebūna pateikta, tuomet yra vertinama ar asmuo, užregistravęs domeną, neturėjo nesąžiningų ketinimų“, – komentavo teisininkė.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Giedrė Domkutė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Giedrė Domkutė

Ji pastebi, kad iš domeną norėjusios registruoti įmonės „Facebook“ paskyros matyti, kad nuo kovo mėnesio buvo atliekami parengiamieji veiksmai naudoti žymenį armygear.lt – t.y. buvo registruota „Facebook“ paskyra su domeno vardą atitinkančiu pavadinimu, sukurtas grafinis prekių ženklas, „Facebook“ profilyje vykdoma el. parduotuvės reklama.

„Taigi, jeigu domeną užregistravęs asmuo iš tiesų yra domeną norėjusios registruoti įmonės konkurentas ar konkurento akcininkas ar dalyvis, kuris domeną suskubo registruoti tik pamatęs kitos įmonės reklamą, tai labiau tikėtina, kad domeno registracija teismo galėtų būti pripažinta kaip atlikta turint nesąžiningų ketinimų. Nukentėjusi įmonė tokiu atveju gali reikalauti perleisti domeną jai neatlygintinai. Tuo tarpu iš paslaugų teikėjo, netinkamai suteikusio paslaugas, nukentėjęs asmuo galėtų reikalauti patirtų nuostolių atlyginimo. Tai galėtų būti tiek bylinėjimosi dėl domeno išlaidos, teisininkų konsultacijos dėl galimų veiksmų, tiek ir reklamos išlaidos ar sukurto ženklo keitimo išlaidos ir pan.“, – įvertino teisininkė.

Jos nuomone, iš šios situacijos galima pasimokyti tik vieno – prieš pradedant bet kokius naujos el. parduotuvės, naujo prekių ženklo kūrimo ir ypač jų viešinimo veiksmus, būtina įsitikinti, ar tikrai yra atlikti „namų darbai“.

Pavyzdžiui, ar tikrai domeno teisės priklauso puslapį ar prekių ženklą kuriančiam asmeniui, ar tai nepažeidžia kitų asmenų ankstesnių prekių ženklų, teisių į juridinių asmenų pavadinimus ir pan.

„Nepadaryti namų darbai vėliau gali trukdyti atlikti net elementariausius veiksmus. Pavyzdžiui, užsakyti „Facebook“ ar „Google“ reklamą, kadangi jūsų naudojamas žymuo ar domenas pažeidžia anksčiau registruoto prekių ženklo teises", – teigė teisininkė.

Šiuo atveju paraiškos registruoti prekių ženklą pateikimas prieš pradedant reklamuoti naują el. parduotuvę situaciją būtų gerokai pakeitęs nukentėjusios įmonės naudai ir ji turėtų dar vieną argumentą ginant savo teises.

Kaip jau minėta, kad domenus galima patikrinti viešose bazėse, tuo tarpu prekių ženklų paraiškų ar registracijų statusą – patentų biurų puslapiuose arba kreipiantis į teisininkus, kurie specializuojasi šiose srityse ir teikia išankstinio teisių patikrinimo paslaugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas