Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Ekobazės“ apyvarta perkopė 24 mln. EUR, didėjo ir pelnas

Atliekų tvarkymo bendrovė „Ekobazė“ pernai uždirbo beveik 1,5 mln. Eur grynojo pelno. Lyginant su ankstesniais metais, grynasis pelnas pernai išaugo 25 proc. Pelnas augo kartu su rekordiškai aukštomis pajamomis – „Ekobazė“ apyvarta siekė 24,3 mln. Eur, o tai yra 37 proc. daugiau, lyginant su 2020 metais (15,5 mln. Eur), rašoma pranešime spaudai.
Padangų perdirbimas „Ekobazėje“
Padangų perdirbimas „Ekobazėje“ / „Ekobazė“ nuotr.
Temos: 2 Verslas Finansai

Viena didžiausių atliekų tvarkymo įmonių Baltijos šalyse „Ekobazė“, pasidžiaugusi pernykšte sėkme, šiemet ruošiasi naujiems rinkos iššūkiams ir pokyčiams. „Šiais metais palengvinus karantino sąlygas trumpalaikį atokvėpį pakeitė nauji iššūkiai dėl Rusijos karo prieš Ukrainą“, – sako „Ekobazės“ komercijos direktorė Marina Curko – Notkuvienė. „Dėl pabrangusio kuro bei išaugusių elektros sąnaudų auga atliekų tvarkymo paslaugos savikaina. Šiuo metu peržiūrime verslo planus ir dedame visas pastangas, kad mūsų klientai to nepajaustų. Vis dėlto, jeigu išsilaikys dabartinės tendencijos ir toliau augs energetinių resursų kainos, šiais metais atliekų tvarkymo paslaugos brangs visoje rinkoje – ne tik Lietuvoje“, – įsitikinusi M.Curko – Notkuvienė.

Komercijos direktorė sako, kad visi atliekų rinkos dalyviai susiduria su panašiais iššūkiais. „Tenka laužyti galvas kaip pristatyti žaliavas Europos perdirbėjams – dėl į tėvynę kariauti išvykusių ukrainiečių vairuotojų stringa transporto paslaugos, kurios per kelis mėnesius spėjo stipriai pabrangti.. Iki karo prekių srautas, važiavęs iš Europos į Lietuvą, o vėliau į Rusiją ir Baltarusiją, dabar visai sustojo, todėl trūksta atgalinio transporto į Europos šalis Mūsų įmonei tenka ieškoti naujų rinkų padangų granulių gamybai ir stiklo žaliavos perdirbimui“, – teigia M.Curko – Notkuvienė.

Išaugęs vartojimas augino atliekų perdirbimo rinką

Aptardama praėjusių metų rezultatus „Ekobazės“ komercijos direktorė M.Curko – Notkuvienė sako, kad verslo sėkmę ir aukštus finansinius rezultatus lėmė kelios palankios aplinkybės. „Pernai atlaisvinus karantino reikalavimus, beveik visi verslai grįžo į įprastą režimą ir normalizavę darbo procesus stengėsi patenkinti augančią prekių ir paslaugų paklausą. Augant gamybai ir vartojimui buityje, įprastai susidaro daugiau tvarkomų pakuočių ir atliekų. Atitinkamai, mūsų veiklos apimtys taip pat išauga“, – teigė komercijos direktorė.

„Ekobazė“ pernai sutvarkė ir perdirbo apie 200 tūkst. tonų atliekų – 20,5 proc. daugiau nei 2020 m. (166 tūkst. tonų) Pernai didelis šuolis vyko statybinių atliekų surinkimo ir tvarkymo sektoriuje. Reaguodama į pasikeitusias statybų rinkos sąlygas ir siekdama spėti patenkinti augantį statybinių atliekų tvarkymo poreikį ypač visuose didmiesčiuose, 2021 metais bendrovė investavo 600 tūkst. Eur į statybinėms atliekoms skirtus konteinerius ir aptarnaujančius automobilius.

Stiprėjančios tvarumo ir žiedinės ekonomikos tendencijos bei karantino sukelti ekonominiai iššūkiai lėmė antrinių žaliavų kiekių ir kainų augimą. Iki pandemijos perdirbėjai importuodavo antrines žaliavas iš Azijos šalių. Tuo tarpu karantino sąlygomis rinkos dalyviai siekė sutrupinti logistikos laiką, eliminuoti rizikas ir rinkosi antrinių žaliavų tiekėjus arčiau perdirbimo įmonių ir kitose ES šalyse. Kilo antrinių žaliavų – perdirbimui arba pakartotiniam naudojimui skirto popieriaus, plastiko ir metalo – paklausa iš vietos rinkų. Augančioms kainoms įtakos turėjo ES teisės aktų reikalavimai naujai pagamintuose produktuose naudoti bent dalį iš atliekų perdirbtos žaliavos.

M.Curko – Notkuvienė pastebi, kad pastaruoju metu augančios antrinių žaliavų kainos skatina atliekų tvarkytojus ieškoti tvarių sprendimų kaip išgauti daugiau perdirbimui tinkamų atliekų iš gamybinių atliekų ir mišrių komunalinių atliekų. Šie pokyčiai taip pat skatina tobulinti ir statybinių atliekų rūšiavimą.

Bendrovės investicijų kryptį 2021 metais lėmė poveikio aplinkai mažinimas. Pernai „Ekobazė“ 4 mln. Eur investavo į infrastruktūrą atliekų tvarkymo padaliniuose bei į perdirbimo pajėgumus. Bendrovė pradėjo gaminių, kurių didžioji dalis yra guminiai kilimėliai, gamybą iš padangų granulių, paleido plastiko perdirbimo liniją, Daug dėmesio skirdama mažinti poveikį aplinkai, ji nuolat vykdo atliekų priėmimo aikštelių stebėseną pagal aplinkosauginius reikalavimus.

Įtampos rinkoje optimizmo neslopina

Nepaisant augančių įtampų rinkoje šiemet, M.Curko – Notkuvienei optimizmo nestinga. „Esame pripratę prie nuolatinių iššūkių. Šie metai taip pat bus įdomūs. Kompanijoje per 15 įmonės gyvavimo metus užaugusi mūsų profesionalų komanda nenuleidžia rankų. Ieškome naujų sprendimų, rinkų ir tikime, kad susidorosime“.

15 metų rinkoje veikianti UAB „Ekobazė“ yra viena didžiausių atliekų tvarkymo ir perdirbimo įmonių atliekų tvarkymo įmonių Baltijos šalyse, užsiimanti antrinių žaliavų, gamybinių, statybinių, didžiųjų atliekų tvarkymu, pavojingų atliekų surinkimu, perdirbimu. Įmonė turi sėkmingai veikiantį padalinį Latvijos rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas