Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Eros pabaiga: Vilniuje užsidaro paskutinė specializuota juostinės technikos taisykla, nes nebeliko meistrų

Vilniuje įsikūrusi UAB „Fototaisykla“ nuo birželio 1 d. užvers duris. Priežastis – įmonėje nebeliko meistrų galinčių taisyti fototechniką. Užsakymų tokių fotoaparatų taisymui nėra tiek daug, o jauniems žmonėms įsilieti į šią sritį, anot įmonės vadovo, būtų sunku.
„Zenit“ fotoaparatas
„Zenit“ fotoaparatas / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Vilnius Fotografas

Savo veiklą bendrovė kaip juridinis vienetas pradėjo 1997 sausį, o paskutiniu metu buvo įsikūrusi sostinės Geležinio Vilko gatvėje.

„Gerbiami klientai, UAB FOTOTAISYKLA nuo 2023-06-01 stabdo savo veiklą, nes nelieka meistrų galinčių taisyti fototechniką. Fototechnikos taisymui jau nepriimame. Prašome iki šios datos atsiimti užsigulėjusią techniką“, – rašoma įmonės paskyroje feisbuke.

Po įrašu pakomentavo nemažai taisyklos klientų, tarp kurių ir žinomi šalies fotografai.

„Dėkoju už darbą. Net neturiu ką pridurti, liūdna“, – rašė fotografas Tadas Kazakevičius.

„Ačiū, Algirdai, Dainiau, Sauliau, kad buvot. Buvo visada smagu užsukti. Jūs buvot vieta, kur fototechnikos gedimas buvo daugiau pretekstas užsukti nei priežastis“, – komentavo kitas fotografas Dainius Čėpla.

„Ačiū, tiek kartų pagelbėjote ir visad sąžiningai, kruopščiai. Kokia liūdna žinia“, – meistrus gyrė fotografė Neringa Rekašiūtė.

UAB „Fototaisyklos“ vadovas Algirdas Mečkauskas 15min teigė, kad nors pats dirbtų ir toliau, bet dėl sveikatos problemų taisyti fotoaparatų jau nebegali, o vienintelis įmonėje likęs meistras rengiasi išvykti į JAV.

„Dar tą įmonę laikiau dėl paskutinio darbuotojo, kuris dabar išvažiuoja. Niekas nenori jos taisyti – darbo daug, o pinigai maži“, – kalbėjo įmonės savininkas.

Taisykla prieš kurį laiką atsisakė skaitmeninių fotoaparatų taisymo ir užsiėmė tik analoginės fototechnikos remonto darbais.

A.Mečkauskas teigė, kad nors taisant visų rūšių techniką darbo buvo „per akis“, vėl grįžti prie skaitmeninės technikos taisymo jis nenorėjo.

„Aš nuo 1984 m. esu šitoje srityje, visus Vilniuje kaip nuluptus žinau. Su visais bendravau, turėjau gerus santykius. Po to atėjo jaunesni, su, sakykim, savo fantazijomis“, – kalbėjo jis.

Sprendimui įtakos turėjo ir mažėjanti paklausa – per 26 įmonės gyvavimo metus juostinė fotografija buvo nukarūnuota skaitmeninės.

Sena fototechnika taip pat reikalauja specifinių žinių.

„Yra naudojančių, bet [užsakymų] nebūtų tiek, kad jaunas žmogus ateitų. Atėjęs jaunas žmogus nesugebės – duok Dieve per dieną bent vieną fotoaparatą sutaisytų“, – sakė A.Mečkauskas.

74 m. fototechnikos meistras 15min teigė naujais verslais nebeužsiimsiąs ir ramiai leisiantis dienas pensijoje.

Rekvizitai.lt duomenimis, 2019 m. UAB „Fototaisykla“ gavo 40 tūkst. eurų pajamų ir turėjo 6,8 tūkst. pelno. Naujesnių duomenų nėra pateikiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas