Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES blokavo Pietų Korėjos laivų statybos milžinių „Daewoo“ ir „Hyundai“ susijungimą

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį blokavo dviejų Pietų Korėjos laivų statybos milžinių susijungimą, nerimaudama, kad susitarimas apribos didelių suskystintųjų dujų tanklaivių tiekimą ir sukels grėsmę Europos energetiniam saugumui.
„Daewoo Shipbuilding“ laivų statykla
„Daewoo Shipbuilding“ laivų statykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Europos Komisijos, jei „Hyundai Heavy Industries Holdings“ perimtų varžovę „Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering“, naujoji bendrovė įgytų dominuojančią padėtį, o konkurencija pasaulinėje SGD dujovežių rinkoje sumažėtų.

Prieš dvejus metus Briuselis sustabdė Indijos „Tata Steel“ ir Vokietijos „Thyssenkrupp“ susijungimą, o prieš trejus metus – „Siemens“ ir „Alstom“ traukinių gamybos padalinių susijungimą, tuo supykdydamas Prancūziją ir Vokietiją.

„Atsižvelgdama į neigiamo susijungimo poveikio įrodymus ir į taisomųjų priemonių nebuvimą, Europos Komisija nusprendė blokuoti susijungimą“, – per spaudos konferenciją pranešė už konkurenciją atsakinga EK narė Margrethe Vestager.

ES nuomone, susijungusios įmonės sukurtų grupę, kuri kontroliuotų beveik du trečdalius pasaulinės SGD krovininių laivų rinkos ir laikui bėgant užimtų dar labiau dominuojančią poziciją.

Susijungimo siekta tuo metu, kai Europoje sparčiai kyla energijos kainos, o blokas mėgina sumažinti priklausomybės nuo Rusijos gamtinių dujų ir pereiti prie kitų šaltinių, įskaitant SGD.

„Europos klientams liktų nedaug alternatyvų susijungusiam subjektui, o rinkoje liktų tik saujelė konkurentų“, – perspėjo M.Vestager.

„Nesvarbu, kur veikia susijungiančios įmonės. Svarbu, ar jos konkuruoja dėl paklausos Europoje“, – mano eurokomisarė.

Apie dviejų didžiausių pasaulyje laivų statyklų susijungimą ES buvo pranešta 2019 metų lapkritį, o jau kitą mėnesį Europos Komisija pradėjo nuodugnų tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas