Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos reguliuotojas netiria prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos

Lietuvos energetikos rinkos reguliuotojui atliekant tyrimą dėl Estijos ir Latvijos vienašališkai taikomos prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodikos, Estija sako informacijos apie tyrimą neturinti ir jame nedalyvaujanti.
Elektros tiekimas
Elektros tiekimas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Estija Energetika

Estijos konkurencijos tarnyba BNS penktadienį teigė nežinanti, jog Lietuvos Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) tiria metodiką.

„Estijos konkurencijos taryba remia Baltijos šalių bendradarbiavimą energetikos sektoriuje, tačiau dėl metodikos prekybai su trečiosiomis šalimis mes nesame nustatę jokių nepaaiškinamų reiškinių Baltijos šalių rinkoje, kurie galėtų sukurti poreikį pradėti tyrimą“, – BNS pranešė Estijos institucijos atstovė Maarja Uulits.

Latvijos reguliuotojas taip pat žadėjo BNS pakomentuoti situaciją.

Lietuvai raginant Latviją ir Estiją neprekiauti baltarusiška elektra, įskaitant Astravo atominę elektrinę (AE), VERT atlieka tyrimą dėl trijų šalių prekybos elektra su Rusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, metodikos.

„Šiuo metu atliekame ir tyrimą dėl būtent šitos ydingos metodikos taikymo, kuomet yra galimai iškraipoma elektros energijos rinka dėl skirtingų kainų ir taip pat pažeidžiami Europos Sąjungos teisės aktai“, – Vyriausybei pristatydamas VERT ataskaitą trečiadienį kalbėjo jos pirmininkas Renatas Pocius.

Jis dar praėjusią savaitę Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijai minėjo, kad tikimasi, jg prie tyrimo prisijungs ir Latvijos bei Estijos reguliuotojai. Pasak jo, planuojama tyrimo išvadas turėti birželį.

Energetikos ministras Dainius Kreivys Seimo komisijoje tuomet kalbėjo, kad dabartinė Talino ir Rygos vienašališkai patvirtinta metodika ne tik leidžia patekti į trijų šalių rinką Astravo elektrai, bet ir sukelia elektros kainas Lietuvoje.

Energetikos ministerija skelbė, kad dabar Latvijos ir Estijos taikoma metodika Lietuvos vartotojams papildomai gali kainuoti apie 100 mln. eurų per metus.

Lietuva, tarpininkaujant Europos Komisijai, siekia naujos metodikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas