Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Fintech kompanijos vadovas: dirbtinis intelektas leis atleisti tūkstančius žmonių, bet likę uždirbs daugiau

Žinoma švediško kapitalo fintech kompanija „Klarna“ siekia per artimiausius metus atleisti beveik pusę savo darbuotojų – tikima, kad tai leistų padaryti efektyvumo padidinimas susijęs su investicijomis į dirbtinį intelektą (DI). Per pastaruosius metus įmonė jau sumažino darbuotojų skaičių nuo 5 tūkst. iki 3,8 tūkst. Naudodama dirbtinį intelektą rinkodaros ir klientų aptarnavimo srityse, ji nori sumažinti darbuotojų skaičių iki 2 tūkst. rašo BBC.
Pokalbių robotas
Pokalbių robotas / Shutterstock nuotr.

Įmonės vadovas Sebastianas Siemiatkovskis BBC sakė, kad sumažinus darbo vietų skaičių, „Klarna“ galėtų daugiau mokėti likusiems darbuotojams.

Tačiau jis teigė, kad vyriausybė turi pagalvoti, ką daryti su dirbtiniu intelektu, kuris, jo prognozėmis, turės „dramatišką poveikį“ darbo vietoms ir visuomenei.

„Manau, kad politikai jau šiandien turėtų apsvarstyti, ar yra kitų alternatyvų, kaip jie galėtų remti žmones, kurios galėtų būti veiksmingos“, – sakė jis laidoje „Today“, transliuojamoje per BBC Radio 4.

Jis teigė, kad būtų „per daug paprasta“ tiesiog sakyti, jog ateityje bus sukurta naujų darbo vietų.

„Turiu omenyje, kad galbūt galite tapti įtakingu darbuotoju, bet tai sunku padaryti, jei jums 55 metai“, – sakė jis.

J. Siemiatkowskis teigė, kad tai gali būti „teigiamas pokytis“ kai kuriems asmenims, kuriems gali būti mokamas didesnis atlyginimas.

Nors jis kalbėjo, kad JK vyriausybei „labai svarbu“ apsvarstyti, ką daryti su darbo netekusiais asmenimis, jis užsiminė, kad tokių įmonių kaip jo „progreso“ sustabdyti neįmanoma, nurodo BBC.

Pastaruoju metu paplitus dirbtiniam intelektui, jo nauda ir rizika atsidūrė dėmesio centre.

Anksčiau šiais metais Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pareiškė manantis, kad dirbtinis intelektas paveiks beveik 40 proc. visų darbo vietų, be to, jis „tikriausiai padidins bendrą nelygybę“.

Kituose sektoriuose, pavyzdžiui, žaidimų pramonėje, kūrėjai perspėjo, kad jau dabar praranda darbą dėl dirbtinio intelekto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?