Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
11:01 /11:09

Teisėsauga atskleidė daugiau „Foxpay“ tyrimo detalių: įtarimai – 7 asmenims, 32 kratos ir areštuota 3 mln. eurų

Vykdant ikiteisminį tyrimą, susijusį su technologijų bendrovės „Foxpay“ veikla, atliktos 32 kratos, kurių metu surasta didelė pinigų suma, meno kūrinių, laikrodžių, taip pat areštuotas 3 mln. eurų turtas, pranešta penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje. Įtarimai dėl turtinių nusikaltimų ir korupcijos šiuo metu pareikšti 7 asmenims, tačiau suėmimas pritaikytas vienam asmeniui. Nors pareigūnai pavardžių neįvardijo, žiniasklaidoje jau buvo pranešta, kad suimtasis – centrinė šio tyrimo figūra Vilhelmas Germanas.
Ieva Trinkūnaitė ir Vilhelmas Germanas
Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ / 15min montažas

Apie atliekamą ikiteisminį tyrimą, susijusį su „Foxpay“ ir jos veikla, komentavo Generalinės prokuratūros, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) bei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovai.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovas Rolandas Kiškis pirmiausia paneigė spekuliacijas ir melagienas.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Rolandas Kiškis
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Rolandas Kiškis

„Niekas iš valdžios institucijų jokio spaudimo nedarė mūsų institucijoms ir sunkiai tai įsivaizduoju. Jei taip atsitiktų, nebeliktų mūsų. Antra, kad tai susiję su rinkimais – ne. <...> Tyrimas pradėtas rudenį, aktyvioji fazė prasidėjo šiais metais“, – nurodė R.Kiškis.

Vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis pridėjo, kad šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas.

„Pareigūnai atliko darbą preciziškai, todėl mūsų darbų pradžia sėkminga. Palyginsiu su kopimu į Everestą, bet esame tik papėdėje. Visi ikiteisminiai tyrimai perduoti prokurorui, kuris nutarė juos sujungti, buvo sudaryta tyrimų grupė. Taigi matote, kad nuo rugsėjo 24 d. iki šiandien esame netoli pažengę. Įvertinta pirminė surinkta medžiaga, analitinis įdirbis, sudarytas veiksmų planas, numatyti būtini procesiniai veiksmai, ir po viso to jie pradėti vykdyti. Informacija pasklido iki žiniasklaidos, gavosi didelis susidomėjimas“, – komentavo A.Urbelis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prokuroras Artūras Urbelis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prokuroras Artūras Urbelis

Įtarimai pareikšti dėl finansinių machinacijų

Jis nurodė, kad tarp įtariamųjų šiame tyrime – ne vien trys žiniasklaidoje įvardyti asmenys.

15min portalas trečiadienį, remdamasi šaltiniais pranešė, kad teisėsauga sulaikė finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkę Ievą Trinkūnaitę, jos sugyventinį Vilhelmą Germaną ir buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės konservatorės Monikos Navickienės vyrą verslininką Mindaugą Navicką.

Spaudos konferencijos metu pareigūnai įvardijo, kad iš viso šiuo metu ikiteisminiame tyrime figūruoja 7 įtariamieji. Jiems įtarimai pareikšti dėl finansinių nusikaltimų ir korupcijos. Tiesa, tik vienam įtariamajam paskirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Kaip anksčiau skelbė BNS, Vilniaus miesto apylinkės teismas leido suimti V.Germaną dviem mėnesiams. Pastarąjį buvo prašoma suimti įtariant jį sukčiavimu, papirkimu ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Vilhelmas Germanas
Roberto Riabovo / BNS nuotr./Vilhelmas Germanas

Pasak A.Urbelio, teismas patvirtino visus pagrindus, kurie nurodyti prokuroro pareiškime dėl minėto asmens suėmimo – gali slapstytis, trukdyti procesui, daryti naujas nusikalstamas veikas. Jis pridūrė, kad šis asmuo teistas, iš probacijos sąrašų buvo išbrauktas 2022 m. vasarį.

„Galiu patvirtinti, kad yra ne tik trys minimi žiniasklaidoje asmenys, kuriems įteikti pranešimai apie įtarimus. Ikiteisminis tyrimas atliekamas pakankamai plačioje apimtyje dėl turtinio pobūdžio nusikalstamų veikų: turto pasisavinimas, vagystės, sukčiavimas stambiu mastu. Kitas blokas – korupcinio pobūdžio veikos: papirkimas, kyšininkavimas. Na, ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimas.

Įtariamiesiems pateikti pranešimai apie įtarimus dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų – tikrai neminėsiu kas, keliomis veikomis įtariamas, esmė – nesmurtinio pobūdžio nusikalstamos veikos“, – kalbėjo A.Urbelis.

Aptikta kriptovaliutų piniginė

FNTT Specialiųjų užduočių valdybos viršininkas Robertas Šadianecas spaudos konferencijoje teigė, kad šių metų spalio 16 d., trečiadienį, operacija, kurios metu ir buvo sulaikyti įtariamieji, pradėta nuo ryto.

„Atliktos 32 kratos, sulaikyti septyni asmenys, visi apklausti. Skaičius nėra galutinis. Ikiteisminio tyrimo veiksmai atliekami ir dabar – gali būti, kad įtariamųjų bus daugiau. Per kratas reikšmingi daiktai surasti, tarp jų – kompiuteriai. Surastas didelis kiekis pinigų – apie pusė milijono eurų, meno kūriniai, laikrodžiai. Manome, kad realizuodami turtus tie asmenys pirko tam tikrus daiktus.

Esame suradę kriptovaliutų pinigines, tiriame šią turto rūšį. Kalbant apie turto apribojimą, dabar kalbame apie 3 mln. eurų, bet ši suma ateityje, tikime, augs“, – atskleidė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robert Šadianec
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robert Šadianec

Kratos buvo atliktos ne tik privačių asmenų gyvenamosiose vietose, bet ir juridinių asmenų būstinėse.

„Įtarimai juridiniams asmenims nėra įteikti. Bet tyrimo objektai – „Foxpay“, „iSun“, „Litlab“. Ir asmenų, ir įmonių skaičius didės“, – nurodė R.Šadianecas ir R.Kiškis.

Sulaukęs klausimų iš žurnalistų STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas Jovitas Raškevičius pridūrė, kad jokių pretenzijų buvusiai ministrei Monikai Navickienei šiuo metu neturi.

Jo teigimu, ikiteisminis tyrimas atsakys, kas kaltas: „Siekis būtų, kad negesintume gaisrų, o judėtume į priekį, nes skandalų skaičius nemažės. Kol kas anksti kalbėti apie rezultatus.“

A.Urbelis pridėjo, kad nebus detalizuota įtarimų pobūdis I.Trinkūnaitei ir M.Navickui, tačiau visi asmenys esą sulaukė panašių įtarimų, tarp kurių pinigų plovimas, didelės vertės turto pasisavinimas.

Tuo tarpu atsakydamas dėl kardomųjų priemonių šiems dviem asmenims pareigūnas tikino, kad I.Trinkūnaitei pritaikytas rašytinis pasižadėjimas ir užstatas, o dėl kito įtariamojo kardomosios priemonės prieš konferenciją dar nebuvo nuspręsta.

R.Šadianecas nurodė, kad ikiteisminis tyrimas labai pradinėje stadijoje, todėl dalies asmenų kardomosios priemonės nėra išspręstos. „Atsakyti, kiek asmenų bus įtariamieji, kokios nusikalstamos veikos gali būti jiems inkriminuotos, pasakyti negalime, nes tai gali keistis“, – pridėjo jis.

R.Kiškis nurodė, kad visi įtariamieji – Lietuvos piliečiai, bet tyrimas susijęs su tarptautiniu tyrimu. Su kitomis šalimis bendradarbiaujama, tarp jų – Šveicarija.

Tuo tarpu paklaustas, kodėl V.Germanas sulaikytas tik dabar, pareigūnas sakė, kad žiniasklaidoje paviešinta dalis informacijos atliekant tyrimą vertė ne kartą keisti taktiką. „Tai imlu laikui“, – sakė jis.

Pasak A.Urbelio, I.Trinkūnaitė ir V.Germanas yra pareiškę savo poziciją, tačiau, kokia ta pozicija – nebus detalizuojama.

R.Kiškis, paklaustas, ar pinigų plovimas, reiškia, kad pinigai gauti neteisėtai – per narkotikus, kriptovaliutas ir pan., teigė, kad galimai taip. „Galimai iš nusikalstamų veikų, pasakysiu taip“, – teigė R.Kiškis. Jis neatsakė, ar tai galėjo būti per lošimus įgyti pinigai.

„Foxpay“ vadovas: kiti darbuotojai nesulaikyti

„Foxpay“ vadovas Saulius Galatiltis ketvirtadienį BNS teigė, jog nei jis, nei kiti įmonės darbuotojai, išskyrus pagrindinę akcininkę I.Trinkūnaitę, šiuo metu nėra sulaikyti, jiems nėra pareikšti kaltinimai.

Daugiau detalių – ar jis pats buvo apklaustas bei ar pas jį buvo atlikta krata – „Foxpay“ vadovas nepateikė.

Šiemet gegužę vyriausybinė komisija pripažino „Foxpay“ savininkę I.Trinkūnaitę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų, o birželio 5 dieną tai patvirtino ir Vyriausybė.

Viešumoje ši istorija dėmesio centre atsidūrė po 15min žurnalistinio tyrimo, kad I.Trinkūnaitės valdomose finansinių technologijų įmonėse „iSun“ ir „Foxpay“ figūruoja ir didelę įtaką turi jos sugyventinis ir vaikų tėvas, anksčiau teistas V.Germanas, anksčiau turėjęs Viliaus Židelio pavardę.

Tuo metu M.Navickas „Foxpay“ savininkei ketino parduoti pusę šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančios įmonės „Litlab“ akcijų. 15min birželį skelbė, jog šioje įmonėje yra dirbęs V.Germanas.

Be to, M.Navickienės šeima kartu su I.Trinkūnaite bei jos sugyventiniu privačiu lėktuvu vyko į Dubajų. Paviešinus šią informaciją, M.Navickienė pasitraukė iš posto.

Įmonės veiklą tikrinęs ir liepą apribojęs Lietuvos bankas nustatė, kad verslininkė neatitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimų, o įmonės veikloje faktiškai dalyvavo už finansinius nusikaltimus anksčiau teistas V.Germanas, dar žinomas kaip Vilius Židelis. Jis yra Šveicarijoje registruotos finansų technologijų bendrovės „iSun“, kuriai priklauso ir „Foxpay“, vienas įkūrėjų.

Centrinis bankas taip pat birželį apribojo įmonės naudojimąsi jo valdoma mokėjimų sistema „Centrolink“, išskyrus su viešuoju sektoriumi susijusius mokėjimus – šį banko sprendimą „Foxpay“ yra apskundusi teismui.

Liepos pradžioje 9 proc. „Foxpay“ akcijų I.Trinkūnaitė pardavė įmonės direktoriui S.Galatilčiui bei bankinės sistemos ir infrastruktūros paslaugų grupės „BankingLab“ įmonės „BankingLab Holding“ mažiesiems akcininkams Narimantui Blozneliui bei Georgui Kotominui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito