Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po skaitiklio keitimo gyventojas gavo didelę skolą: ESO paaiškino, dėl ko taip nutiko

Į 15min kreipęsis vilnietis Timūras buvo gerokai nustebęs, kad jo nedidelis namas, neturintis galingų įrenginių, suvartoja gausybę elektros. 4248,97 euro skolą vienu kartu gavęs vyras dėl to kaltina naujai įdiegtą išmanųjį skaitiklį. Tuo metu ESO tvirtina, kad tai ne skaitiklio bėda, o suvartojimas teisingas – panašų vartojimą rodė tiek senasis, tiek naujasis skaitikliai, o skola susidarė dėl nedeklaruotų rodmenų.
Išmaniojo elektros skaitiklio diegimas
Išmaniojo elektros skaitiklio diegimas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Skaitiklis iš paprasto į išmanųjį name Vilniaus sodų bendrijoje buvo pakeistas šių metų rugpjūčio 14 dieną, o netrukus gautoje sąskaitoje puikavosi 4248,97 euro skola už praėjusius laikotarpius.

Toks perskaičiavimas nėra retas atvejis – jau esame rašę, kad po pakeitimo į išmanųjį skaitiklį ne vienam namų ūkiui būdavo pateikiamos juos nustebinusios sąskaitos. Kartais dėl seno skaitiklio gedimo, kartais – dėl ESO atstovo klaidos užrašant skaitiklio numerį, taip pat dėl pačių vartotojų laiku nedeklaruotų duomenų.

„Iškart po keitimo man atsirado skola už metus, už kuriuos nemokėjau. Man iškart atsirado skola 4300 eurų. Mano name nėra nei 50 kvadratų. Mano įvadas - sovietinė elektros instaliacija: ji sudegtų, jei aš tiek sunaudočiau elektros energijos“, – stebėjosi vyras.

Tačiau pakeitus skaitiklį, šis toliau rodo didelį elektros suvartojimą namuose, kas pašnekovą itin stebina. Timūras įsitikinęs, kad dėl to kaltas defektuotas skaitiklis.

Dėl susidariusios skolos jis skambino tiek elektros tiekėjui „Ignitis“, tiek ESO, tačiau nieko nepasiekė. Vyras nurodė, kad mėgino prisikviesti ESO atstovus skaitiklio patikrinimui, tačiau prietaiso iki šiol niekas neapžiūrėjo.

„Aš skambinu, sakau, tokia situacija, jie man sako - pas mus viskas gerai, mes nevažiuosime, tikrinkite savo prietaisus. Boileris gali tiek privalgyti – ir boileris, ir viskas buvo atjungta, vis tiek pridega labai daug. Jie nenori manęs klausyti, jų prietaisas yra blogas. Man sako, tai palaukit dar mėnesį – o kas tada bus? Bus tokia istorija, o kur jūs anksčiau buvot, kodėl nesikreipėte? Man sako, mes niekur nevažiuosime, nieko nedarysime“, – piktinosi klientas.

Iki tol sodų bendrijoje esančio namo sąskaitos per mėnesį būdavo labai įvairios – pavyzdžiui, liepą gauta apie 30 eurų sąskaita, gruodį – 24,7 euro, kai kada netgi fiksuota permoka. Sąskaitas vartotojams išrašo elektros tiekėjas, remdamasis duomenimis, kuriuos jam suteikia ESO. Timūro atveju, tai yra „Ignitis“.

„Visur sumokėta, jie atsiunčia sąskaitą – mes apmokame. Jie patvirtina, kad mes apmokėjome. Mano namie kokia pramonė turi būti? Turiu autoservisą, ten per metus už elektrą neišeina nė 1000 eurų. Dieną namie beveik nieko nėra, naktį miegame. Už naktį man prisuka 4 kWh, kai viskas išjungta. Šaldytuvas tiek prisukti negali“, – piktinosi vyras.

ESO: po keitimo suvartojimas buvo ir tebėra panašus

ESO atstovai 15min nurodė, kad iki skaitiklio pakeitimo klientas duomenų nedeklaruodavo arba pateikdavo ne faktinius suvartotos elektros energijos duomenis. Fiksuota, kad kas mėnesį klientas vidutiniškai mokėdavo, taigi ir sąskaitas gaudavo, už suvartojamus 84 kWh.

„Atkreipiu dėmesį, kad deklaruoti tikslius (faktinius) suvartojimo duomenis yra labai svarbu kiekvieną mėnesį. Tą būtina daryti reguliariai, tuomet nesusidaro nei mažesni, nei didesni skirtumai. Dabar tikslias sąskaitas pagal faktinius suvartojimo duomenis kiekvieną mėnesį gauną daugiau 900 tūkst. elektros vartotojų visoje šalyje, kuriems įdiegti išmanieji skaitikliai. Pastarieji faktinius elektros energijos rodmenis automatiškai nuotoliniu būdu persiunčia nepriklausomam tiekėjui ir sąskaitos išrašomos tikslios“, – 15min komentavo ESO Ryšių su visuomene projektų vadovė Rasa Juodkienė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dispečerinė Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dispečerinė Kaune

Bendrovė nurodė kad nuo 2021 gegužės iki skaitiklio pakeitimo 2024 m. rugsėjį buvo sunaudota – 16 303 kWh, kurios pateiktos rugsėjo mėnesį išrašytoje sąskaitoje.

Dienos vidurkis – 19,3kWh/parą arba 580 kWh/mėn.

„Išmaniojo skaitiklio duomenys rodo, kad suvartojimas ir yra panašus – 18,9kWh/parą arba 570 kWh/mėn. Taigi galima daryti išvadą, jog senas skaitiklis skaičiuoja tiek pat, kaip ir naujasis išmanusis skaitiklis“, – nurodoma 15min gautame atsakyme.

ESO nurodė, kad pagrindinis suvartojimas namuose vyksta nuo maždaug 12 val. Suvartojimas dienos metu svyruoja nuo 0,4 kW iki 1,2 kW.

„Ir tai yra įprasti rodmenys turint omenyje, kad namuose gali veikti kompiuteris, boileris, vandens siurblys, orkaitė, kaitlentė“, – rašoma komentare.

Tiesa, ESO patvirtina, jog pagal apkrovas jokių galingų prietaisų (pavyzdžiui, šilumos siurblių, kondicionierių) pastate nėra, o naktį suvartojimas „minimalus“. Kas tokiu atveju gali lemti gana aukštą elektros suvartojimą, bendrovės atstovė nespekuliavo.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais

ESO teigia, kad jei klientas įtaria, jog paskaičiuojami energijos kiekiai neatitinka realaus kiekio, jis gali imtis veiksmų.

„Vartotojas visuomet gali pasisamdyti elektriką, kuris patikrins vidaus tinklą. ESO inžinieriai arba rangovai reaguoja į klientų prašymus ir nusiskundimus dėl skaitiklių ir juos tikrina. Taip pat klientas turi galimybę užsakyti nepriklausomą skaitiklio ekspertizę net ir tuo atveju, jeigu inžinierius išoriškai nemato prielaidų, kad skaitiklis veikia netinkamai“, – nurodo R.Juodkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas