Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Garsų pasaulį“ VSD pripažino nepatikimu, sutartis nutraukiama – lietuviškų pasų nebegamins

Valstybės saugumo departamentas (VSD) panaikino patikimumo pažymėjimą lietuviškų pasų gamintojai įmonei „Garsų pasaulis“. Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC) po šio sprendimo nutraukė sutartį su įmone dėl pasų gamybos. Apie tai trečiadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM). Šių sprendimų valstybės institucijos ėmėsi po pavasarį paskelbto 15min ir BIC žurnalistinio tyrimo apie ilgametę „Garsų pasaulio“ partnerystę su Aliaksandro Lukašenkos aplinkos oligarchu.

15min Tyrimai kartu su partneriais Baltarusių tyrimų centru (Belarusian investigative center BIC) gegužę skelbė apie „Garsų pasaulio“ sąsajas su Baltarusijos oligarcho Viktoro Ševcovo valdomu verslu.

Ir apie daugelį metų valdytą Lietuvoje kartu su baltarusiais įsteigtą bendrą įmonę „GP Holographics“.

Ši partnerystė iki tol nebuvo užkliuvusi valstybės institucijoms, tačiau po paskelbtų publikacijų Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir kitos institucijos ėmėsi papildomos „Garsų pasaulio“ patikros. Po nepilną pusmetį trukusio vertinimo šią savaitę VSD panaikino patikimumo pažymėjimą „Garsų pasauliui“.

O tai reiškia, kad jautrioje asmens dokumentų gamybos srityje dirbanti ir specialią licenciją turėjusi įmonė neatitinka keliamų reikalavimų.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC)
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC)

Sutartis nutraukiama

Vidaus reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad jai pavaldus Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC) nutraukia sutartį su „Garsų pasauliu“.

Po 15min ir BIC tyrimo dėl papildomos „Garsų pasaulio“ patikros į VSD kreipėsi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Įvertinus naujas aplinkybes VSD panaikino UAB „Garsų pasaulis“ anksčiau išduotą paslaugų teikėjo patikimumo pažymėjimą.

VSD pripažinus įmonę nepatikima, Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC) prie Vidaus reikalų ministerijos nutraukia paslaugų teikimo sutartį su UAB „Garsų pasaulis“, – trečiadienį pranešė VRM.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Garsų Pasaulis“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Garsų Pasaulis“

A.Bilotaitės teigimu, asmens dokumentų gamyba yra ypatingai jautri sritis, todėl labai svarbu, kad dokumentų gamybos procese dalyvaujančios įmonės nekeltų nė menkiausių abejonių.

Nutraukus sutartį su „Garsų pasauliu“ Vidaus reikalų ministerija pranešė inicijuosianti naują, tarptautinį asmens dokumentų blankų pirkimą ir kvies konkurse dalyvauti kuo daugiau paslaugų teikėjų iš visos ES.

Dominavo pasų spausdinimo pirkimuose

“(...) Iki šiol dažniausiai „Garsų pasaulis“ dalyvaudavo (pirkimuose-red,) kaip vienintelis paslaugos teikėjas. Tai užtikrins geresnę paslaugų kokybę, patikimumą ir konkurencingą kainą“ – rašoma VRM pranešime.

Anot ministerijos, iki metų pabaigos, kol įvyks naujas pirkimas, pagal su „Garsų pasauliu“ turimą sutartį turimų blankų atsargų pasų gamybai užteks.

VRM taip pat yra inicijavusi ir Asmens dokumentų išrašymo centro (ADIC) pertvarką. Jį siekiama prijungti prie Migracijos departamento, šiam perleidžiant visas ADIC teises ir pareigas.

15min išanalizavo pastarojo dešimtmečio pasų gamybos viešuosius konkursus. Nuo 2014 metų „Garsų pasaulis“ laimėjo visus tris ADIC organizuotus tokius konkursus.

Tiek 2014, tiek 2022 metais vienintelė kandidatavusi įmonė buvo „Garsų pasaulis“.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenimis, paskutinio „Garsų pasaulio“ laimėto konkurso vertė – daugiau nei 36 mln. eurų. Sutartis turėjo galioti iki 2028 metų.

2014 metais vienas paso blankas valstybei kainavo – 19,4 eurų, 2018 metais – 18,6 eurų, 2022 metais – 19,9 eurų.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC)
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC)

Partnerystė su A.Lukašenkos „pinigine“

Dešimčių milijonų vertės viešuosius pirkimus pasų ir kitų dokumentų gamybai Lietuvoje laiminti spaustuvė „Garsų pasaulis“ daugiau nei dešimtmetį palaikė glaudžius ryšius su Baltarusijos režimui ir paties Aliaksandro Lukašenkos šeimos ratui artimais verslininkais ir jų valdoma hologramų gamintoja „Golografičeskaja industrija“.

Partnerystės nenutraukė ir 2020-ųjų įvykiai – kuomet A.Lukašenkos smogikai brutaliai numalšino dėl suklastotų prezidento rinkimų vykusius masinius baltarusių protestus

Baltarusijos tyrimų centro žurnalistai skelbė, kad valstybiniai užsakymai užtikrina milijoninius Baltarusijos monopolistės „Golografičeskaja industrija“ pelnus.

Tuo pačiu vyksta ir savotiška Baltarusijos „hologramizacija“ – valdžios paliepimu, nuo galimo klastojimo hologramomis kaimyninėje šalyje „apsaugoti“ net pieno pakeliai.

Vienas pagrindinių šio hologramų gamybos verslo valdytojų – A.Lukašenkos „pinigine“ jau ilgą laiką tituluojamas baltarusis verslininkas V.Ševcovas.

Viktoras Ševcovas
Viktoras Ševcovas

Netrukus po pavasarį skelbtų žurnalistinių tyrimų Europos Sąjunga (ES) pritaikė sankcijas šiam oligarchui. Patvirtinta, kad V.Ševcovo valdomas hologramų gamybos verslas gauna naudą iš A.Lukašenkos režimo.

V.Ševcovas jau 13 metų valdo įmonę ir Lietuvoje – įmonė „GP Holographics“, kurios 70 proc. akcijų savininkas šiuo metu yra V.Ševcovas, vis dar tebėra registruota Lietuvos Respublikos piliečių asmens dokumentus gaminančios bendrovės „Garsų pasaulis“ adresu Neries g.69, Vilniuje.

Įmonę „GP Holographics“ Lietuvoje dar 2011-aisiais V.Ševcovas įsteigė kartu su „Garsų pasauliu“, savo turėtą trečdalį akcijų per tarpininką V.Ševcovui „Garsų pasaulis“ pardavė tik 2022 – 2023 metais.

„Garsų pasaulio“ vadovai 15min žurnalistams pavasarį teigė, kad įmonė po 2022-ųjų nutraukė visus ryšius su baltarusiais.

Tačiau 15min Tyrimų ir BIC surinkti duomenys atskleidė ką kita – V.Ševcovo vienvaldėn kontrolėn perėjusi įmonė ir „Garsų pasaulis" įsikūrusios tame pačiame „Garsų pasauliui“ priklausančiame pastate Vilniuje (S.Nėries g. 69), dalijasi tuo pačiu telefono numeriu ir net įdarbinę tą patį buhalterį.

Baltarusiai per įmonę Lietuvoje ieškojo kelių pasiekti kitų šalių rinkas, o Lietuvos saugios spaudos gamintoja užsitikrino stabilų ir ilgalaikį baltarusiškų hologramų tiekimą.

„Garsų pasaulio“ vadovė Ana Janauskienė 15min yra patvirtinusi, kad „GP Holographics“ tiekė „Garsų pasauliui“ holograminę plėvelę, naudojamą dokumentų apsaugai.

Ji pabrėžė, kad baltarusiškos hologramos naudotos išskirtinai trečiųjų šalių, ne Lietuvos pasų, gamyboje. Tiesa – ir trečiųjų šalių, ir Lietuvos pasai gaminami tose pačiose uždaro režimo patalpose.

Paskutinę hologramų užsakymo siuntą iš partnerių Baltarusijoje „Garsų pasaulis“ gavo jau prasidėjus karui Ukrianoje 2023 metų sausį.

Sulaukę žurnalistų klausimų, baltarusiai suskubo pradėti Vilniuje įsikūrusios „GP Holographics“ likvidavimo procesą, tačiau jis iki šiol neužbaigtas. Įmonė iki šiol Registrų centrui yra nepateikusi ir praėjusių metų finansinės ataskaitos.

FNTT atlieka kelis tyrimus

Po paviešintos informacijos apie buvusius „Garsų pasaulio“ verslo ryšius su prieštaringos reputacijos baltarusiais, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) taip pat pradėjo papildomą įmonės vertinimą ir pradėjo kelis ikiteisminius tyrimus.

„Vienas tyrimas pradėtas pagal požymius nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 183 str. 3 d. (labai didelės vertės turto pasisavinimas). Įtarimai pareikšti vienam asmeniui. Kitas ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal požymius nusikalstamos veikos, numatytos LR BK 223 str. 1 d. (aplaidus apskaitos tvarkymas). Įtarimai nepareikšti nė vienam asmeniui“, – rugpjūtį teiktame atsakyme nurodė FNTT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas