Senamiestyje ketinama atgaivinti daugelį metų veikusią, tačiau pastaruoju metu nebedirbusią Vilniaus aludę „Prie universiteto“. Prieš kurį laiką duris užvėrusi įstaiga turi naujus šeimininkus ir pastate jau vyksta remonto darbai. Čia įsikūrė neseniai Šv.Ignoto gatvėje veikusios kavinės „Briusly“ savininkai.
„Krizė mums nebaisi, prisitaikysime. Nuoma nėra didelė – išsisuksime. Be to, vasaros metu šios kavinės privalumas – didelis kiemas“, – apie naujai kuriamą „Briusly“ kalbėjo R.Draučiūnas.
„Kadangi su mumis nepratęsė patalpų nuomos sutarties, o turime nemažai lankytojų, nutarėme dairytis kitos vietos. Sužinojome, kad „Prie universiteto“ stovi tuščias, pasirašėme nuomos sutartį ir jau vyksta remonto darbai. Tikimės, kad restorano durys atsivers iki balandžio pabaigos“, – pasakojo vienas iš naujojo baro įkūrėjų Rimas Draučiūnas.
Anot jo, po remonto neliks aludės niūrumo, tamsios medienos, pasikeis virtuvė.
„Krizė mums nebaisi, prisitaikysime. Nuoma nėra didelė – išsisuksime. Be to, vasaros metu šios kavinės privalumas – didelis kiemas“, – apie naujai kuriamą „Briusly“ kalbėjo R.Draučiūnas. Pasak „DnB Nord“ banko vyresniosios analitikės Jekaterinos Rojakos, verslas sunkmečio laikotarpiu išties gali suklestėti.
„Galima pasinaudoti netiesioginėmis lengvatomis – mažėja patalpų nuomos įkainiai, sukalbamesni tampa biurokratai – lengvinamos verslo steigimo sąlygos“, – tvirtino analitikė. Jos teigimu, jau turimą verslą galima sustiprinti perkant bankrutavusius konkurentus.
Šį mėnesį duris sostinėje atvėrė keletas naujų įstaigų. Jų savininkai tvirtina, kad, turint originalią idėją, sunkmetis nebaisus.
„Planavome atsidaryti anksčiau, patalpas nuomojamės nuo praėjusių metų gegužės. Krizės nuojautos tuomet dar nebuvo. Kol atsidarėme, pajutome, kaip sunku bendrauti su bankais, todėl viskas užtruko, bet dabar džiaugiamės – žmonės užeina, domisi“, – kalbėjo antrą savaitę veikiančio greito maisto restorano „Wok to Walk“ generalinė direktorė Greta Vaitkutė.
Jos teigimu, kokybiškam ir greitam maistui dabar – tinkamas laikas.
„Žmonės ir per krizę nori valgyti, tik tampa jautresni kainai, ieško geriausio kokybės ir kainos santykio. Sunkmetį gali jausti prabangūs restoranai arba tie, kurie negali pasiūlyti nieko originalaus“, – įsitikinusi restorano vadovė.
Užsidarančių daugės
Savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas tvirtino, kad verslininkų, norinčių išmėginti save viešojo maitinimo srityje, nemažėja.
„Lyginant su praėjusiais metais, situacija nėra pablogėjusi – atsidarančių šiek tiek daugiau. Šiemet iki vasario pabaigos išduotos 26 prekybos alkoholiu licencijos, pernai tuo pačiu metu – 22“, – aiškino M.Skarupskas.
Pasak jo, užsidarančių maitinimo įstaigų kol kas nedaug. Rizikos grupė, anot jo, yra viešbučiai ir brangūs restoranai.
„Dabar eilės ten, kur pigi savikaina – greitas maistas, blyninės ir panašiai. Prabangesni restoranai užsidaro, rinka keičiasi“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.
Savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas tvirtino, kad verslininkų, norinčių išmėginti save viešojo maitinimo srityje, nemažėja.
Sunkiausia – vidutiniokams
Vasarį duris atvėrusio naktinio riedučių klubo „Roller“ direktorius Martynas Pladas žino sunkmečio įveikimo kodą. „Žmonėms reikia pasiūlyti tai, ko jiems reikia, ko trūksta. Mūsų lūkesčiai pasiteisino“, – sakė M.Pladas.
Jis tvirtino, kad steigiant naktinį klubą, net nekreipė dėmesio į finansinę situaciją, juolab kad klubo atidarymą pradėjo planuoti pernai rudenį.
„Mums ir dabar nelabai atsiliepia rinkos nuotaikos. Sunkiausia – vidutiniokams. Mes atradome savo nišą ir žmonės iš mūsų išeina patenkinti“, – tikino riedučių klubo direktorius.
Atėjo pačiu laiku
Prieš porą savaičių Stiklių gatvėje atsidariusios vintage (senovinių – aut. past.) stiliaus drabužių, avalynės ir aksesuarų parduotuvės „Kandis“ direktorius Mindaugas Kieras taip pat sakė didelio galvos skausmo dėl sunkmečio nejaučiąs.
„Vilniuje tokios parduotuvės nebuvo, o poreikis tokiems daiktams tikrai yra“, – tvirtino M.Kieras. Pasak jo, net ir tvyrant sunkmečio nuotaikoms, abejonių dėl parduotuvės steigimo nekilo.
„Įdėjome daug noro, užsispyrimo ir negalėjome atsitraukti. Čia kainos nėra didelės, radome gerą tiekėją. Turime gerą perspektyvą, ypač, kai net turtuoliai skaičiuoja pinigus“, – optimistiškai nusiteikęs vintage parduotuvės direktorius.