Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Google“ atmeta naujus ES kaltinimus dėl konkurencijos įstatymų pažeidimo

JAV interneto milžinė „Google“ ketvirtadienį oficialiai atmetė naujus Europos Sąjungos (ES) kaltinimus neva įmonė neteisėtai piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi rinkoje.
„Google“ paieškos sistema
„Google“ paieškos sistema / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši byla „rodo, kad Europos Komisijos persvarstyti kaltinimai vis dar pagrįsti teorija, kuri paprasčiausiai neatitinka tikrovės, kaip dauguma žmonių apsiperka internete“, – pareiškė „Google“ vyresnysis viceprezidentas ir vyriausiasis teisės patarėjas Kentas Walkeris.

„Google“ išreiškė savo poziciją dėl šių metų vasarą Europos Komisijos įmonei nusiųsto prieštaravimo pareiškimo, kuriame Komisija pranešė apie savo išankstinę nuomonę, kad įmonė piktnaudžiavo dominuojančią padėtimi, dirbtinai ribodama galimybę trečiųjų šalių svetainėse rodyti „Google“ konkurentų paieškos reklamas. Be to, Komisija savo prieštaravimo pareiškime papildomai patvirtino savo preliminarią išvadą, kad „Google“ piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi, savo paieškos rezultatų puslapiuose sistemingai teikdama pirmenybę savo lyginamojo apsipirkimo paslaugai.

Kaip ir anksčiau, „mes manome, kad, atsižvelgiant į faktines, teisines ir ekonomines aplinkybes, šios pretenzijos yra klaidingos“, pareiškė K. Walkeris.

ES „Google“ yra iškėlusi iš viso tris bylas – trečioji susijusi su mobiliesiems telefonams skirta „Google“ operacine sistema „Android“.

Už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos narė Margrethe Vestager yra pareiškusi, kad „Google“ neturi „teisės iš kitų bendrovių atimti galimybę konkuruoti ir kurti naujoves“.

„Šiandien dar aiškiau parodėme, kad „Google“ bendrosios paieškos rezultatų puslapiuose nederamai teikė pirmenybę savo lyginamojo apsipirkimo paslaugai. Tai reiškia, kad vartotojai gali nematyti svarbiausių savo paieškos užklausų rezultatų“, – pareiškė Komisijos narė liepos viduryje, kuomet buvo nusiųstas prieštaravimo pareiškimas.

„Taip pat pareiškėme susirūpinimą, kad „Google“ trukdė konkurencijai, ribodama savo konkurentų galimybę rodyti paieškos reklamas trečiųjų šalių svetainėse, o tai riboja pasirinkimą vartotojams ir stabdo inovacijas“, – pridūrė ji.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje ji pareiškė: „Dominavimas pagal ES įstatymus nėra problema. Galima būti dideliais. Tačiau yra neteisėta piktnaudžiauti dominuojančia padėtimi rinkoje ribojant konkurenciją.“

Atsakyti į prieštaravimo pareiškimą „Google“ turėjo per 10 savaičių.

Per pastaruosius dvejus metus M. Vestager JAV įmonėms iškėlė nemažai bylų dėl ES konkurencijos įstatymų pažeidimų, sukėlusi Vašingtono nepasitenkinimą.

Kiti ES tyrimai, be kita ko, susiję su „Starbucks“, „Amazon“ ir „McDonald‘s“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai