Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Google“ ir Prancūzijos spaudos leidėjai pasirašė susitarimą dėl kompensavimo

JAV interneto milžinė „Google“ ir Prancūzijos spaudos leidėjai ketvirtadienį pranešė po ilgų derybų pasirašę susitarimą, kurio tikslas – atverti kelią kompensavimui autorių teisių savininkams už internete rodomą naujienų turinį.
„Google“
„Google“ / Mitchell Luo nuotr./ Unsplash nuotr.

Susitarimas, pasirašytas su Prancūzijos dienraščių aljansu APIG, apima „gretutines teises“ ir numato, jog autorių teisių turėtojams bus mokama už naujienų turinio rodymą vykdant paieškas internete, sakoma bendrame pranešime.

Taip pat pranešime teigiama, jog susitarimas sukuria „Google“ pagrindą derėtis dėl individualių licencinių sutarčių su laikraščių leidėjais bei kad jis suteiks leidiniams prieigą prie naujosios „News Showcase“ programos, pagal kurią leidėjams mokama už gausesnio turinio pasirinkimą.

Mokėjimai turės būti apskaičiuoti atskirai ir bus pagrįsti tam tikrais kriterijais, įskaitant lankymosi internete duomenis ir paskelbtos informacijos kiekį.

APIG vadovas Pierre'as Louette'as teigė, kad sandoris reiškia „veiksmingą spaudos priemonių gretutinių teisių pripažinimą ir skaitmeninių platformų atliekamų mokėjimų už naudojimąsi leidinių turiniu internete pradžią“.

„Google France“ vadovas Sebastienas Missoffe'as sandorį pavadino „įsipareigojimo“ įrodymu, kuris atveria „naujas perspektyvas“.

Žiniasklaidos priemonės, susidūrusios su vis mažėjančiu spausdintinių leidinių prenumeratorių skaičiumi, jau seniai skundžiasi, kad milijonus iš kartu su paieškos rezultatais rodomo naujienų turinio uždirbanti „Google“ neatlygina naujienų autoriams.

COVID-19 sukelta krizė dar labiau sumažino žiniasklaidos priemonių pardavimus.

Spalio mėnesį Paryžiaus apeliacinis teismas nusprendė, kad JAV milžinė turi toliau derėtis su Prancūzijos naujienų leidėjais dėl naujo Europos gretutinių teisių įstatymo.

Prancūzija buvo pirmoji šalis ES, kuri priėmė įstatymą, tačiau „Google“ iš pradžių atsisakė laikytis reikalavimų, sakydama, kad žiniasklaidos grupės jau gauna naudos sulaukdamos milijoninių apsilankymų jų svetainėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas