„Google“ sulaukė dar vieno ieškinio iš JAV valstijų dėl antikonkurencinės praktikos

Dešimtys JAV valstijų ketvirtadienį pateikė naują prieš „Google“ dėl antimonopolinių teisės aktų pažeidimų, kaltindamos interneto milžinę piktnaudžiavimu dominuojančia padėtimi interneto paieškos sistemų sektoriuje ir siekiant pašalinti varžovus.
„Google“
„Google“ / Mitchell Luo nuotr./ Unsplash nuotr.

Tai jau trečias toks ieškinys, kurio bendrovė sulaukė per kelis mėnesius.

38 JAV valstijų ir teritorijų ieškinys atitinka JAV Teisingumo departamento šių metų pradžioje „Google“ pareikštą ieškinį, tačiau yra didesnės apimties.

„Antikonkurenciniai „Google“ veiksmai buvo skirti apsaugoti jos paieškos sistemų monopoliją ir eliminuoti konkurentus bei atėmė iš vartotojų konkurencinių pasirinkimų teikiamus pranašumus, užkirto kelią naujovėms ir pakenkė naujiems rinkos dalyviams ar plėtrai“, – pareiškė Kolorado valstijos generalinis proluroras Philas Weiseris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Google“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Google“

Naujasis ieškinys buvo pareikštas praėjus dienai po to, kai Teksaso generalinio prokuroro vadovaujama valstijų grupė pateikė atskirą ieškinį dėl antimonopolinių įstatymų pažeidimų ir paprašė prijungti kaltinimus prie federalinės bylos prieš „Google“.

Nebraskos valstijos generalinis advokatas Dougas Petersonas pavadino antimonopolinius ieškinius prieš „Google“ istoriniais, sakydamas, kad sujungtieji ieškiniai taps didžiausia tokia byla nuo bylos prieš „Microsoft“, įvykusios prieš kelis dešimtmečius.

Ieškinyje teigiama, kad „Google“ sudarė sandorius, siekdama užkirsti kelią konkurentams ir juos išstumti, įtraukdama savo paieškos ir reklamos sistemas į išmaniųjų garsiakalbių, automobilių, išmaniųjų telefonų ir kitų įrenginių sistemas.

Tuo tarpu trečiadienį Dešimt JAV valstijų trečiadienį pateikė ieškinį „Google“, apkaltindamos paieškos sistemų milžinę „antikonkurenciniu elgesiu“ internetinės reklamos pramonėje, įskaitant su varžove „Facebook“ sudarytą susitarimą manipuliuoti pardavimais.

Teksaso valstijos generalinis prokuroras Kenas Paxtonas pranešė apie ieškinį, kuris buvo pateiktas Teksaso federaliniame teisme, sakydamas, kad „Google“ naudoja savo „monopolinę galią“ internetinių skelbimų kainų kontrolei, valdydama rinką savo naudai ir pašalindama konkurentus.

„Amazon“, „Tripadvisor“, „Yelp“ ir kitos interneto įmonės, užsiimančios produktų ar paslaugų rekomendavimu, jau kurį laiką skundžiasi, kad „Google“ teikia pirmenybę savo pasiūlymams bendruose paieškos rezultatuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas