Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į duomenų analitiką pasukusi Svetlana: „Pradėjau mažais žingsniukais, o šiandien esu ten, kur noriu būti“

36-erių metų Svetlana Kondrašovienė darbavosi įvairiose srityse – nuo užsakymo skyriaus vadybininkės iki darbo buhalterijoje ar pardavimo vadovo asistentės. Kaip pati sako, paskutinis jos darbas įmonėje – eksporto vadybininkė, tačiau vėliau ji savarankiškai pradėjo teikti paslaugas įvairiais verslo, ataskaitų ruošimo, procesų optimizavimo klausimais.
Programavimas
Programavimas / 123RF.com nuotr.

„Čia ir pajutau, kad norisi daugiau žinių, taip mano gyvenime atsirado duomenų analitika“, – pasakoja Svetlana.

Kuo jus patraukė duomenų analitika ir kodėl nusprendėte pasukti būtent į tokią sritį?

– Tai nebuvo mano pirma pažintis su duomenų analitika ir IT mokslais, todėl norėjosi nerti giliau, išmokti daugiau. Pastebėjau, kad darbas su duomenimis man yra artimesnis ir suteikia daugiau malonumo, nei prieš tai buvęs.

Vienu momentu supratau, kad turint daugiau žinių, galėčiau turėti daugiau galimybių ir įdomesnių projektų, tada ir pradėjau domėtis duomenų analitikos kursais. Tiesa, rinkausi iš kelių mokyklų ir jų siūlomų programų, ėjau į seminarus ir nagrinėjau jų mokymų sritis. Labiausiai man patiko ir tiko „Vilniaus Coding School“ siūlomi mokymai ir jų intensyvumas – gavau labai daug reikalingos informacijos.

– Kas labiausiai patiko mokymuose? Ar nebuvo sudėtinga?

– Mokslai buvo ne tiek sudėtingi, kiek intensyvūs. IT srityje reikia nuolatos mokytis. Jeigu stengsiesi, dirbsi ir nebijosi klysti – galėsi tapti IT specialistu. Man nebuvo labai sunku. Gal dėl to, kad jau turėjau bazinių žinių. Tačiau reikėjo dirbti intensyviai, susikoncentruoti ir daug išmokti.

Mokslai truko mėnesį, o labiausiai patiko paruošta programa. Žinoma, buvo nuostabus kolektyvas, puikūs mokytojai ir skani kava, tačiau man labiausiai pravertė tikslingai paruošta programa ir naudingai išnaudotas laikas. Galiu tik pasidžiaugti, kad mano lūkesčiai buvo visiškai patenkinti – gavau tai, ko tikėjausi. Mokiausi kiekvieną dieną ir tai davė naudos.

Manau būtų kur kas sunkiau, o ir reikėtų labiau pasistengti, jeigu visiškai nebūčiau susidūrusi su duomenų analitika. Tačiau aš ir toliau intensyviai mokausi, o kadangi turiu naują darbą – jame tenka ne tik panaudoti įgytas žinias, bet ir kasdien tobulėti. Neįsivaizduoju, kaip išlikti šioje srityje, jeigu nuolat nesimokysi (juokiasi).

Organizatorių nuotr./Svetlana Kondrašovienė „Vilnius coding school“ studijose
Organizatorių nuotr./Svetlana Kondrašovienė „Vilnius coding school“ studijose

– Papasakokite, kaip sekėsi ieškoti darbo?

– Kadangi tiksliai žinojau, ko noriu, buvau gavusi konsultaciją iš karjeros centro ir buvau nusiteikusi nepasiduoti, tad darbą radau tokį, kokio ieškojau. Šioje srityje yra konkurencija, tačiau net ir neturint patirties, įmanoma rasti norimą darbą. Aš pati darbo pradėjau ieškoti jau praėjus metams po to, kai baigiau mokslus.

Turėjau labai griežtus rėmus, kadangi norėjau daryti tai, kas man įdomu ir neeikvoti laiko tuščiai. Svarbiausi kriterijai buvo tobulėti darbe, mokytis ir save realizuoti. Džiaugiuosi, kad gavau darbą būtent toje įmonėje, kur norėjau.

Ar galite pasakyti, kad šiandien darote tai, kas patinka ir esate savo rogėse?

– Taip, dabar jaučiu, kad dirbu tai, kas patinka ir verčia toliau vystytis šioje srityje. Naujame darbe dirbu beveik du mėnesius ir šiandien džiaugiuosi – man įdomu, nors nėra lengva. Yra ko siekti, ko išmokti ir apie ką mąstyti. Save įprasminu naudingai ir tuo esu patenkinta.

Pasidalinkite mintimis, kokių turite ateities planų ir ką patartumėte tiems, kurie svajoja kardinaliai keisti savo gyvenimą ir profesiją, bet nedrįsta?

– Norėčiau tapti tikra savo srities specialiste, o tam dar reikia pasistengti. Kitiems patarčiau nebijoti bandyti. Jei jauti diskomfortą profesijoje – privalai ją keisti. Galbūt ne iš pirmo karto pavyks atrasti save, tačiau nereikia vengti sunkumų. Gali atrodyti baisu likti be pagrindinio darbo, kuriame jaučiatės komfortiškai, esate apsipratę, tačiau iš tikrųjų keisti darbą nėra taip baisu, kaip atrodo (šypsosi).

Prisimenu, kad nusprendusi keisti profesiją sulaukiau įvairių nuomonių iš artimos aplinkos. Vieni stebėjosi, kaip išeisiu iš darbo, kuriame dirbau ilgą laiką, o kiti kaip tik skatino žengti į priekį. Geriausias laikas visada yra „dabar“. Jeigu jaučiate, kad norite keisti profesiją, darykite tai dabar ir nieko nelaukite.

Taip pat patarčiau nesusitelkti tik į finansinius aspektus – siekite malonumo dirbdami. Atlygis ateina su laiku, jeigu darysite tai, ką mėgstate ir darysite gerai.

Galimybės pakeisti gyvenimą yra realios – jau vasario 29 d. Vilnius Coding School kviečia susitikti „Stipriausių darbdavių Tech mugėje“, (techmuge.lt) kuri skirta visiems suaugusiems, keičiantiems karjeros kryptį. Daugiau informacijos teiraukitės info@vilniuscoding.lt arba techmuge.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento