06 13 /17:50

Istorinis pasiekimas: Lietuva turi keturis „Michelin“ žvaigždėmis įvertintus restoranus

Ketvirtadienį Vilniuje įvyko Lietuvai skirto „Michelin Guide“ pristatymo renginys – jame atskleista, kurie iš šalies restoranų įtraukti į šį gidą. Taip pat pranešta, jog keturi Lietuvos restoranai buvo įvertinti „Michelin“ žvaigždėmis.

„Michelin“ žvaigždes nugriebė Vilniuje įsikūrę restoranai.

Vieną gavo restoranas „Demo“ ir jo šefas Tadas Eidukevičius.

„Aš tiesiog einu iš proto“, – renginyje sakė jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tadas Eidukevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tadas Eidukevičius

Dar viena žvaigžde apdovanotas restoranas „Džiaugsmas“ ir jo šefas Martynas Praškevičius. Emocijų tiek daug, kad ant scenos jis sunkiai dėliojo žodžius.

„Aš negaliu patikėti. Ačiū labai“, – sakė jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Martynas Praškevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Martynas Praškevičius

Trečias žvaigždę gavęs restoranas yra „Nineteen18“ ir jo šefas Andrius Kubilius.

„Aš taip tuo didžiuojuosi ir esu labai laimingas. (...) Sunku apsakyti šį jausmą“, – neslėpė džiaugsmo šefas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apdovanotas Andrius Kubilius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apdovanotas Andrius Kubilius

Restoranas „Pas Mus“ ir jo šefė Vita Bartininkaitė nuskynė dar vieną žvaigždę.

„Jaučiuosi nuostabiai. (...) Nesitikėjau šio apdovanojimo šiais metais“, – pripažino V.Bartininkaitė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apdovanota Vita Bartininkaitė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apdovanota Vita Bartininkaitė

Ketvirtadienio vakare surengtame Lietuvai skirto „Michelin gido“ pristatyme paskelbta, kad į šį gidą įtraukti 34 šalies restoranai.

Geriausieji atskleisti grupėmis. Pirmiausia skelbti 26 „Michelin“ ekspertams įspūdį palikę restoranai.

Pirmieji aštuoni – „Red Brick“ (Radiškis, Ukmergės raj.), „Amandus“ (Vilnius), „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai), „Arrivèe“ (Kaunas), „Augustin“ (Vilnius), „Da Antonio“ (Vilnius), „Dia“ (Kaunas), „Dine“ (Vilnius).

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Į „Michelin“ gidą patekę restoranai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Į „Michelin“ gidą patekę restoranai

Antrasis devintukas sudarytas iš daugiausia Vilniuje veikiančių restoranų. Tai „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & the Ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“ ir Klaipėdoje veikiantis „Monai“.

Paskutinis devintukas – Kaune veikiantis „Monte Pacis“, vilniečių ir sostinės svečių pamėgti „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“ ir „Telegrafas“, taip pat Kauno „Uoksas“ ir Palangos „Vila Komoda“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Į „Michelin“ gidą patekę restoranai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Į „Michelin“ gidą patekę restoranai

Dar keturi restoranai – Vilniuje veikiantys „14 horses“, „Le travi“, „Gaspar's“ ir Kaune džiuginantis „Nüman“ – gavo „Bib Gourmand“ įvertinimą. Šis įvertinimas reiškia, kad kokybės ir kainos santykis restorane yra išskirtinai geras – tad vieta neprivalo būti prabangi, bet siūlyti aukštos kokybės maistą ir aptarnavimą už prieinamą kainą.

„Michelin“ aptarnavimo apdovanojimą („Service award“) gavo Vilniaus restorano „Gaspar's“ komanda.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Gaspar's“ šefas iš Indijos Gasparas Fernandesas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Gaspar's“ šefas iš Indijos Gasparas Fernandesas

Someljė apdovanojimą nuskynė restorano „Pacai“ someljė Kamilė Bartusevičiūtė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kamilė Bartusevičiūtė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kamilė Bartusevičiūtė

Tvarumo apdovanojimą („Žaliąją žvaigždę“) laimėjo restoranas „Red Brick“. Šis apdovanojimas yra pakankamai retas – jį pasaulyje turi kiek daugiau nei 500 restoranų ir „Michelin“ inspektoriai nėra įsipareigoję jį skirti. „Žalioji žvaigždė“ skiriama už tvarumo iniciatyvas, o jos gali būti įvairios – nuo ingredientų tiekimo ir sezoniškumo laikymosi iki atliekų mažinimo ir klientų informuotumo didinimo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Justinas Jankevičius ir Arnóras Ingi Bjarkasonas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Justinas Jankevičius ir Arnóras Ingi Bjarkasonas

Jaunojo šefo apdovanojimą nuskynė restorano „Demo“ šefas Tadas Eidukevičius.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Tadas Eidukevičius
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Tadas Eidukevičius

„Mūsų šalis garsėja ne tik savo istoriniu paveldu ir nuostabaus grožio gamta, bet ir autentiška kulinarine patirtimi, kurią pagaliau pripažino ir prestižinis „Michelin“ gidas. Šis pripažinimas ypač svarbus. Jis įrodo, kad mūsų virtuvės šefai yra pasaulinio lygio, o kartu kviečia keliautojus dar vienu būdu patirti Lietuvos autentiškumą – šįkart per skonio eksperimentus ir pagarbą gastronominėms tradicijoms“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Daugybės šalių ir miestų patirtis rodo, kad MICHELIN gidas suteikia stiprų impulsą turistų planams. Savo ruožtu su „Keliauk Lietuvoje“ komanda esame pasirengę išnaudoti šį ryškų momentą ir paversti jį daugybe pasiūlymų ir pozityvių patirčių Lietuvos svečiams. Iš įvairių tyrimų ir patirties tarptautinėse parodose matome, kad gastronominis turizmas Lietuvai yra ypač perspektyvi niša. Dabar atėjo metas tai įrodyti praktiškai“, – sako VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vadovė Olga Gončarova.

„Michelin Guide“ yra tarptautiniu mastu gerai žinomas ir prestižinis restoranų reitingas.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje

Ikoninį „Michelin gidą“ pirmąkart dar 1900 m. išleido garsioji prancūzų padangų gamintoja tuo pačiu pavadinimu. Galbūt šiandien atrodo kiek keista sieti padangas su aukštos klasės restoranais, tačiau XX a. pradžioje automobiliams masiškai populiarėjant tai buvo naudingas praktinis gidas vairuotojui su žemėlapiais, remonto taškais, degalinėmis, viešbučiais ir, žinoma, vietomis pavalgyti.

Žvaigždučių sistema pirmąkart pristatyta 1926 m. – visi to verti restoranai gaudavo po žvaigždutę. Dabartinė trijų žvaigždučių sistema įvesta 1931 m.

Ilgainiui gidas apėmė kitas valstybes – pavyzdžiui, Italijoje vertinti maitinimo įstaigas pradėta 1956 m., o pirmasis Niujorko „Michelin“ gidas išleistas 2005 m.

Kaip rašoma „Michelin“ tinklalapyje, žvaigždė suteikiama restoranams, kuriuose gaminami išskirtiniai patiekalai. Aukščiausias galimas įvertinimas – trys žvaigždutės. Tai reiškia, kad pats restoranas vertas atskiros kelionės. Dvi žvaigždutės reiškia, kad dėl restorano verta koreguoti savo originalų maršrutą, o viena – kad verta jame sustoti pavalgyti, esant konkrečiame mieste ar kitoje vietoje.

„Atsižvelgiama į penkis universalius kriterijus: ingredientų kokybę, skonių harmoniją, technikos meistriškumą, virtuvės šefo asmenybę, kuri atsiskleidžia per jo virtuvę, ir, kas ne mažiau svarbu, nuoseklumą visame meniu laikui bėgant. Nuolat iš naujo vertiname jau įvertintus restoranus, siekdami užtikrinti, kad svečiams būtų siūlomas toks pat aukštas maisto gaminimo lygis“, – rašoma „Michelin“ tinklalapyje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra nurodžiusi, jog tam, kad būtų įtraukta į „Michelin“ gidą, Lietuva sumokėjo per 1,5 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Už šią sumą pasirašyta trejų metų sutartis, jos metu „Michelin“ vertintojai pakartotinai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis pinigų bus skirta ir šalies reklamai.

Iki šiol iš Baltijos šalių tik Lietuva buvo likusi be „Michelin“ vertinimo.

Pirmieji žvaigždes gavo estai. 2022 m. po vieną žvaigždę buvo skirta dviem restoranams: „NOA Chef's Hall“ ir „180 by Matthias Diether“. Pastarajam 2023-iaisiais buvo suteikta ir antroji žvaigždė.

Pernai žvaigždės sulaukė ir latviai – ji skirta „Max Cekot Kitchen“ restoranui.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis