Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į R.Karbauskio sąrašą patekęs R.Ambrazevičius: „Norima, kad į įmonių valdymą sugrįžtų seni laikai“

Dauguma į R.Karbauskio paviešintą sąrašą patekusių asmenų baigė Vilniuje veikiantį „Baltic Institute of Corporate Governance“, ruošiantį vadovus. R.Karbauskis mano, kad aplink R.Masiulį suburta buvusių bendramokslių grupė, kurie užima vadovaujančias pareigas. Todėl nieko keista, kad paviešintų asmenų sąraše – ir šio instituto vadovas Rytis Ambrazevičius, taip pat dirbęs įmonių valdybose, kai R.Masiulis buvo ministras.
15min studijoje – Rytis Ambrazevičius
15min studijoje – Rytis Ambrazevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Laimėjo atranką

Tuo metu, kai R.Masiulis buvo energetikos ministras, R.Ambrazevičius buvo valstybinio energetikos koncerno „EPSO-G“ valdybos pirnininkas, o R.Masiuliui vadovaujant „Klaipėdos naftai“, jis buvo tos bendrovės valdybos narys.

Tačiau dėl šių sąsajų R.Ambrazevičius yra ramus – jis perėjo valstybinės komisijos atranką, kaip, beje, ir kiti šio sąrašo žmonės.

„Sunku būtų tai pavadinti karjeros šuoliu, nes pradėjęs dirbti „Klaipėdos naftos“ valdyboje iš pradžių net negaudavau jokio atlygio, tik po pusantrų metų jį pradėjau gauti“, – 15min studijoje sakė jis.

Į „ESPO-G“ jis sako atėjo praėjęs atranką, nes norėjęs prisidėti prie sėkmingo valstybinių įmonių valdymo. Taigi R.Masiuliui neskambino ir neprašė, kad nori tapti valdybos nariu. „Gal prieš dešimt metų taip ir buvo galima padaryti, bet dabar yra griežtos atrankos taisyklės, ir atranką vykdo vyriausybinė komisija“, – 15min studijoje pasakojo R.Ambrazevičius.

Sąrašo žmonės – buvę bendramoksliai

Su R.Masiuliu jis pažįstamas nuo „Klaipėdos naftos“ laikų, kai buvo valdybos nariu.

Dauguma į sąrašą patekusių žmonių baigė R.Ambrazevičiaus vadovaujamo instituto mokymus. R.Ambrazevičius pasakojo, kad institutas yra nevyriausybinė, nepelno siekianti organizacija, ruošianti valdymo profesionalus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Rytis Ambrazevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Rytis Ambrazevičius

„Mūsų tikslas – skatinti gerąsias valdysenos praktikas įmonėse“, – teigė jis. Tačiau R.Karbauskis sako, kad paskui R.Masiulį į valdybas ir eidavo buvę jo bendramoksliai institute.

Kaip jis pats reagavo į tai, kad pateko į R.Karbauskio sąrašą? „Jeigu mus pastebi, kad kažką veikiame, tai tikrai kažką darome“, – šypsojosi instituto vadovas.

Studijas institute iš viso baigė 800 žmonių. „Natūralu, kad iš tų žmonių kažkas patenka aplikuodami į vienokias ar kitokias valdybas“, – pasakojo jis.

Sako, kad versle uždirbtų daugiau

Romas Švedas, Mantas Bartuška, Rolandas Zukas, Marius Pulkauninkas – tai tik keli vadovaujantys žmonės, kurie baigė šį institutą.

„Manau, tai pasišventę žmonės, nes kišti galvas į įmones, kuriose gali būti apkaltintas kuo nors, bet vis tiek pasiekti gerų rezultatų – yra sunku. Politikų skambučiai – daryk tą ar kitką. Gal žmonėms kyla klausimas, kad pasakiški pinigai mokami? Jie gauna 4-5 kartus mažiau nei turėtų. Kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje tokio lygio žmonių atlygiai yra ženkliai didesni“, – pasakojo „Baltic Institute of Corporate Governance“ vadovas.

Pasak jo, tie žmonės versle uždirbtų daugiau.

Kas juos visus sieja? „Tai labai aukšto lygio profesionalai, aukštos reputacijos žmonės“, – taip instituto vadovas apibūdino į R.Karbauskio sąrašą patekusius asmenis. Apie reputaciją geriausiai pasako visuomenė, teigė jis, o ne pavieniai politikai.

Norima sugrįžti į senus laikus, kai valdė politikai

Kokią žinutę siunčia R.Karbauskis žmonėms, kurie svarsto eiti į valstybinių įmonių valdymą? Ar jie nebijos būti įtraukiami į politiką?

Nepriklausomos valdybos ir yra tam, kad nebūtų jokių sąsajų su politikais, sako R.Ambrazevičius, ir kad įmonių valdymas nesikeistų vienai valdžiai išėjus ir atėjus kitai. Tačiau yra jėgų, kurioms tai esą nepatinka.

Dabar galioja taisyklė, kad pusė valdybos narių turi būti nepriklausomi, tačiau Lietuvos pašto pavyzdys parodė, kad nepriklausomų profesionalų valdyba gali būti greitai išvaikyta. „Kai yra nepriklausomi nariai, tai kažkam tai nepatinka, kad negali jų paveikti. Norima sugrįžti atgal, į buvusius laikus, kai įmonių valdymas buvo kitaip suprantamas“, – kalbėjo R.Ambrazevičius.

Kalbėdamas apie Lietuvos pašto valdybos išvaikymą, jis sakė, jog politikai siunčia tokią žinutę – jei mūsų neklausysite, ką mes sakome telefonu ar koridoriuose, būsite pašalinti. „Tai buvo padaryta prieštaraujant Vyriausybės nutarimams“, – teigė instituto vadovas.

Beje, R.Ambrazevičius viešai yra kritikavęs Vyriausybę dėl šio sprendimo, nors institutas teikia rekomendacijas ir informaciją apie Lietuvą EBPO – Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai. Jis tikisi, kad nepriklausomų narių valstybės bendrovėse liks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas