Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 21 /15:41

I.Šimonytė apie sankcijas Baltarusijai: Vyriausybė vertins poveikį šalies įmonėms

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad Lietuva pritars tokiam sankcijų paketui Baltarusijos režimui, kuris apims visą spektrą veiklų, per kurias režimas gauna pajamas, reikalingas išlaikyti struktūroms, prisidedančioms prie žmonių persekiojimo. Be to, Vyriausybė žada paramą ir Lietuvos verslui, kuris nukentės nuo sankcijų.

​​​​​„Nuo pat pradžių, kada buvo pradėtos spartinti diskusijos dėl sektorinių sankcijų, o tai įvyko po to, kai Lukašenkos režimas prievarta nutupdė lėktuvą, kuris skrido į Vilnių, pozicija, kurios bent jau Vyriausybė laikėsi, buvo tokia, kad sektorinės sankcijos turi būti griežtos ir jų paketas turėtų būti gana išsamus“, – spaudos konferencijoje sakė I.Šimonytė.

Premjerė sakė, kad paketas turėtų apimti visą spektrą veiklų, per kurias Baltarusijos režimas gauna pajamas.

„Jeigu nebus taip, kad pasirinkta viena veikla ir ta viena veikla išskirta, o bus pasirinktas visas spektras veiklų, per kurias režimas gauna pajamas, reikalingas išlaikyti ir savo struktūras, kurios prisideda prie žmonių persekiojimo, Lietuva tokioms sankcijoms pritars“, – akcentavo premjerė.

Vyriausybė vertins sankcijų poveikį šalies įmonėms

Ji plačiau nekomentavo, kokios paramos galėtų tikėtis „Lietuvos geležinkeliai“ ar Klaipėdos uostas, kurios jaus dėl sankcijų atsiradusius nuostolius.

„Pirmiausia reikia tuos nuostolius tiksliai žinoti ir tai labai priklauso nuo sprendimų modalumo. Kol kas tiek galiu pakomentuoti, bet tikrai Vyriausybė šitą poveikį vertins ir kiek reikės Vyriausybės paramos, tarkime, infrastruktūrai ar kažkokiems dalykams, tiek ji bus“, – kalbėjo premjerė.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ingrida Šimonytė
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ingrida Šimonytė

Paklausta, kokių paramos priemonių gali tikėtis „Birių krovinių terminalo“ darbuotojai, jei tranzitas sustos, I.Šimonytė akcentavo, kad Lietuvoje yra priimti tai numatantys įstatymai po to, kai buvo įvestos sankcijos „Belarus“ sanatorijai.

„Yra priimti įstatymai po sankcijų įvedimo „Belarus.“ Darbuotojams numatytos specialios priemonės tuo atveju, jei darbuotojai negali dirbti, bet dabar nenorėčiau spekuliuoti dėl kažkokių įmonių ir joms taikomo poveikio, nes mes kol kas nekalbame apie konkretų sprendimą ir labai aiškų poveikį labai aiškiems subjektams“, – aiškino I.Šimonytė.

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį sutarė dėl sektorinių sankcijų Baltarusijos ekonomikai, skelbia BNS.

Liuksemburge susitikę ministrai sutarė dėl plačių priemonių, nukreiptų prieš svarbius Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo pajamų šaltinius – kalio trąšų eksportą, tabako pramonę, naftos ir jos produktų eksportą ir finansų sektorių. Šios sektorinės sankcijos turėtų būti patvirtintos šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas