Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

IAE projektuose – draudimus apėjusi su Rusija siejama bendrovė „Eksortus“

Nors Lietuvoje galioja teisės aktai, leidžiantys atriboti rusiško kapitalo verslus nuo strateginių energetikos objektų, Ignalinos atominės elektrinės (IAE) branduolinių atliekų saugyklos projektuose veikia su Rusijos piliečiu siejama bendrovė „Eksortus“, trečiadienį pranešė tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

IAE pernai liepą su šia įmone sudarė 77 tūkst. eurų vertės sutartį dėl Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos statinių griovimo parengiamųjų darbų ir laikinų statinių statybos.

„Eksortus“ savininku tuo metu buvo Rusijos pilietis Sergejus Petrovas, nurodęs kitą savo tapatybę – Lenkijos pilietybę ir lenkišką pavardę Siergiejus Pietroszas, patvirtina bendradarbiaujant su Ukrainos leidiniu „Lviv Media“ gauta „Sienos“ medžiaga. Pernai spalį, po sutarties su IAE pasirašymo, S.Pietrozas pasitraukė iš „Eksortus“ valdymo.

Dabartinis akcininkas ir vadovas Marijušas Koženevskis portalui teigė, kad jo partneris S.Pietrozas yra Lenkijos pilietis.

IAE portalui nurodė, kad informacija apie S.Petrovo turimus mažiausiai dviejų valstybių pasus IAE „nebuvo žinoma ir tiekėjas apie tai neinformavo“. IAE patvirtino jau svarstanti sutarties nutraukimo galimybes, informaciją apie nuslėptą rusišką kapitalą IAE branduolinių atliekų saugyklos projekte vertina ir Energetikos ministerija.

„Sienos“ duomenimis, IAE viešuosiuose pirkimuose „Eksortus“ dalyvauja bent nuo 2017 metų, nuo to laiko su ja sudarytų sutarčių vertė viršija 200 tūkst. eurų.

2022-ųjų kovą Lietuvoje įsigaliojo Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimai, pagal kuriuos iš strateginių objektų viešųjų pirkimų gali būti eliminuojamos įmonės, kurių galutiniai savininkai yra Rusijos ar Baltarusijos piliečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas