Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jau trys prekybos tinklai paskelbė ne tik vienkartinių maišelių kainą, bet ir apmokėjimo tvarką

Nuo liepos 1 d. vienkartiniai maišelius bus privaloma apmokestinti, tačiau patys prekybininkai turi nuspręsti, kokios sumos už juos prašys. Kol kas didieji prekybos tinklai laikosi minimalios kainos politikos – „Maxima“, „Lidl“ ir „Iki“ atstovai žada, kad mokestis už vieną maišelį bus mažas ir sieks 1 ct. Bus ir tam tikrų išimčių.
Prekybos tinklai
Prekybos tinklai / Bendrovių nuotr., 15min koliažas

Praėjusiais metais Seimas priėmė sprendimą apmokestinti lengvus vienkartinius plastikinius maišelius visose mažmeninės prekybos vietose. Viliamasi, kad taip bus mažinamas tokių maišelių naudojimas, kuris yra intensyviausias Europoje. Panašūs ribojimai, kuriais siekiama spręsti opią aplinkos taršos problemą, galioja įvairiose Europos Sąjungos šalyse.

Apsispręsti dėl kainos turi patys prekybininkai ir didieji tinklai jau pradėjo skelbti, kiek pirkėjams atsieis itin lengvi maišeliai.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

Prekybos tinklas „Iki“ skelbia, kad 237–iose jo parduotuvėse visoje šalyje šie maišeliai kainuos 1 centą.

Savitarnos kasoje pats pirkėjas nurodys, kiek šių maišelių pasiėmė parduotuvėje, o paprastoje kasoje tą padarys kasininkas. Dėl higienos reikalavimų lengvi plastikiniai maišeliai ir toliau bus nemokami mėsos bei žuvies produktams, rašoma „Iki“ pranešime žiniasklaidai.

Tinklas skaičiuoja, kad per metus visose parduotuvėse išdalinama daugiau nei 120 mln. vienetų plastikinių maišelių.

„Nuosekliai siekiame mažinti plastiko naudojimą ir ugdyti visuomenės sąmoningumą tvaraus vartojimo srityje. Todėl jau ne kartą esame ėmęsi tvarių iniciatyvų, susijusių su maišeliais: dar prieš dvejus metus mažojo „IKI Express“ formato parduotuvėse pradėjome prekiauti tik popieriniais pirkinių maišeliais, į tokius dedame ir pirkinius, įsigytus mūsų elektroninėje parduotuvėje. Kiekvienoje didesnėje parduotuvėje pirkėjai gali įsigyti popierinių, tekstilinių daugkartinio naudojimo maišelių arba atsinešti jau turimą daugkartinį maišelį. Pirkėjams siūlomi ir daugkartiniai maišeliai vaisiams bei daržovėms, o konditerijos ir kepinių skyriuose – popieriniai maišeliai gaminiams be pakuočių įsidėti“, – sako prekybos tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Lidl“ ir „Maxima“ taip pat prašys 1 ct

Nuo liepos 1 dienos „Lidl“ parduotuvėse lengvi vienkartiniai plastikiniai maišeliai kainuos 1 centą, pranešė bendrovė. Pirkėjams prie standartinės kasos tereikės pasakyti, kiek vienkartinių maišelių jie panaudojo, arba nuskenuoti kortelę su vienkartinių plastikinių maišelių kodu savitarnos kasose ir taip įsitraukti juos į savo pirkinius.

„Lidl“ patirtis kitose Europos šalyse, kuriose tokie maišeliai jau yra apmokestinti, rodo, kad patarimai, aktyvi komunikacija ir patrauklios alternatyvos klientams maišelių sunaudojimą sumažina iki 40 procentų.

„Esame tikri, kad daugeliui mūsų klientų rūpi švari aplinka ir kuo mažesnis plastiko naudojimas. Kartu suprantame, kad susiformavusiems įpročiams pakeisti reikės šiek tiek laiko, patarimų ir pagalbos. Todėl visose „Lidl“ parduotuvėse klientai galės ženkliai geresne kaina įsigyti daugkartinių vaisiams, daržovėms ir biriems produktams skirtų maišelių. Taip pat prekybos vietose klientai ras patarimų, kaip pirkti patogiai nenaudojant vienkartinių maišelių ar jų naudoti kuo mažiau“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Antanas Bubnelis, „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas.

„LIDL Lietuva“ nuotr./Lidl Lietuva
„LIDL Lietuva“ nuotr./Lidl Lietuva

„Maximoje“ vienkartiniai maišeliai bus parduodami kaip įprasta prekė ir kainuos 1 centą. Tikimasi, kad tai padės sumažinti tokių maišelių sunaudojimą perpus.

Nuo liepos 1 d. ypač lengvi plastikiniai maišeliai visose parduotuvėse bus parduodami kaip įprasta prekė.

„Mūsų prekybos tinkle per mėnesį pirkėjai pasiima vidutiniškai apie 15 mln. vienkartinių lengvų plastiko maišelių – tai ženklus poveikis aplinkai. Matome, kad pirkėjai įpratę naudoti maišelius net tada, kai prekės papildomai apsaugoti nereikia ir yra galimybė apsieiti be jo, pavyzdžiui, įsigyjant bananų kekę. Visgi įpročiai pamažu keičiasi – skaičiuojame, kad vienkartinių maišelių sunaudojimas per praėjusius metus sumenko beveik dešimtadaliu. Džiugu stebėti augantį pirkėjų sąmoningumą ir elgesio pokyčius, prie kurių skatinimo galime prisidėti ir patys. Tikime, kad nuo liepos įsigaliosiantis Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo reikalavimas nemokamai nedalinti labai lengvų vienkartinių plastiko maišelių, padės pirkėjams atsakingiau rinktis vienkartinius maišelius, o jų sunaudojimas per metus sumažės 50 proc.“, – skaičiuoja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

Vienkartinius maišelius pirkėjai ras kaip ir iki šiol – greta sveriamų prekių kaip vaisiai, daržovės, saldainiai ir t. t. Tačiau šalia galima rasti ir aplinkai draugiškesnių alternatyvų: nemokamų popierinių maišelių, naudojamų duonos ar konditerijos gaminiams, arba daugkartinio naudojimo tinklinių maišelių, kuriuos pirkėjai taip pat gali įsigyti ir kuriems dažnai taikomos nuolaidos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas