Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įkvepianti mentorystės istorija: išskyrė pagrindinius ingredientus puikių rezultatų pasiekimui

Lietuvoje nuolat jaučiant informacinių technologijų (IT) specialistų trūkumą, vis daugiau žmonių ryžtasi persikvalifikuoti, daugėja ir įvairių tam skirtų kursų ir programų.
Arūnas ir Viktorija
Arūnas ir Viktorija / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie tokį gyvenimą keičiantį žingsnį dar tik svarstančius žmones apsispręsti skatina ir pasimokyti leidžia sėkmingos pokyčio istorijos, kurių vieną pasakoja IT profesionalas, mentorius Arūnas Bytautas ir jo ugdytinė Viktorija Kizik-Abolichina. Tik šįkart Viktorijai mentorystės programa padėjo ne įsidarbinti, o sėkmingai įsitvirtinti naujoje pozicijoje ir teoriją pritaikyti realybėje. Visgi, pašnekovai akcentuoja, kad ši jų istorija rodo, jog mentorystė gali būti itin naudinga abejoms pusėms – atneša nemažai naujų įžvalgų ir įžiebia diskusijų. Tačiau tuo pačiu įspėja, kad geriems rezultatams pasiekti būtina atlikti ir tam tikrus namų darbus.

Praėjo tris mokymosi etapus

Viktorija prie jau šeštojo „Women Go Tech“ programos, kuri skirta padėti moterims pradėti ir paspartinti karjerą IT ir inžinerijos srityse, sezono prisijungė šių metų sausį. Viena iš ją taip pasielgti motyvavusių priežasčių – supratimas, kad įžengus į IT sektorių būtina nuolat mokytis. Pašnekovė įsitikinusi, kad tereikia ieškoti galimybių ir bandyti, o įdėtos pastangos atsiperka su kaupu – juk IT sektorius yra itin platus ir patrauklus, jame galima lengvai rasti vietos tobulėjimui. Ilgai laukti prisijungimo prie šio perspektyvaus sektoriaus nereikėjo – prabėgus vos keletui pirmųjų susitikimų su mentoriumi, moteris įsidarbino technologijų startuolyje.

„Tuomet dėmesį sutelkėme ir į praktinius aspektus – kas veikia ir neveikia realybėje. Kitaip sakant, savo kailiu pajaučiau, kad mentorystės programa – ne tik teorija, o individualus požiūris ir pagalba, daugybė vertingų praktinių patarimų ir tikrų istorijų iš patyrusio mentoriaus. Jis man parodė, kaip galiu kurti savo ateitį ir atsakė į visus klausimus, tai nebuvo kažkokie abstraktūs, visur pritaikomi teiginiai. Tad šis karjeros etapas naujoje organizacijoje vyko sklandžiau, nes kur kas geriau įsigilinau į procesus, galėjau pasiūlyti kai kurių procesų patobulinimus“, – pasakoja pašnekovė.

Viktorijos mentoriumi tapo ne vieną vadovą iš specialisto užauginęs bei programinės įrangos kūrimo valdyme besispecializuojantis „Genius Sports“ – vienos iš pirmaujančių pasaulio kompanijų, teikiančių su sporto varžybomis bei jų statistika susijusius IT sprendimus – gamybos departamento vadovas Arūnas Bytautas. Jis mini, kad bendradarbiavimas su Viktorija praėjo net tris skirtingus mokymosi etapus. Visų pirma jis savo ugdytinei papasakojo apie projektų valdymo subtilybes, pristatė „Agile“ projektų valdymo metodiką, vaidmenis bei veiklos principus, paaiškino įmonės veiklos specifiką.

Kitaip sakant, savo kailiu pajaučiau, kad mentorystės programa – ne tik teorija, o individualus požiūris ir pagalba.

„Viktorija greitai pradėjo darbus naujoje pozicijoje, tad prasidėjo antras etapas ir tapo dar smagiau! Juk klausimai buvo nukreipti į realias situacijas įmonėje, jas analizuodavome, dalindavausi pastebėjimais. Trečiajame programos etape su Viktorija kalbėjome jau apie jos išsikeltus tikslus, aptarėme jos pasiūlytas temas ir klausimus, keitėmės nuomonėmis, žiniomis ir patirtimi“, – prisimena mentorius.

Svarbus ir atgalinis ryšys

Tokie mentorių ir jų ugdytinių susitikimai padėjo daugybei moterų sužinoti apie įdomų IT pasaulį ar net žengti pirmuosius žingsnius jame – įkvepiančiomis pokyčio istorijomis jau gali pasidalinti apie pusę tūkstančio „Women Go Tech“ dalyvių, o šiame, jau šeštajame programos sezone, sudrebinti savo karjerą mėgina dar 264 moterys. Visgi, Arūnas priduria, kad mentorystė naudinga ne tik besimokantiems, bet ir mentoriams.

„Kas apibūdina sėkmingą vadovą? Per daugiau nei 15 metų vadovaujančiose pareigose supratau, kad tai – jo komandų ir jose dirbančių žmonių pasiekti rezultatai. Kitaip sakant, privalai tapti mentoriumi, kiekvienas geras vadovas turi auginti savo įpėdinius. Mentorystė pagrįsta ilgalaikiais santykiais, ji leidžia pritaikyti konkrečias globojamo asmens situacijas. Būtent tuo ji skiriasi nuo įvairių IT kursų, kurių metu gaunama tik tam tikrų žinių, bendraujama visai grupei, bet ne individualiems asmenims svarbiomis temomis. Žinoma, abu keliai – puikūs, bet skirti labai nevienodiems tikslams“, – įsitikinęs mentorius.

Kad mentorystės programoje būtų pasiektas geriausias rezultatas, Arūnas pataria mentoriui ir jo ugdytiniui visų pirma susitarti dėl bendrų tikslų ir tik tada mažais žingsniais keliauti jų įgyvendinimo link. O siekiant rezultatų svarbiausia – motyvacija.

„Ją labiausiai skatina išmoktų pamokų pritaikymas realiame gyvenime, smalsumas, atvirumas ir geras pasiruošimas, kurio Viktorijai tikrai nestigo. Svarbu suprasti, kad mentorius yra tik įrankis, kuris padeda besimokančiam žmogui pasiekti užsibrėžtų tikslų. Tad labai svarbu sukurti gerą santykį – tik gaudamas atsiliepimų mentorius supranta, kuo gali būti naudingas“, – teigia pašnekovas.

Viktorija įsitikinusi, kad pradėjus mokytis bet kurioje mentorystės programoje būtina daug klausinėti pačiai, net kai kyla menkiausių abejonių. Užgožti šio smalsumo jokiu būdu neturi mintys apie tai, kad klausimas galbūt bus kvailas. Pašnekovė taip pat akcentuoja, kad prieš kiekvieną mentorystės sesiją būtina atlikti tam tikrus namų darbus.

„Studijuokite teoriją, pabandykite pačios suprasti, kaip ji galėtų būti pritaikoma jūsų dabartiniame darbe, prašykite mentoriaus praktinių patarimų, pritaikykite juos sau. Juk nėra absoliučiai visiems tinkamų taisyklių. O savo pavyzdžiu galiu tik patvirtinti, kad dalyvavimas šiame iki birželio pabaigos vyksiančiame „Women Go Tech“ sezone padėjo įgauti daug vertingų žinių, jos ir sukaupta medžiaga nuolat padeda priimti įvairius mano karjerai svarbius sprendimus“, – džiaugiasi programos dalyvė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas