Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įkvepiantis verslininko Giedriaus kelias: nuo darbo prie policijos stalo iki gurmaniškos kavinės įkūrimo

„Viskas prasidėjo prieš keletą metų, kai kartu su žmona dalyvavome kavos degustacijoje, kurią organizavo kavos pupelių skrudintojai. Tada pamatėme, koks įdomus yra kavos kelias, be to, žmona Neringa turėjo pomėgį gaminti įvairius desertus“, – verslo pradžią prisimena kavos „Kavos skveras“ įkūrėjas Giedrius Platūkis.
„Kavos skvero“ įkūrėjas Giedrius Platūkis
„Kavos skvero“ įkūrėjas Giedrius Platūkis

Praėjo nemažai laiko, kol vyras drauge su artimaisiais priėmė sprendimą keisti darbą ir nusistovėjusį gyvenimo ritmą bei sujungti savo pomėgius ir darbinę veiklą. Giedrius pasakoja, kad baigė tuometę Kūno kultūros akademiją, dirbo kūno kultūros mokytoju, policijos pareigūnu, o lemtingi pokyčiai atėjo labai natūraliai: „Man apsispręsti nebuvo sunku, paskutiniais metais darbas jau nebeteikė malonumo, jaučiausi pavargęs. Bėgant laikui supratau: dabar arba niekada. Juolab, kad Alytuje, kur gyvename su šeima, įžvelgėme poreikį mūsų puoselėjamai verslo idėjai.“

Šeimos verslo idėją paskatino noras daryti tai, kas man patinka, noras turėti veiksmų ir sprendimų laisvę, ko buvau pasigedęs ilgus metus dirbdamas valstybiniame darbe.

Jis dalinasi, kad net kavinės pavadinimas „Kavos skveras” gimė dėl to, kad šeimoje yra keturi asmenys (be Giedriaus, dar žmona, dukra ir sūnus), o pati kavinė įsikūrė greta miesto senamiesčio skvero.

„Kavos skvero“ įkūrėjai / „Kitchen Rules" nuotr.
„Kavos skvero“ įkūrėjai / „Kitchen Rules" nuotr.

Darbas tapo malonia veikla

Kaip sekasi derinti darbą kavinėje ir pareigas šeimoje? Verslininkas pasakoja, kad kai darbas patinka, tai ir derinti jį su šeima maloniau. „Visgi gal per dažnai bendri pokalbiai nukrypsta į kavos temą, – svarsto Giedrius, – ir per mažai laiko lieka vaikams ir vienas kitam. Šią vasarą ir žolę nelabai kada turėjau laiko nupjauti.“

Verslininkas tikina, kad darbas tapo malonia veikla: „Neliko tradicinio darbo laiko nuo 8 iki 17 val., naktinio darbo, nors, kai kūrėme verslą, teko padirbėti ir naktimis. Dabar darbo valandų neskaičiuojame, dirbame sau, tuo mėgaujamės. Pradėję šeimos verslą sutikome daug įdomių žmonių, prasiplėtė pažįstamų ratas. Juk ten, kur kava – ten sustabdyta akimirka ir gera nuotaika.“

„Kavos skvero“ įkūrėjai / „Kitchen Rules" nuotr.
„Kavos skvero“ įkūrėjai / „Kitchen Rules" nuotr.

Darbo laikas ir darbo valandų skaičius dažnai yra esminis pokytis svarstantiems imtis panašaus verslo. „Maitinimo sektoriaus srityje dirbdami nuotoliniu būdu nepasieksite gerų rezultatų. Šeimininkas turi būti kavinėje ar restorane tam, kad atmosfera pulsuotų svetingumu ir svečias jaustųsi laukiamas. Puiku, jeigu šeima didelė ir vieni kitus gali pakeisti, padėti“, – teigia gastronominės konsultacijų agentūros „kitchen Rules“ specialistė Jurgita Viltrakienė.

Konsultantės Ieva ir Jurgita / „Kitchen Rules" nuotr.
Konsultantės Ieva ir Jurgita / „Kitchen Rules" nuotr.

„Nuo pat pirmosios darbo dienos kartu įvertinome nuoširdų savininkų įsitraukimą ir norą sukurti išskirtinį, alytiškius džiuginantį projektą. Vystyti tai, kas atspindi jų pačių gyvenimą, pomėgius ir norą dalintis. Viskas prasidėjo nuo idėjos ir sėkmingai prasitęsė – išbaigta kokybiškų kavos ir desertų manufaktūros koncepcija. Net logotipas atspindi keturių šeimos narių junginį, kurio viena dalių – kvadratas,“ – džiaugiasi „kitchen Rules“ rinkodaros specialistė Ieva Vaičiūnaitė.

Svarbu pasiskirstyti atsakomybes

„Kavos skvero“ įkūrėją džiugina tai, kad abiem su žmona patinka naujoji veikla. Siekdami darnaus darbo kartu, jie pasidalijo atsakomybėmis: Giedrius atsako už kavą, užsakymus, tiekimą, o Neringa – už desertus, kavinės interjero ir jaukumo kūrimą.

Daug darbų šeimos nariai atlieka drauge, todėl nuolat verda diskusijos ir ieškoma kompromisų. „Geriausias sprendimas ateina tuomet, kai visi kavinės koncepciją išpildantys elementai atkeliauja iš tikro šeimininkų gyvenimo ir tiesiai iš širdies. Pavyzdžiui, Neringa turi medicininį išsilavinimą, labai domisi ir puoselėja sveiko gyvenimo principus ir tai praverčia formuojant asortimentą – vitrinos pildosi sveikais, subalansuotais desertais“, – dalinasi konsultantė Ieva Vaičiūnaitė.

Konsultantės Ieva ir Jurgita / „Kitchen Rules" nuotr.
Konsultantės Ieva ir Jurgita / „Kitchen Rules" nuotr.

Giedrius pasakoja, kad kurdama verslą šeima pasikliovė savo jėgomis ir ištikimų draugų pagalba: „Tuo metu, kai kūrėme kavinę, sulaukėme daug pagalbos iš draugų. Štai mūsų bičiulis Mindaugas gyvena Jungtinėje Karalystėje ir įrenginėja žinomų prekinių ženklų parduotuves ir kavines, tačiau, norėdamas pagelbėti, jis dviem savaitėms grįžo į Lietuvą ir padėjo mums įsikurti. Dabar sugrįžęs visuomet geria kavą mūsų kavinėje, o mes jį vadiname „Kavos skvero” akcininku. Draugas guodžiasi, kad Jungtinėje Karalystėje su ilgesiu vis prisimena mūsų ruošiamos kavos skonį. Neapsakomai miela ir jautru, kad mus supa tokie bičiuliai.“

Klasika su unikalumo prieskoniu

Kavinės virtuvėje nuolatos kuriami nauji kavos ir desertų receptai, kurie padeda išryškinti vietos savitumą. Savininkai vadovaujasi posakiu „sena yra atrasta nauja“, todėl visi kavos receptai – klasikiniai su subtiliai įpinama skveriška nata. Pavyzdžiui, kai kavai paruošti reikia apelsino griežinėlio, jis yra sutrinamas ir įberiamas į kavą, tokiu būdu išgaunant ypatingą skonį.

„Kavos skvere” lankytojai neras jokių sirupų, tačiau ypač daug laiko skiriama kavos paruošimo ritualui, gėrimo skonių atskleidimui, netgi edukavimui.

„Mes Alytuje tapome ir mokytojais – savo svečius mokome kavos paruošimo subtilybių, tuo pačiu tobulėjame ir patys. Šioje srityje negalima sustoti, nuolat reikia domėtis, – darbo ypatumus atskleidžia Giedrius. – Žmonos Neringos aistra desertų gamybai jau kelerius metus ją veda į profesionalius konditerijos mokymus Kaune. Per visą kavinės gyvavimo laiką tikriausiai nebuvo dienos, kai mūsų namuose trūktų deserto. Mes su vaikais buvome pirmieji naujų skonių ir receptų degustatoriai. Tik praėję mūsų receptorių kontrolę, desertai keliaudavo draugams, giminaičiams. O šiandien – ir kavinės klientams.“

„Kavos skvero“ įkūrėjai / „Kitchen Rules" nuotr.
„Kavos skvero“ įkūrėjai / „Kitchen Rules" nuotr.

Jeigu tektų pradėti iš naujo...

„Nieko nekeistume. Galbūt kiek per ilgai įsirenginėjome, tačiau sėkmingi sprendimai atsirado dėl to, kad neskubėjome. Mes tikime, kad viskas gyvenime vyksta taip, kaip turi vykti. O alytiškiams ir savo svečiams siunčiame žinutę: jeigu norite, kad kavos puodelis nuteiktų gerai dienai – gerkite tik kokybišką kavą. Skaniai išgertas kavos puodelis turi ypatingą galią jūsų gerai savijautai, emocijoms ir energijai. Smagiausia, kai tai tampa tradicija, kuriančia istorijas“, – savo kavos kelią apibendrina Giedrius.


Jei jūs kuriate šeimos verslą, jei verslas yra išskirtinis, kitoks, o gal kaip tik labai tradicinis ir tuo ypatingas, jei jums puikiai sekasi, o gal susidūrėte su rimtais iššūkiais – kviečiame užpildyti anketą ir dalyvauti Mylimiausio šeimos verslo konkurse, kurį organizuoja 15min ir VU Verslo mokykla. Užpildykite formą iki lapkričio 13d. ir laukite mūsų žinios! Daugiausiai simpatijų sulaukę šeimos verslai bus apdovanoti, o jų istorijos papasakotos 15min portale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas