Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonių bankrotų per pandemiją sumažėjo, bet ateityje jų daugės

Įmonių bankrotų skaičius nuo praėjusio balandžio sumažėjo perpus, o tai labiausiai lėmė valstybės parama nukentėjusiam verslui, skelbia Registrų centras. Vis dėlto jo analitikai prognozuoja, kad bankrotų ateityje gali daugėti.
Lauko kavinės Vokiečių gatvėje
Lauko kavinės Vokiečių gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis teigia, kad per 12 pastarųjų mėnesių apie 700 juridinių asmenų įgijo bankrutuojančių, bankrutavusių ar restruktūrizuojamų teisinį statusą – maždaug du kartus mažiau nei ankstesniais laikotarpiais.

„Pagrindinės priežastys yra iš esmės valstybės parama, mokestinės atostogos ir, sakykime, atsargesni valstybinių institucijų veiksmai. Ir, matyt, kad ateityje, kai paramos laikotarpis pasibaigs, mes pamatysime gerokai padidėjusius šiuos skaičius“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė P.Rudzkis.

Jis pridūrė, kad du trečdaliai bankrutuojančių įmonių jau 2019 metais negavo jokių pajamų, neturėjo jokio turto arba nepateikė ataskaitų.

„Dar iki pandemijos pradžios dviejų trečdalių situacija buvo labai sudėtinga ir iš esmės mažai tikėtina, kad labai stipriai prie jų bankroto prisidėjo pati pandemija“, – sakė analitikas.

Registrų centro analitikai iš jau pateiktų 2020 metų ataskaitų išrinkę tūkstantį daugiausiai pajamų gavusių bendrovių ir paanalizavę jų finansinius rezultatus, teigia, kad du trečdaliai įmonių pernai sugebėjo padidinti apyvartą, devynios iš 10-ties dirbo pelningai, o nuostolius fiksavo tik nedidelė dalis.

Per metus – nuo pernai balandžio pradžios iki šių metų kovo pabaigos – įregistruota 14,7 tūkst. naujų juridinių asmenų – 17 proc. daugiau nei tuo pat laiku 2019-2020 metais.

„Iš tikrųjų, ne toks mažas augimas – naujų juridinių asmenų steigimas išaugo beveik penktadaliu būtent per pandemijos laikotarpį (...) Galime atkreipti dėmesį, kad 2020 metų birželis buvo labai aktyvus mėnesis, tai turbūt natūralu, nes buvo atšaukta didžioji dalis ribojimų“, – sakė P.Rudzkis.

Registrų centro teigimu, populiariausios tarp naujai registruojamų buvo mažoji bendrija (48 proc.) ir uždaroji akcinė bendrovė (38 proc.).

Tuo metu iš Juridinių asmenų registro per metus išregistruota beveik 4,6 tūkst. juridinių asmenų, arba 4 proc. daugiau. Didžioji jų dalis buvo uždarosios akcinės bendrovės (50 proc.) ir individualios įmonės (20 proc.).

Anot P. Rudzkio, šių duomenų negalima tiesiogiai sieti su ekonominiais ciklais, nes pats išregistravimo procesas trunka ilgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas