Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonių vadovų apklausa: kova dėl talentų išlieka, kelia nerimą darbuotojų emocinė sveikata ir jų motyvacija

Nors 84 proc. apklaustų Lietuvos įmonių vadovų šiemet svarsto pakelti algas, tačiau planuoja jas didinti tik iki 5 proc. Tačiau vos 3 proc. apklaustųjų ketina didinti virš 10 proc. atlyginimus. Tai tiek pat, kiek ir pernai planavo, – tai rodo šiais metais verslo bendrovės „PwC“ atlikta įmonių vadovų apklausa Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Apklausoje dalyvavo 252 didžiausių bendrovių vadovai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Verslas

„Nepaisant pandemijos keliamų iššūkių kova dėl talentų ypač konkurencingesniuose verslo sektoriuose toliau išlieka. Vienas iš daugelio komponentų, motyvuojančių darbuotojus, kurį pažymi vadovai išlieka atlygio dydžio augimo tempas“, – sako „PwC“ Lietuvoje vadovaujantis partneris Rimvydas Jogėla komentuodamas įmonių vadovų apklausą.

Šiais metais apklausoje Lietuva išsiskiria Baltijos regione nurodydama, kad situacija mažai pasikeitusi ir kone 50 proc. apklaustųjų padėtį darbuotojų samdos rinkoje vertina panašiai kaip ir pernai. Kad tapo lengviau pritraukti talentų į savo komandas pažymi tik 6 proc. apklaustųjų ir tai gerokai skiriasi nuo kolegų kaimyninėse šalyse Estijoje (26 proc.) ir Latvijoje (18 proc.).

Anot Rimvydo Jogėlos, apklausos duomenis galima paaiškinti tuo, kad ne visos ūkio šakos vienodai pajuto pandemijos poveikį. Yra ūkio šakų, kuriose darbuotojų skaičius augo ir pandemijos sąlygomis ir šiose šakose kvalifikuotų darbuotojų paklausa vis dar gerokai lenkia pasiūlą.

Šių metų apklausa rodo, kad klausimai, susiję su darbo jėga kaip niekad tampa aktualūs pandemijos išvargintam verslui. 42 proc. Lietuvos įmonių respondentų pažymėjo reikiamos kvalifikacijos darbuotojų trūkumą kaip „itin reikšmingą“ riziką jų verslui artimiausiu metu, o 38 proc. nurodo esamų darbuotojų sveikatos ir gerovės pablogėjimą, kaip dar vieną svarbią problemą, didinančią vadovų susirūpinimą. Tačiau pastarasis rodiklis įgauna dar didesnį svorį, kai vadovai vertina ne tik „itin reikšminga“, bet ir „aktualu“. Tuomet į didžiausių grėsmių verslui trejetuką šalia nežinomybės apie tolesnį ekonomikos augimą (83 proc.) ir valstybės reguliavimą (83 proc.) įsitaiso vadovams nerimą kelianti būtent prastėjanti darbuotojų savijauta (83 proc.).

„Šiandienos situacijoje, matyt, tai vienas iš pozityvių dalykų, kurį galime vertinti kaip mūsų šalies verslo brandą, suvokiant, kokią ypatingai didelę reikšmę gera darbuotojų savijauta turi verslo sėkmei. Per šiuos metus įmonės įvairiomis iniciatyvomis rūpinasi gera darbuotojų savijauta. Tikiu tai išliks ir po pandemijos, ir kad emocinės gerovės, saugumo ir tinkamų sąlygų užtikrinimas darbuotojams išliks vienas iš didžiausių vadovų prioritetų“, – sako R.Jogėla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas